Världsmästerskapet i Dota 2 hotat – spelare får inte resa in i Sverige

I augusti ska The International – Dota 2 Championships anordnas i Stockholm.

Men spelarna får inte resa in i Sverige som elitidrottare, vilket gör att tävlingen ser ut att tvingas flytta.

– Så himla onödigt, säger Magnus Jonsson, ordförande i E-sportsförbundet SESF, till Sportbladet.

The International är ett av de största e-sportsevenemangen i världen – och tävlingens prispott är den största om man ser till enskilda tävlingar. I år är den större än någonsin och motsvarar 342 miljoner svenska kronor.

5–15 augusti 2021 är tanken att turneringens tionde upplaga ska hållas i Avicii Arena i Stockholm, efter att ha skjutits upp från 2020. Men idag har arrangören Valve gått ut med att man kan tvingas att flytta evenemanget.

Orsaken är att man inte kan vänta på att inreserestriktionerna till Sverige lättar – och att spelarna inte undantas från inreseförbudet som andra elitidrottare.

”En dum situation”

I dialog med bland annat Stockholms stad och arrangören har det svenska E-sportförbundet SESF försökt att hitta lösningar. Men e-sporten verkar falla mellan stolarna.

– Det känns så himla onödigt. Det är ändå så att de parter vi pratar med är väldigt överens om att det är en dum situation som uppstått. Innan restriktionerna har det inte varit några problem att få hit spelare. Det är bara en formulering som blir ett stort hinder for oss nu, säger Magnus Jonsson, ordförande i E-sportförbundet SESF, till Sportbladet.

Inreseförbudet ansvarar Justitiedepartementet för. I ett uttalande skriver de att undantagen kring inresande framförallt ska tolkas av Polismyndigheten, och att varken de eller regeringen kommer att uttala sig om tillämpningen undantag.

– Problemet är att det rent juridiskt inte finns något som heter elitidrott och polisens tolkning av elitidrott är idrotter som är erkända av RF, vilket e-sport inte är, säger Jonsson.

Anna König Jerlmyr (M) .
Anna König Jerlmyr (M) .

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är väldigt kritisk till regeringens beslut.

– Det här är extremt pinsamt för Sverige. Vi har ett gott renommé internationellt för vår datorspelsutveckling men nu underminerar vi hela e-sportens betydelse och den viktigaste tävlingen internationellt tvingas flytta från Sverige för vi inte kan tillhandahålla visum. Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringens förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmassa och järnmalm, säger hon till Expressen.

”En skandal”

SSU:s förbundsordförande Philip Boström efterlyser att man från politiskt håll tar ansvar för att rädda evenemanget. Tvingas tävlingen flytta skickar man signalen att svenska politiker inte bryr sig om ett av de viktigaste fritidsintressena svenska folket har, säger han.

– Det vore en skandal. Det här måste regeringen, polisen och riksidrottsförbundet lösa. Det här är ett enormt viktigt och internationellt stort mästerskap. E-sporten är viktig för väldigt många i Sverige och det vore enormt olyckligt om det inte gick att lösa på grund av definitionsfrågor, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Sverige är en ledande e-sportnation. Världen över hittar du ungdomar som ser upp till svenska storstjärnor och lag. Det är viktigt för Sveriges varumärke, för fansen och för svensk datorspelsindustri att vi löser detta.

Profilen: ”Så jävla besviken”

2013, den tredje gången som turneringen arrangerades, segrade det svenska laget Alliance. Grundaren till laget Jonathan ”Loda” Berg, som i början av 2000-talets ansågs vara en av världens bästa Dota-spelare, kommenterar beskedet på Twitter.

– Ärligt talat, jag vet inte vad landet (Sverige, reds anm.) gjort för e-sport förutom att ha höghastighetsinternet. Jag är så jävla besviken, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.