Loda om nya Alliance: ”En motivationsboost”

Publicerad:
Uppdaterad:

E-SPORT

Dota2-stjärnan i intervju om nya laget - och Poker-SM

Jonathan ”Loda” Berg.
Jonathan ”Loda” Berg.

För de allra flesta är han känd som Dota2-stjärna och före detta världsmästare i Team Alliance.
Men i dagarna kommer en annan publik få stifta bekantskap med Jonathan ”Loda” Berg, då han gör upp med Sveriges bästa korthajar i Poker-SM.
– Det är lite lika sätt att se på riskbedömning i både Dota och poker. Det finns vissa händer som även om man spelar knappt är värda att vinna. Så är det i Dota också, säger han till Aftonbladet Esport.

När Aftonbladet Esport får tag i Jonathan ”Loda” Berg befinner han sig i Halmstad med sina nya lagkamrater för att bootcampa. Under träningslägret spelade de flera turneringar ihop, bland annat kvalet till Boston-majorn och gruppspelet i årets upplaga av DreamLeague. The Alliance lyckades inte kvala sig till jätteturneringen i Boston, och Loda menar att laget kanske inte riktigt hunnit spela ihop sig än.
– Vi är en ganska ny lineup så allt är träning, men det är ganska hektiskt. Vi har försökt lägga lite fokus på teambuilding och kommer fortsätta göra det generellt. Vi försöker strukturera upp det mer med det här laget, allt runtomkring och hur vi pratar om matcherna. Det känns väldigt bra men vi hade kanske velat ha lite mer tid innan majorkvalet.

”Hade koll på varandra sedan tidigare”

Efter att Gustav "s4" Magnusson, Henrik "AdmiralBulldog" Ahnberg och Joakim "Akke" Akterhall lämnade det legendariska TI3-vinnande laget i augusti värvades före detta Ninjas in Pyjamas-trion Simon "Handsken" Haag, Linus "Limmp" Blomdin och Jonas "jonassomfan" Lindholm in för att komplettera lineupen. Sedan NiP lade ner sin Dota2-satsning i slutet av 2015 har de alla spelat i en rad olika lag men återförenades nu i Alliance.
– Vi hade ganska bra koll på varandra tidigare, så det kom ganska naturligt. Jag ville spela med Jonas, vi är bra kompisar. Sedan kom Handsken och Limmp tillsammans. Men det är fortfarande en "lära känna varandra"-period på sätt och vis, hur man funkar ihop.

Blir du som veteran och lagkapten något av en pappafigur för de här yngre och mindre rutinerade spelarna nu?
– Ja det blir alltid lite så, men jag har velat röra mig ifrån det egentligen. Jag tror helt klart de lutar sig mot mig i pressade situationer, men det vi ska få fram nu är vad vi tycker är det ultimata sättet att spela på. Så vi har testat ganska mycket senaste veckan för att känna in det.

”Inte omöjligt att spela med Akke igen”

Loda menar också att uppbrottet från de andra Alliance-spelarna och nyförvärven blir något av en motivationsboost.

– Ja, helt klart. Vi har splittrats på sätt och vis men ändå inte. Både Bulldog och Akke kommer vara involverade i Alliance på olika sätt och vis framöver. Jag tycker det var skönt, jag kände att det var svårt att gå framåt när man sitter fast i så starka relationer. När man har sin roll och inte kan röra sig så mycket i det.

Du har spelat utan s4, Bulldog och EGM tidigare, men nu blir första gången på väldigt länge du är i ett lag utan Akke. Vad känner du inför det?
– Det är både trist och skönt på sätt och vis, men det är inte omöjligt att vi kommer spela ihop igen. Jag tror vi behövde ett break från varandra som spelare bara för att andas lite och få nytt perspektiv på saker och ting. Det är lätt att bli insnöad när man har kört länge tillsammans.

”Det är intressant att läsa människor”

Mitt i det hektiska Dota2-schemat ska Loda hinna med att tävla i Svenska Spels Poker-SM för andra året. I fjol spelade han i kvalet men årets turnering blir desto mer seriös, då han tillsammans med fem andra profiler bootcampat för att lära sig allt om poker.
– Jag är pokerintresserad hobbymässigt och har gjort lite plojgrejer. Förra året spelade jag kvalet som en rolig grej men i år blev det lite mer. Jag är verkligen amatör men jag tycker det är kul. Det jag själv tycker är intressant är att läsa människor. Jag skulle säga att det är allt jag spelat på.

”Sa att jag skulle bli bättre och bättre”

Under bootcampet skolades de av riktiga pokerproffs, och Loda fick snabbt mer koll på spelet än han haft tidigare.
– Det kändes som att jag lärde mig ganska mycket. Jag började sämst och sa att jag skulle bli bättre och bättre. Det blev en lite rolig grej för jag tog det mindre seriöst än de andra. Sedan när det gick bättre fick jag nästan ett psykologiskt övertag för de visste inte hur de skulle hantera mig.
– Mest stolt är jag över då vi en kväll spelade en match allihopa, med två pokerproffs, och jag vann alltihopa. Efter det fick jag en självförtroendeboost och kände att jag kunde gå ut mer aggressivt.

”Fanns en liten rivalitet med Forsen”

En lektion med pokerproffsen på plats gav också en insikt i likheter mellan det mentala spelet i Dota2 och Texas Hold'Em.
– Det är lite lika sätt att se på riskbedömning i både Dota och poker. Det finns vissa händer som även om man spelar knappt är värda att vinna. Så är det i Dota också.
Förutom Loda är även Hearthstone-stjärnan Sebastian ”Forsen” Fors med som esportsrepresentant på bootcampet och i poker-SM.

Blev det någon extra rivalitet mellan er från esportbakgrund?
– Nej, det fanns väl en liten rivalitet men den var inte så stor. Man ville vara den som gjorde bättre ifrån sig.

Hur det gick för både Loda och Forsen kan du se på Svenska Spels sida för Poker-SM. Där kommer samtliga avsnitt från bootcampet läggas upp allt eftersom turneringen fortgår under november.

I kväll klockan 20.00 spelar Loda sitt bootcamp-kval till turneringen. För all info, besök Svenska Spels hemsida här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN