Friberg: Vi kommer visa att vi är bäst i världen

E-SPORT

Ninjas in Pyjamas vill bevisa för tvivlarna att de fortfarande är CS:GO-kungarna

1 av 2 | Foto: Ninjas in Pyjamas.

Underpresterande och ifrågasatta i communityn.

Men Ninjas in Pyjamas låter sig inte tyngas av senaste tidens dåliga resultat.

Nu ser de fram emot ESL One där de ska visa världen att de fortfarande är bäst.

– Vi blir väldigt taggade när folk sågar oss, säger Adam ”Friberg” Friberg.

READ THE ENGLISH VERSION HERE

Inget lag inom CS:GO-scenen diskuteras lika ofta och intensivt som Ninjas in Pyjamas. Segermaskinen som i dagarna firar två år tillsammans vann allt som gick att vinna fram till hösten 2013 då motgångarna startade. Sedan dess går segrarna under större LAN-turneringar räkna på en hand (Copenhagen Games 2014, Dreamhack Summer 2014, Irongaming RTX 2014). Trots att laget placerat sig topp tre på alla större event har NiP:s framtid debatterats livligt efter varje insats som inte slutat med seger. När laget sedan gjorde sin sämsta insats på ett lan någonsin under Gfinity 2014, med en delad femteplats, såg många det som ett tecken på att ninjorna var på väg utför i en rasande fart. CS-sajten HLTV dömde ut laget totalt och menade att de är i ”serious trouble”.

”Våra stats var på grund av semestern”

Men i laget råder ingen panik, om en ska tro Adam ”Friberg” Friberg. Spelarna själva har analysen klar varför Gfinity blev en sådan katastrof.

– Vi hade haft tre veckors semester och hade inte bootcampat. Jag kan lugnt säga att våra stats var på grund av semestern. Innan turneringar brukar vi ha två-tre veckors förberedelser, nu hade vi bara fyra dagar. Vi lyckades inte alls komma upp till vår potential i London.

Vad har ni pratat om inom laget efter Gfinity?

– Dels har vi pratat om att vi inte var duktiga nog individuellt. Sedan att lagspelet inte fungerade heller. Folk hade glömt lite smågrejer. Nu har vi gått igenom saker vi trodde att vi kunde men kanske glömt bort. Det tar ganska lång tid att gå igenom alla setups och sådant. Mest försöker vi komma tillbaka till vårt gamla spel så alla kan hjälpa varandra hela tiden. Sedan har vi kollat nya saker vi kan dra ur rockärmen.

”Har kanske blivit för bekväma”

Friberg medger att efter segern på Dreamhack Summer har laget inte tränat som de borde.

– Jag tror det har att göra med att vi blivit för bekväma och tror kanske att vi är bättre än vi är. Vi har fått ändra mentaliteten inför ESL One för vi insåg på Gfinity att vi kanske inte är så bra som vi tror. Det går inte komma tillbaka efter en lång semester och hoppa in direkt i toppen. Tiden måste läggas ner trots att vi spelat ihop så länge.

Efter nederlagen under ESEA season 16 och Gfinity har NiP nu hårdsatsat med bootcamp inför Köln och Friberg menar att resultaten på de senaste lanen bara taggat dem mer.

– Jag har en bra magkänsla och vi är verkligen lugna. Efter Gfinity har vi varit mer taggade än på länge. Det var verkligen ett ”wakeup call”.

”Ska inte vara något problem”

Första bekantskapen på ESL One blir indiska laget MTS Gamegod Wolf som förmodligen ingen på plats har vidare bra koll på. Men av allt att döma ska det bli en enkel start för NiP i turneringen.

– Det ska inte vara något problem, tror jag. Har ingen koll på dem så vi vet inte vad vi ska förvänta oss.

På papperet ser det ut som svagaste laget i turneringen. Hur viktigt är det att komma in i turneringen med en förmodad seger direkt?

– Ja, det är alltid skönt att komma in i en turnering och vinna första matchen för att sedan börja rulla. Känna att ”nu har turneringen börjat” och komma in i matchtempot. Det är en skön lottning att möta det kanske svagaste laget först.

Och resten av gruppen, hur ser du på den?

– Vi ska förbereda oss för både Hellraisers och Epsilon. Gruppen känns tuff faktiskt för vi har haft problem med Hellraisers innan och har mött dem extremt många matcher. Epsilon vann mot oss på Gfinity och när de får igång spelet är de starka med många unga talanger. En bra dag kan de slå vilket lag som helst. Richard "shox" Papillon är extremt duktig.

”Kommer visa att vi är bäst i världen”

Annars är Friberg inne på samma spår som Jonathan ”Devilwalk” Lundberg i en tidigare intervju om ESL One: Att det blivit extremt svårt att förutspå hur en turnering kommer arta sig eftersom de flesta lagen blivit så spelmässigt jämna.

– Jag tror vi kommer få se många överraskningar då lagen nått en nivå där alla kan slå alla. Det skulle inte förvåna mig om ett topplag åker ut tidigt. Jag tror det gynnade oss att vi åkte till Gfinity så vi fick lära känna lagen istället för att komma direkt från semestern in i ESL One.

Hur är det egentligen att spela i ett lag som sågas så fort ni inte vinner?

– Vi blir väldigt taggade när folk sågar oss. Vi har alltid varit ett vinnande lag och det är vi skapade att vara. Folk tror att vi är dåliga nu och måste byta spelare eller vad de nu tror och säger. Men i laget är vi alla taggade på att visa att vi är bäst i världen. Det tror vi själva och det kommer vi visa i Köln.

AFTONBLADET ÄR PÅ PLATS OCH BEVAKAR ESL ONE MELLAN 14-17 AUGUSTI - Läs allt om turneringen här!

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO