Ivan Lapanje: Sverige ett av världens bästa ”Fifa 13”-länder

E-SPORT

Världsmästaren tycker till om SM-finalen på söndag

1 av 3 | Foto: Ivan Lapanje.

I år gick Sverige från ett ”Fifa”-febrigt land till en nation av hög internationell klass.

Här skriver Ivan Lapanje, världmästaren själv, om resan dit – och tippar hur det går i SM-slutspelet på söndag.

Under världsmästerskapen i Las Vegas tidigare i år hade Sverige fyra spelare bland de 32 bästa. Aldrig tidigare har den svenska ”Fifa”-scenen varit så framstående. Aldrig tidigare har Sverige haft så många toppspelare.

Ljudet av det svenska framgångståget har hörts världen över. Förra året, när världsmästerskapet avgjordes i New York, hade tåget inte ens några resenärer. Utvecklingen har skett blixtsnabbt.

Hur gick vi från helt okända till eminenta på den stora scenen?

Kanske är det just det kollektivet som Sverige är så känt för. De bästa delar med sig av tips till dem som inte nått lika långt. Det är ingen one-man-show. I Vegas var vi ett kollektiv där främsta målet var att någon skulle ta sig långt. Vi övade med hjälp av varandra i hotellrummet tills perfektionen nästan var uppnådd. Resultatet blev en världsmästare och topplaceringar till nästan samtliga spelare. Tåget hade börjat rulla.

Veckan efter världsmästerskapet var deltagarantalet i SM-kvalet rekordstort. Talanger vågade sig fram ur sina pojkrum för att testa sina vingar.

I detta myller har sju spelare utmärkt sig och tagit platser till söndagens SM-slutspel på Dreamhack Summer. Efter Las Vegas dök hittills okända Filiph ”Skoldie” Sköld och Quan ”Pannkaka” Pham upp och knep slutspelsplatser framför toppspelare. De anslöt sig till ett sällskap av Sverige-tvåan Lukas ”Lukasinho” Gummesson, Vegas-kuggarna Alexander ”Aleri” Eriksson, Emanuel ”Xit” Svanung, Kasper ”KapeTheOne” Simonsson och undertecknad själv. En plats återstår.

Kampen om sista platsen kommer att avgöras på lördag, dagen före finalen. Den regerande svenska mästaren Filip ”Stek” Persson har tappat inspirationen och drivkraften efter två tidigare misslyckade försök i delkvalen. Han lämnar istället rum för uppstickare som Freddy ”Frazer” Ackrén, Lucas ”Afro” Wallman och Kenan ”KungKeno” Markgård. Den sistnämnde är min ”lärjunge” från Borås som tagit klivet från dominansen bland polarna till klassmatcher mot svenska toppskiktet.

På lördag tror jag däremot det blir ”Frazers” tur att glänsa. Han har varit nära i flera av delkvalen. Rutinen från nederlagen har stärkt honom. Han kommer att resa sig som fågeln Fenix – eller kanske fågeln Frazer.

På söndag avgörs allt. I prispotten ligger femtiotusen kronor och en titel som Sveriges bästa spelare. Hur det än går är mycket redan vunnet. För Sverige har redan utmärkt sig som ett av världens bästa ”Fifa”-länder.

Ivan Lapanje

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa 16