Veckans SM-deltävling – rena mästarnas mästare

Publicerad:

Spela direktsänder e-sport-SM 16.00 på lördag

”Super street fighter IV: Arcade edition”
”Super street fighter IV: Arcade edition”

Det är visserligen bara en deltävling i Göteborg.

Men det skulle lika gärna kunna kallas ”Mästarnas mästare”.

– Det är ett fantastiskt startfält, säger Fredrik Nyström, projektledare för svenska mästerskapen i e-sport.

Foto: E-sport-SM
Ivan Lapanje

Deltävlingarna som återstår inför SM-slutspelet på Dreamhack Summer i juni blir färre och färre. Och med dem chanserna att kvalificera sig. Det märks på namnen som ställer upp i Göteborg lördagen den 20 april.

Världsmästaren på plats

På plats finns ”Fifa”-världsmästaren från Borås, Ivan Lapanje.

På plats finns en kvartett ”Starcraft II”-stjärnor: Kim ”Sase” Hammar, Jeffrey ”Sjow” Brusi, 26, Daniel ”Starnan” Ohlsson, 21 och, inte minst, Marcus ”Thorzain” Eklöf, den regerande svenska mästaren.

– Det kommer att bli stenhårt, säger Fredrik Nyström.

På plats finns även ”Super street fighter”-spelaren Simon ”RNX Popi” Gutierrez.

”Hetaste communityt”

– Göteborg är Sveriges just nu hetaste fightingcommunity, tävlingen blir mycket intressant. ”RNX Popi” får anses vara storfavorit, han är en spelare av Europaklass, säger Nyström.

Från 16.00 på lördag kommer Aftonbladet att direktsända deltävlingen från Göteborg. Missa det inte.

SM – HÄR ÄR ALLT DU BEHÖVER VETA!

ÅTERSTÅENDE SM-TÄVLINGAR

SM-TÄVLING 6

Stad: Göteborg. Datum: Lördag 20 april. Tid: 10.00–23.00.

SM-TÄVLING 7

Stad: Norrköping. Datum: Lördag 25 maj. Tid: 10.00–23.00. Plats: Inferno Online. Inferno Online i Norrköping ligger på Prästgatan 48. Hemsida: www.infernoonline.com.

SM-TÄVLING 8 & SM-SLUTSPEL

Stad: Jönköping. Datum: 15–17 Juni. Tid: 10.00–23.00. Plats: Elmia, Dreamhack Summer 2013. Elmia ligger på Elmiavägen 11.

SÅ ANMÄLER MAN SIG TILL TÄVLINGARNA

I ”Fifa 13” och ”Super street fighter: Arcade edition” gäller öppen registrering. Detta innebär att man förregistrerar sig online via esportsm.se. Dreamhack och Inferno Online lägger upp dessa tävlingar ungefär en månad före själva arrangemanget. I ”Counter-strike” och ”Starcraft II” arrangeras onlinekval; det är större tryck och fler antal spelare i de grenarna. De bästa lagen från varje kval i ”Counter-strike” samt åtta ”Starcraft II”-spelare kvalificerar sig via onlinekval till själva deltävlingen.

HAR DU FRÅGOR TILL ARRANGÖRERNA?

Mail: info@esportsm.se

IRC: #esportsm på Quakenet

ÅRETS TÄVLINGSSPEL

De är fyra till antalet: ”Counter-strike: Global offensive”, ”Super street fighter IV: Arcade edition”, ”Fifa 13” och – förstås – ”Starcraft II”.

SÅ SPELAS SM-SPELEN

Både ”Super street fighter IV: Arcade edition” och ”Fifa 13” spelas en mot en på Xbox 360. För båda spelen gäller också samma summa prispengar: vinnaren i respektive spel får 50 000 kronor.

I ”Starcraft II” spelar man en mot en på PC, SM-vinnaren får 150 000 kronor.

I ”Counter-strike: Global offensive”, också det på PC, spelar man i lag, fem mot fem. 200 000 kronor väntar för det lag som tar hem det svenska mästerskapet.

HÄR ÄR REGLERNA FÖR ÅRETS TURNERINGSSPEL

Super street fighter IV: Arcade edition

Fifa 13

Starcraft II

Counter-strike: Global offensive

MÅSTE ALLA KVALA PÅ SAMMA VILLKOR?

Ja.

VARFÖR SPELAS INTE FIFA PÅ PLAYSTATION 3?

Anledningen till att SM kör med Xbox 360 och inte PS3 har med sändningstekniska skäl att göra. Men projektledaren Fredrik Nyström hälsar att spelarna vill ha PS3 och att de därför kan komma att byta till nästa säsong. Men årets SM kommer uteslutande spelas på Xbox 360.

SÅ SER MAN ALLT PÅ PLATS

Alla deltävlingar – utom de som sker på Dreamhack Winter och Dreamhack Winter – är inte bara öppna för allmänheten, de är dessutom gratis! Det finns dessutom en rätt god chans att få en pratstund med både arrangörer och utövare om man ber snällt. När det gäller Dreamhack Winter och Dreamhack Summer måste man lösa en evenemangsbiljett, de kostar från 150 kronor.

SÅ KOLLAR MAN FRAMFÖR DATORN

Det är väldigt enkelt. Du surfar hit, till aftonbladet.se/spela. Vi kommer att sända direktsända alla delfinaler och den stora finalen på Dreamhack Summer i juni nästa år. Dessutom kommer vi att lägga upp vods efter deltävlingarna för den som inte har möjlighet att följa tävlingarna live.

Det är gratis att titta.

Och ja – man kan titta i surfplattan och mobilen.

HAR DU PROBLEM MED AFTONBLADETS SÄNDNING – TESTA DET HÄR:

Det behövs en uppkoppling på minst 5 mbit/s för att klara att se sändningen. För att verkligen bekräfta att du har bandbredden som krävs, mät med denna tjänst.

Om problem kvarstår: stäng ned alla andra program och andra webbläsarfönster/flikar på datorn och se till att inga andra program i hemmet tar upp bandbredd. Testa att koppla till ethernet istället för wifi om problemen fortsätter. Mobila (3G/4G) uppkopplingar rekommenderas ej.

VAD HÄNDER I STUDION MELLAN MATCHERNA?

Mycket. Dreamhack och Inferno Online har satt ihop ett dreamteam med meriterade programledaren Martin Edsman och casters i form av Marcel ”Maven” Mattsson och Tom ”EndarsS” Bramler. En återkommande gäst i studion är legendariske e-sportspelaren Tommy ”Potti” Ingemarsson som ska kommentera Valve nysatsning på ”Counter-strike” – SM-spelet ”Global offensive”. En annan expertkommentator är Madeleine ”MaddeLisk” Leander, Sveriges främsta kvinnliga ”Starcraft II”-spelare.

HÄR ÄR ALLA SOM ÄR KLARA FÖR SLUTSPELET

”Fifa 13”: Filiph ”Skoldie” Sköld, Kasper ”KapeTheOne” Simonsson, Lukas ”Lukasinho” Gummesson, Emanuel ”Xit” Svanung och Alexander ”Aleri” Eriksson.

”Counter-strike: Global offensive”: AWTR (100%), Epsilon, Lemondogs och Ninjas in Pyjamas. (Western Wolves har också vunnit en slutspelsplats – men laget existerar inte längre. Lite oklart hur det blir med deras plats)

”Starcraft II": Johan ”Naniwa” Lucchesi, Rickard ”SortOf” Bergman, Jesper ”Bischu” Johansson, Rasmus ”Vipro” Östersjö och Stefan ”Morrow” Andersson.

”Super street fighter IV”: Simon ”Ixion” Bellmyr, Björn ”Ettelman” Ettelman, Leo ”Yagami” Sundholm, Niklas ”Skatan Milla” Lagerborg och Joakim ”Freenoob” Tynell.

HÄR ÄR DE SOM VANN SM 2012

”Counter-strike 1.6”: Fnatic

”Starcraft II”: Marcus "Thorzain” Eklöf

”Fifa 12”: Filip ”Stek” Persson

”Heroes of Newerth”: HonPortal

”Super street fighter IV: Arcade edition”: Niklas ”Skatan Milla” Lagerborg

Peter Ottsjö

Publicerad: