”Fifa”-världsmästaren till final i e-sport-SM

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Ivan Lapanje efter segern. Foto: Helena Kristiansson

E-SPORT

Vännerna hade varnat honom för den okände spelaren Lucas ”Afro” Wallman.

Och världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje hade lyssnat.

Den sjunde kvalfinalen av SM i e-sport illustrerade varför så många lockas och charmas av ”Fifa 13”.

Visst, världsmästaren Ivan Lapanje hade som väntat tagit sig dit. Men hans motståndare, Lucas Wallman, var en av alla de där okända ”Fifa”-spelarna som plötsligt kan kliva in i ett mästerskap och överraska alla.

Alla utom Lapanje själv, vill säga.

”BorasLegend” hade hört att Wallman, som föredrar att spela på Xbox 360, nått fina resultat online. Han hade hört att man skulle se upp för Wallmans giftiga långbollar i djupled.

– Jag spelade väldigt försiktigt, säger Lapanje.

Han vann kvalfinalen, men inte utan problem. Matchserien slutade 2-1

– Jag måste ge ”Afro” en enorm credd för hans insats.

Klagade på delay

I SM-studion klagade Lapanje på ”delay”, som ska ha tvingat honom att förändrat sitt spel; från den aggressivt höga pressen han är känd för till en mer passiv variant där han väntade, väntade – och kontrade. Han vet inte vad den sena responstiden han upplevde beror på – men kanske handlar det mest om ovanan vid att spela på Xbox 360.

Det här var ”BorasLegends” andra försök att ta sig till SM-slutspel, efter den snöpliga sortin i Göteborg för en månad sedan.

– Jag är missnöjd med mitt spel idag, men det känns väldigt skönt att vara där.

Slutspelet – som avgörs under Dreamhack Summer – består av Sveriges absolut bästa ”Fifa”-spelare. Lapanje må vara världsmästare, men det är med tanke på startfältet ingen självklarhet att han vinner SM.

Den enda toppspelaren som inte kvalificerat sig är den regerande svenska mästaren Filip ”Stek” Persson. Han har en enda chans till på sig, under sista SM-kvalet i Jönköping i juni.

Publicerad: