Nya regler stjälpte ninjornas planer: "Var inte bortslösad tid"

"Det var värt det, jag ångrar ingenting"

En stabil superstjärna vars lag genomgår en instabil period, så skulle man kunna beskriva verkligheten för Patrik "f0rest" Lindberg.

Regeländringar om coacher samt en lagkamrats skada har satt spår i utvecklingen för Ninjas in Pyjamas.

– Jag hoppas Jacob kommer tillbaka så fort som möjligt, så vi kan få tillbaka det stabila spelet och bygga upp det vi höll på att bygga upp, säger f0rest till Sportbladet.

f0rest: "We work great as a team which brings out the best in all of us"

"Vi försöker hela tiden vara i förändring", sa Björn "THREAT" Pers till Aftonbladet Esport i våras, strax efter att ha klivit in som ny coach i svenska Ninjas in Pyjamas. Men förändringarna som följde var nog knappast vad THREAT eller de andra stjärnorna i NiP hade tänkt sig.

"Ångrar ingenting"

En handskada hos nyförvärvet Jacob "pyth" Mourujärvi ledde till att det legendariska storlaget fick plocka in Joakim "disco doplan" Gidetun som inhoppare, och senare Mikail "Maikelele" Bill som är kvar än i dag.
Strax därefter kom nästa bomb, då Valve gick ut med nya regler som tvingade bort samtliga scenens coacher från att inneha rollen som in-game ledare. Ett hårt slag, säger NiP-stjärnan Patrik "f0rest" Lindberg till Sportbladet.

– Vi la ner så mycket tid på att ha THREAT som in-game ledare. Vi verkligen satsade på att ha honom och jag tyckte det förbättrade vårt spel väldigt mycket, berättar svensken.
– Under den perioden tog det ändå lång tid att ställa om sig till att ha en sjätte person och en till röst som pratar lika mycket som alla andra. Det blir ju ett nytt moment även för mig som har spelat väldigt länge, det blir mycket att ta in hela tiden.

Från en omställning till en annan hoppas nu stjärnorna i Ninjas in Pyjamas att kunna fortsätta leverera resultat. Allt som allt skulle hösten för laget kunna beskrivas som tumultartad, men långt ifrån en katastrof.

– Det var inte bortslösad tid, för vi lärde oss väldigt mycket med THREAT, säger f0rest.

– Vi insåg just det här med att taktik är ju så väldigt viktigt - han fick in det i oss som vi kanske saknade lite innan. Det var värt det, jag ångrar ingenting.

THREAT:s nya roll kan beskrivas mer som en analytiker, "en roll som passar honom perfekt". Lagets nuvarande in-game ledare är i stället samma person som tidigare lett laget genom alla år, Umeåsonen Richard "Xizt" Landström.

"Aimet sitter där det ska"

Den senaste tävlingen för NiP var på finalerna av SL i-League i Kiev, Ukraina, och där lyckades svenskarna - trots en inhoppare i laget - kamma hem ett oerhört efterlängtat guld. F0rest, som den legendar han är, såg till att leverera rejält och var kanske den mest inflytelserika spelaren på hela evenemanget.
– Jag är inne i ett bra "stim" just nu. Aimet sitter där det ska och jag tänker rätt i olika situationer, det känns skitbra. Och just att vi fungerar så bra som ett lag gör att alla vi fem lyfts fram - det gör det lättare för en själv att spela också när allting fungerar som det ska, säger f0rest.

Härnäst väntar EPICENTER i Moskva, Ryssland, som drar i gång på måndag. En tävling där majoriteten av världens bästa har samlats för att göra upp.

– Det känns som vi har ett väldigt bra spel som ska kunna ta oss hela vägen fram till vinsten. Jag tycker det känns bra, men vi har lite smågrejer att jobba på.

Som vad?
– Mest är det fortfarande att få in Maikelele till hundra procent i vårt spel, så han känner sig bekväm i det han gör och att vi får igång alla rundor, att han kan alla rundor. Det är krångligare än vad man tror - vi andra fyra har ju spelat så mycket tillsammans och även med Jacob har vi lagt oerhört mycket tid för att få det att fungera.

Hur går det för pyth med skadan?
– Det är framsteg, börjar kännas bättre. Läkarna har inte kommit fram till vad det är och vad de ska göra åt det, men han låter ändå positiv när han pratar med oss och förhoppningsvis är han inte borta allt för länge till.

Maikelele har ju pratat om att starta eget svenskt lag. Om pyth blir borta länge till, tror du ni kommer kunna fortsätta spela med Maikel?
– Det är ingenting vi tänkt på nämnvärt, utan vi tar de här tre turneringarna som kommer då vi redan har planerat att spela med Maikel som stand-in. Under den här perioden försöker vi ta reda på mer om hur det går för Jacob.

"Chockad när Fnatic splittrades"

Det är inte bara Ninjas in Pyjamas som gått igenom förändringar senaste månaderna, tvärtom.
Flera spelarbyten har skett bland topplagen: Daniil "Zeus" Teslenko fick lämna Na'vi för att göra plats åt Oleksandr "s1mple" Kostyliev, franska Team EnvyUs plockade in Christophe "SIXER" Xia och nyligen blev veteranspelaren Finn "Karrigan" Andersen bänkad i Astralis.
– Många har väl haft interna problem som inte strålat ut på utsidan, säger f0rest på ämnet.

– Astralis kan man ha lite förståelse för, att det inte gått lika bra som det förväntats av dem. Jag tycker ändå det är lite spännande för det är väldigt öppet just nu vilka lag som ska ta täten och sticka ifrån som nummer ett.

Den absolut största bomben var ändå när spelare som Olof "olofmeister" Kajbjer och Freddy "Krimz" Johansson gick skilda vägar, i en spelarflytt som såg hela det forna Fnatic-laget splittras. Förmodligen också den förändring som varit mest påtaglig för NiP-stjärnan.

– Jag var chockad, förstod inte riktigt varför. Enligt intervjuerna har jag väl fattat att de hade lite problem med varandra, men det gick ju otroligt bra för dem ändå. De kom tvåa på ELEAGUE just innan de la ner. De hade allt som krävs för att vara nummer ett, men har man samtidigt inte kul när man spelar är det såklart inte värt det - om det känns drygt och jobbigt. Jag tyckte det var lite konstigt, men det är något de vet mer om än mig. Kanske att man hade kunnat jobba vidare på det och försökt lösa problem, svårt att säga.

"Skulle vilja se att vi blir stabilare"

För NiP ligger det närmaste fokuset på Moskva-tävlingen EPICENTER. Laget befinner sig i skrivande stund på bootcamp i Landskrona, där f0rest beskriver stämningen som att vara på LAN som ung. På förmiddagarna har de genomgångar med THREAT på distans och därefter följer hårdträning. F0rest medger dock att det in på småtimmarna också blir en del World of Warcraft.

Vad tror du nu om framtiden?
– Jag hoppas Jacob kommer tillbaka så fort som möjligt, så vi kan få tillbaka det stabila spelet och fortsätta bygga upp det vi höll på att bygga upp. Vi vann ju Dreamhack Malmö och sedan sackade vi ner lite. Jag hoppas vi kan få mer jämna resultat och eventuellt vinna några turneringar, och fortsätta bygga därifrån. Jag skulle vilja se att vi blir stabilare helt enkelt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN