Prispengar i Nordic Masters ännu inte utbetalda – ingen vill ta ansvar

Konflikter mellan arrangörerna går ut över spelarna

Ingen vill ta ansvar för prispengarna som ännu inte betalats ut i årets Nordic Masters i Hearthstone.
Spelarna hotar med rättegång och bakom ytan ångar konflikter hos arrangörerna.

Men nu kan Sportbladet avslöja att historian ändå verkar vara på väg mot sitt slut.
– Synd att det ska behöva gå så här långt, säger Peter "DeathBoose" Laihinen, som kom tvåa i turneringen.

Nordic Masters var i det stora hela en stor succé. Drivande bakom projektet var bland annat Games4u och med 190 000 kronor i prispotten kunde man stoltsera med att ha skapat en av nordens största turneringar inom Counter-Strike: Global Offensive på gräsrotsnivå.

Detsamma går dock inte att säga för Hearthstone-turneringen som arrangerades, och bakom det hela vilar konflikter där ingen vill ta ansvar för pengarna som saknas.

"Synd att det ska gå så långt"

Efter säsongens slut har en rad missförhållanden uppdagats. Under sommaren rapporterade flera spelare om att prispotten på 8000 kronor inte hade betalats ut och i augusti skrev esportaren.se en artikel om händelsen.

Historien hade kunnat ta slut där, men icket. Några prispengar har ännu inte betalats ut och spelarna börjar ge upp hoppet på att överhuvudtaget få sina vinster.

– Det är synd att det ska behöva gå så här långt för en så relativt liten summa, säger Peter "DeathBoose" Laihinen, en av deltagarna på Nordic Masters, till Sportbladet.

Hur har det här påverkar dig och er andra spelare?
– Det här tillsammans med massa annat skit inom esport kan verkligen döda en spelares flamma för att fortsätta. Inte enbart just den här situationen, men att negativa grejer händer titt som tätt. Detta förstärker bara den situation som man inte vill hamna i.

"Vi har aldrig godkänt"

De involverade spelarna har konfronterat Michael Levin, ordförande i Games4u, men han tar inte på sig något ansvar. Levin menar att Hearthstone-turneringen aldrig borde genomförts och pekar i stället fingrar mot Sebastian Svensson, ordförande i föreningen Nordic Masters.
– Redan i Februari var jag på honom om att lösa ekonomidelen. Games4u skulle ansvara för lokaler och hårdvara. Sebastians del var att ordna partners samt priser, säger Levin till Sportbladet.

– Man kan inte hålla en tävling om det inte finns underlag. Vi har aldrig godkänt turneringen.

Själv menar Levin att turneringen hållts bakom ryggen på Games4u. På deras hemsida saknas information om cupen och han frågar sig hur deltagarna överhuvudtaget fått reda på turneringen.
– Du hittar ingen nyhet om tävlingen på vår hemsida, men tydligen hölls 4 kval med omkring 8 unika deltagare, säger Levin till Sportbladet.
– Hade vi lovat en tävling i Heartstone skulle det självklart funnits information plus att samtliga medlemmar hade fått epost om det.

"Håller inte vad han lovat"

Men när Sportbladet får kontakt med Sebastian målas det upp en annan bild av situationen. Visserligen medger Sebastian att det är han som på papperet är ansvarig, men hävdar samtidigt att Michael och Games4u har lovat saker som de inte håller.
– Jag frågade Games4u om allt var godkänt, alltså de spel som vi hade tänkt oss, Hearthstone och Dota2. De sa att båda blev godkända, säger Sebastian till Sportbladet.

Efter turneringen hade avslutats följde sex månader av total tystnad. Till slut fick spelarna själva ta kontakt och pressa arrangörerna för att få ut sina prispengar - pengar som det alltså fortfarande finns många frågetecken kring.
– Det har blivit ett jäkla liv nu efteråt och Michael tar ju inget ansvar alls, han håller inte vad han har sagt, säger Sebastian.
 

Vad är det du menar att han sagt men inte håller?
– Att turneringen var godkänt och att det skulle betalas ut från deras sida, och sedan i efterhand sagt att det aldrig var så.
– Jag ville skriva kontrakt, men det blev inte av. Michael undvek alltid samtalsämnet.

Trots alla svängar verkar historien vara på väg mot ett slut. Sebastian berättar att spelarna nu hotar med rättegång och att pengarna kommer betalas ut.

– Jag väntar just nu på att få in alla fakturor, sen får jag betala det ur egen ficka, säger han.

"Kommer inte jobba med honom"

På frågan om hur händelsen påverkar framtiden för Nordic Masters svarar Sebastian att tävlingen nog kommer fortsätta, men hur mycket han själv kommer vara involverad är oklart. Michael Levin säger och andra sidan att de inte kommer jobba mer med honom i framtiden.

– Games4u kommer inte samarbeta med esport-föreningen Nordic Masters i framtida turneringar. Det har jag styrelsebeslut på - vi kommer att samarbeta med en ny partner.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.