Frida Fagerlund

Fagerlund: De som hatar e-sport fattar ingenting

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från CS-turneringen Dreamhack Masters i Malmö tidigare i år.
Från CS-turneringen Dreamhack Masters i Malmö tidigare i år.

Den syns, hörs och växer, men möts fortfarande av misstänksamhet.

Nu är det nog hög tid att ta bort skygglapparna en gång för alla.

E-sport är här för att stanna, vare sig du vill det eller ej.

Konferenciern för dagen vrålar samtidigt som en lasershow utspelar sig inne på arenan. När de två finalgängen närmar sig den stora scenen jublar publiken i kapp och de två lägren tar plats på varsin sida, redo att göra upp om miljontals kronor. Det är inga obekanta företagsemblem som syns på enorma skärmar och tävlingskläder i lokalen. Spelbolag, bil-, elektronik-, och klädmärken... Många är de som vill visa upp sig via den här plattformen, ser det stora värdet i evenemanget.

Om du inte har varit här tidigare: Välkommen till e-sportvärlden.

Få som förstår – eller ens vill

Kasta alla fördomar om lata, Coca Cola-drickande ungdomar, som behöver d-vitamintillskott för att överleva, i papperskorgen. E-sport – CS:GO inkluderat – är en miljardindustri, som dessutom bara växer sig större för varje år som går. Så varför är sportjournalistiken – och den stora allmänheten – generellt så dålig på att hänga med i utvecklingen?

För att använda ett slitet tonårsuttryck: Ni fattar ju ingenting. Eller, snarare är det alldeles för få som förstår. En ung människa som drömmer om att bli en professionell spelare möts sällan av stående ovationer från hemmaplan, säkerligen beroende på att det hänger ihop med mytbildningen beskriven ovan.

Kanske är det svårt att ta in att någon som tillbringar sina dagar framför en skärm kan vara precis lika dedikerad som vilken fotbolls- hockey-, eller tennisspelare som helst. De skapar ett lag, hittar sponsorer, tränar och stretchar till och med innan matcher i vissa fall. Det är en värld full av målinriktade, uppoffrande personer och inom just CS:GO är Sverige en av de ledande nationerna.

Men den senaste tiden har vi halkat efter.

När Fnatic och Ninjas in Pyjamas nyligen åkte ur majorn i London var det första gången någonsin som ett helsvenskt lag inte nådde slutspel. Allt hopp lades i stället över på det enda kvarvarande blågula bidraget, Olof ”Olofmeister” Kajbjer, i mixade Faze Clan. Desto bättre går det för vårt grannland i sydväst, danska Astralis är nämligen ett av världens starkaste lag just nu och stoppar sällan för någon eller något i dess väg.

Då borde du klappa dig själv stolt på axeln

Förhoppningsvis kan Sverige snart återta en del av makten. Emil ”HeatoN” Christensen, en legendar som knappast behöver någon närmare introduktion, är en av initiativtagarna bakom den nya elitserie som ska bereda vägen för svenska talanger. Lag från Lund, Kalmar, Stockholm, Bollnäs, Karlskoga, Gävle och Göteborg gör upp om en prispott på – håll i er nu alla cyniker – en miljon kronor. Kanske kan detta slussa vidare fler tävlande till de största scenerna, med profiler som ”TACO”, ”GuardiaN”, ”Twistzz”, ”dupreeh”... Listan kan förstås göras lång.

Så till alla föräldrar som känner oro över att deras barn ägnar timmar åt ett skjutspel: det är möjligen oklart huruvida gamers har bättre eller sämre fysik än andra idrottare, om det är dåligt för hjärnan med för mycket skärmtid eller om e-sport ens borde få kallas ”sport”. Skulle din avkomma ha tillräckligt mycket driv, beslutsamhet och nerver av stål för att vara med och nosa på världseliten i CS:GO borde du klappa dig själv stolt på axeln.

Det bör nog gå bra för den här generationen också, ska ni se.

► Häng med oss i sociala medier:

Facebook

Instagram

Twitter

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.