Dreamhack-profilen om framtiden: "Asien är en intressant marknad"

"Dreamhack skulle kunna bli lika väl mottaget där"

Marc Winther
Marc Winther

Det har hänt mycket sedan Dreamhacks första upplaga i källarlokalen på Malungs grundskola.
Nu expanderar det svenska bolaget över hela västvärlden och i framtiden kan vi även få se evenemang i öst.
– En expansion till Asien ligger inte inom vårt kortsiktiga fokus, men det är en väldigt intressant marknad att ge sig in i, säger Marc Winther, projektansvarig på Dreamhack, till Sportbladet.

Världskända LAN-arrangören Dreamhack startade i källarlokalen på Malung Grundskola 1994. Nu, 22 år senare, arrangerar man evenemang i hela Europa och växer starkt även i Nordamerika.

På torsdagen blev det nämligen officiellt att LAN-jätten under 2017 kommer besöka två nya amerikanska städer med esport-turnén Dreamhack Open. Samtidigt som nu Denver och Atlanta står på tur ryker Rumänien-evenemanget i Bukarest ryker från listan.

"Vill fortsätta sprida Dreamhack i fler delar av USA"

Esport-giganten expanderar i Nordamerika, med två nya evenemang utöver de tidigare redan etablerade tävlingarna i Austin och Montreal. En utveckling som enligt Marc Winther, projektledare på Dreamhack, inte gick över en natt.

– Vi hade redan planer på att fortsätta växa i Nordamerika, men det var inte före vi såg den fantastiska mottagningen kring Dreamhack Austin - där biljetterna sålde slut på mindre än 24 timmar - som vi tog något beslut. Det var ett oerhört framgångsrikt evenemang på så många olika plan. Vi fick många lärdomar och är säkra på att våra events 2017 kommer bli ännu bättre, samtidigt som vi vill fortsätta sprida Dreamhack i fler delar av USA, säger Winther till Sportbladet.

"Fansen är fantastiska och väldigt lojala"

Dreamhack Open, som i grund och botten startade som en av Starcraft 2-scenens mest prestigefyllda tävlingar, rullar vidare. Under resans gång har Counter-Strike: Global Offensive lyfts in i konceptet och kommer fortsätta vara en del av tävlingen under 2017. Hur det däremot blir med Starcraft, som sett en kraftig minskning av intresse sedan dess storhetstid, vill Marc inte gå in på - än.
– Vi har en väldigt speciellt relation till Starcraft 2 och har jobbat nära med Blizzard genom åren. Intresset har visserligen sjunkit, men communityn och fansen är fantastiska och väldigt lojala. Vi tror Dreamhack har varit en grundpelare för esport-scenen i Starcraft 2 och vi har genom alla år lockat till starka tittarsiffror live. För stunden kan jag dock inte avslöja våra planer för Starcraft under 2017, men snart.

"Asien är en intressant marknad"

Dreamhack Open-turnén är dock inte allt som svenska esport-giganten pysslar med. Tidigare under året såg vi nya konceptet Dreamhack Masters göra succé i Malmö och nyligen lanserades nordiska esport-tävlingen Nordic Championship. Samtidigt, när Marc får frågan, verkar det som Asien kan vara aktuellt i framtiden.

– Vi är oerhört taggade på våra ambitiösa planer för Dreamhack Masters. En expansion till Asien ligger inte inom vårt kortsiktiga fokus, men det är en väldigt intressant marknad att ge sig in i. Samtidigt tror vi att Dreamhack skulle kunna bli lika väl mottaget där som i Europa och nu i Nordamerika, säger Winther.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN