Favoriterna höll för trycket

Linköping och Färjestad till semifinal i eSHL

Favoriten Linköping gick in i slutspelet mot överraskningslaget HV71 i Sportbladets eSHL-studio, samtidigt som Färjestad och Växjö bjöd på en svängig nagelbitare till serie.

Ingen av serierna gick hela vägen till fem matcher, men där fanns läckra mål, otroliga räddningar och en vändning som heter duga.

De första slutspelsmatcherna i eSHL är spelade och de första semifinalisterna utsedda. Nedan återfinns en kort summering på gårdagens dubbelmöten, som givetvis inleds med Sportbladets huvudmatch Linköping HC - HV71:

Linköping HC - HV71 3-0 (2-0, 0-0, 1-0

HV71 - Linköping HC 2-5 (0-3, 2-2, 1-0)

Linköping HC - HV71 7-4 (3-1, 2-2, 2-1)

Linköping dominerade grundserien igenom och ställdes därmed mot det lägst rankade slutspelslaget HV71 i kvartsfinal. Förväntningarna på LHC var högt ställda; de regerande europamästarna skulle kontrollera spelet och i stort sett kunna göra vad de ville på isen…
...om inte HV71 och deras absolut viktigaste spelare, kapten Daniel “demski13” Gadd, kokat ihop något helt nytt.

När pucken väl släpptes var det också LHC-supportrarna som hade mest att njuta av. De vita lejonen radade upp chanser med superstjärnan Erik “I_Eki_I” Tammenpää i spetsen. I_Eki_I stod för hela tio poäng under kvällen och visade upp ett flertal trick ur sin breda anfallsarsenal.

Match 1 av serien bjöd på någorlunda traditionell slutspelshockey där båda lagen kände på spelet och fick sina chanser, men målprotokollet blev desto mer ensidigt då endast Linköping lyckades utnyttja sina möjligheter. 3-0 blev resultatet i öppningsmatchen och när serien sedan fortsatte stod det klart att LHC hade ytterligare en växel att lägga i. Allt mer avslappnade och självsäkra bjöd man på offensivt hockeygodis, vilket visserligen ledde till att HV71 också kunde få in ett par puckar i match 2 och 3. Men överlag var det inget snack om saken: Linköping avancerar till semifinal efter tre raka, övertygande segrar (3-0, 5-2, 7-4) i
denna bäst av fem-serie.

”Bygger vidare på stommen vi lagt”

– Det är ett extremt skickligt lag vi möter, säger HV71-kaptenen Daniel ”Demski13” Gadd.

– Normalt sett har motståndaren kanske en eller två spelare som man får hålla extra koll på, men i Linköping är det faktiskt alla. Givetvis hade vi gärna gått vidare som lag, men vi får nu smälta att vi åker ut i kväll och bygga vidare på stommen vi lagt.

– Vi har rätt många varianter då det gäller att sätta press och sådant, säger LHC-backen Joel ”jtorro-_-” Tourunen. Idag valde vi en väldigt hög press eftersom HV inte spelat ihop så länge. När vi väl tog ledningen (i serien) blev vi självsäkra och kände att vi kunde testa lite tricks här och där.

Tre stjärnor i dubbelmötet:
1. Erik “I_Eki_I” Tammenpää, LHC
2. Paul “PleeMaker” Arontie, LHC
3. Daniel “Demski13” Gadd, HV

Färjestad BK - Växjö Lakers HC 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)

Växjö Lakers HC - Färjestad BK 6-5 ÖT (1-1, 1-4, 3-0, 1-0)

Färjestad BK - Växjö Lakers HC 3-2 (1-0, 0-0, 2-2)

Växjö Lakers HC - Färjestad BK 2-5 (0-2, 1-1, 1-2)

Första matchen i mötet FBK – VLH hade även den en klassisk slutspelskänsla över sig.

Minimalt med misstag, målsnålt – och fokus på struktur och försvar. Totalt ett mål på två perioder exploderade dock till ytterligare tre bara i tredje perioden, bland annat två från Mattias ”Tacterz” Hjelm klubba, och efter att Färjestad tagit ledningen med 1-0 i serien brakade allt loss i match 2.

De grönvita såg nämligen ut att gå mot en säker seger i ledning 5-1, men Växjö kom tillbaka via fem raka mål och kunde utjämna serien till 1-1 efter att ha vunnit 6-5 på övertid. Stor hjälte blev Fredrik ”kattenj” Jansson som stod för hela fem (!) mål i match 2.
FBK hämtade sig dock och gjorde en stabil insats i match 3, där laget höll undan från en sen anstormning från Växjö och kunde lägga upp matchboll via en 3-2-seger.

Osannolik vändning

Väl inför match 4 var känslan att Växjö befann sig i gungning och att Färjestad, om de fick första målet, skulle
kunna springa iväg med semifinalplatsen.

Sagt och gjort, 2-0 till FBK efter första perioden blev till slut 5-2. Färjestad avancerar till nästa veckas semifinaler medan en säsongsutvärdering är att vänta för Växjö.

Laget kan åtminstone ta med sig den osannolika vändningen i match 2 som i undertecknads ögon är en av de svettigaste på länge inom virtuell ishockey.

Tre stjärnor i dubbelmötet:
1. Mattias ”Tacterz” Hjelm, FBK
2. Fredrik ”kattenj” Jansson, VLH
3. Christoffer ”l-Maise-l” Berntsson, FBK

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln