Svenske Jesper drömmer om livet som caster

"Själv visste jag inte om jag skulle våga"

Det hela började som ett skämt bland kompisarna men resulterade i en otippad karriär för svenske Jesper "kREATIV" Sedendahl.

Nu satsar han på att bli en av Sveriges stora expertkommentatorer.
– Jag känner mig riktigt lyckligt lottad som redan kommit en bra bit på vägen, säger Jesper till Sportbladet.

Nog finns det många Counter-Strike: Global Offensive-fans där ute skulle drömma om att jobba som expertkommentator. Men för samtliga av dagens stora stjärnor vid caster-borden, som Anders Blume och Auguste "Semmler" Massonnat, ligger oerhörda mängder hårt och oglamoröst arbete bakom.

En av dem som vill göra resan till livet framför kamerorna är svenske Jesper "kREATIV" Sedendahl. Vad som först startade som ett skämt, då han mitt i en match med kompisarna började kommentera, har lett honom in på en helt otippad karriärsbana.

– Kompisarna skämtade, sa att jag vara ganska bra och tyckte jag skulle satsa på det. Själv visste jag inte om jag skulle våga, men ju mer jag gjorde det så växte det på mig och då ville jag testa kommentera riktiga matcher, säger svensken till Sportbladet.

"Finns otroligt många talanger"

Det första klivet till att kommentera på riktigt tog han för lite över ett år sedan, på en då aktuell turnering av Publiclir. Det hela gick så bra att han blev Publiclirs officiella caster - och senare vidare till den nordiska ligan King of Nordic.

Målet är att jobba sig ännu högre upp och största drömmen just nu skulle vara att få jobba på ett Dreamhack-evenemang. Samtidigt är konkurrensen stenhård.

– Det finns ju otroligt många talanger där ute. Speciellt när det finns folk som ännu inte vågat prova på, eller gamla proffsspelare som inte tagit steget vidare till att kommentera.

Hur ser du på chanserna att ta dig till toppen?
– Själv tycker jag att jag fortfarande har en del att träna på. Det är så mycket olika saker som händer i varje match, om det till exempel blir en riktigt överkörning är ju frågan hur man ska reagera på sånt. Jag har mycket att lära, säger Jesper och fortsätter:

– Samtidigt känner jag mig riktigt lyckligt lottad som redan kommit en bra bit på vägen. Det är en lång väg att gå, men jag tror att jag har goda förutsättningar att ta mig ännu längre.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN