Faker: ”Den svåraste serien under min karriär”

E-SPORT

SKT världsmästare igen efter hyperjämn VM-final

1 av 2
SKT med bucklan efter segern. Foto: Riot

Finalen i League of Legends-världsmästerskapen kunde knappast ha blivit jämnare.
Men i slutändan stod ändå fjolårsmästarna SK Telecom där med Summoner's Cup i nävarna – och en överlycklig Lee ”Faker” Sang-hyeok kunde andas ut.
– Den här serien var den svåraste under min karriär, vi var helt utmattade, säger han efter avgörandet och sin tredje världsmästartitel.

På förhand var regerande världsmästarna SK Telecom stora favoriter när League of Legends Worlds-finalen skulle avgöras i Staples Center, Los Angeles.
Och finalen inleddes precis som alla hade förväntat sig då världens bäste spelare genom tiderna, Lee ”Faker” Sang-hyeok, bar sitt lag till två snabba segrar i bäst av fem-serien.

”En otroligt tung serie”

Men finalmotståndarna Samsung Galaxy kunde studsa tillbaka i en utdragen tredje match. Tack vare fyra drakar och tre baroner kunde de sätta en enorm press på världsmästarna och lyckades efter 71 minuter sätta sig själva på resultattavlan.
Och de var långt ifrån klara. I fjärde matchen som återigen blev hyperjämn kunde SSG vända ett underläge efter en dryg halvtimme och istället dra ifrån SKT rejält. Trots djärvt försvar av Faker och hans lagkamrater ställdes de så inför en femte och avgörande match.
– En otroligt tung serie, SKT behövde verkligen förtjäna det här, säger kommentatorn Josh ”Jatt” Leesman efter matchen.

”Var inte på topp i matchen”

I femte matchen lyste till slut rutinen hos SKT igenom, då de kunde utnyttja en rad misstag från motståndarna. Bland annat blev 17-årige SSG-rookien Park ”Ruler” Jae-hyuk fångad av SKT i ett kritiskt läge och snaran kunde så småningom dras åt. I slutändan kunde inte SSG hålla emot flodvågen som sköljde över deras bas och en överlycklig Faker kunde höja bucklan med sitt lag som dubbla världsmästare.
– Den här serien var den svåraste under min karriär. Vi var helt utmattade och var inte på topp i matchen men jag är glad att vi kunde överkomma det, säger han efter matchen.

”Kan inte uttrycka hur bra det känns”
 

För tre år sedan lyfte Faker sin första världsmästarbuckla, även den med SKT och i Staples Center.
– Trots att det varit tre år kändes det bekant och bra att komma till Staples. Men jag kan inte uttrycka hur bra det känns att vinna det här, fortsätter stjärnan.
Och den unge sydkoreanen som dominerat spelet så länge trots att han bara är 20 år gammal hade en sista hälsning till fansen på plats.
– Tack för att ni hejade, men heja inte för mycket för vi kommer ändå komma tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM