Friberg: ”Säger åt dem att inte prata om CS”

Adam Friberg. Foto: Tobias Lundgren

avTobias Lundgren

E-SPORT

Ninjas in Pyjamas vann i helgen sin tredje turnering för året när de besegrade SK Gaming under IEM Oakland.
Och i en intervju efter turneringen berättar Adam Friberg om känslorna efter vinsten, det hårda spelschemat – och hur han varvar ner på fritiden.
”Jag försöker hänga med kompisar och inte prata om CS. Jag säger alltid åt dem att inte prata om CS”, säger han till Slingshot Esports.

Efter en resultatmässigt dåligt 2015 har Ninjas in Pyjamas under det gångna året dragit in mer prispengar än någonsin tidigare i karriären. Detta efter segrarna under DreamHack Malmö, Starseries och senast IEM Oakland. Under helgen vann de Intel Extreme Masters efter en extremt jämn final mot SK Gaming och efter matchen tog Adam Friberg ett snack med Slingshot Esports där han berättar om känslorna under matchen.
”Det känns grymt. Vi fick tillbaka Pyth inför turneringen och har inte tränat mycket alls. Vi gick tillbaka till hur vi spelat med honom tidigare. Så det känns riktigt bra, förstås. Att vi vann med 16-14 de sista två kartorna visar hur jämnt det är och hur bra SK är. Att vi lyckades övervinna dem är grymt”, säger han i intervjun.

”Det var på håret hela Cobblestone”

Han berättar också om hur de valde att låta SK Gaming få Train för att NiP hellre bannade Mirage, något som straffade sig då SK vann solklart på Train. Och Friberg berättar även om den kaotiska avslutningen på Cobblestone, som avgjorde hela turneringen.
”De sista tio rundorna var så mycket fram och tillbaka. Jag hade ingen koll alls på ekonomin. Vi fick sitta hela tiden under timeouts och kolla om de skulle köpa eller inte. Så vi trejdade bara fram och tillbaka. Att få sin frag var så viktigt den här matchen och alla fick sina frags de sista tio rundorna. Både deras och vår ekonomi var så dålig, det var på håret hela kartan”, säger han.

”Segern betyder mycket för oss”

Enligt Friberg var vinsten, trots att det inte var en majorturnering, ett stort kvitto på att ninjorna fortfarande är bland de allra bästa lagen i världen.
”Det betyder mycket och är en självförtroendeboost som visar att vi fortfarande har ”det”, särskilt för mig själv. Jag hade några dåliga matcher under turneringen och kände mig skakig under de första två kartorna i finalen. Men jag tycker att jag gjorde en stor match sista kartan, vilket alltid är skönt. Segern betyder mycket för oss. Kanske mer än folk förväntar sig att den ska göra.

”Spelar andra spel och försöker slappa”

Stjärnan berättar också om det hektiska spelschemat och tröttheten det leder till, vilket får honom att vilja koppla bort CS helt den lilla fritiden som erbjuds.
”Jag försöker hänga med kompisar och inte prata CS. Jag säger åt dem att inte prata om CS. Jag kanske berättar hur allt har gått men utöver det är jag där och vill hänga. Prata inte om CS. Sedan spelar jag andra spel och försöker slappa.”, säger han.

Men trots tröttheten verkar Friberg njuta till fullo av livsstilen just nu.
”Jag känner mig exalterad över att åka till alla turneringar. Trots att de är så många ser jag fram emot att åka dit och spela, det är bara så kul. Jag menar, det finns en övermättnad när det gäller turneringar och jag skulle vilja ha färre, men så här är det just nu. Så länge vi känner att vi kan åka och tävla om att vinna en turnering är det lugnt. Om vi inte har den känslan är det inte värt att åka.

Nästa större turnering för Ninjas in Pyjamas blir ELEAGUE-finalerna som inleds den 30 november. Då möter svenskarna Astralis i första matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO