Premiär för Svenska Elitserien i CS:GO

Matcherna sänds exklusivt på Sportbladet: ”Största prispotten i svensk e-sportshistoria”

► Häng med oss i sociala medier:

Facebook

Instagram

Twitter

377 lag anmälde sig – 12 lag gör upp om en miljon kronor.

Det är dags för premiären av Svenska Elitserien i e-sport där lokala lag för första gången gör upp om titeln.

Sportbladet sänder tävlingarna live där nya Counter Strike-proffs ska födas.

– I stort sett är det här det största som hänt e-sporten de senaste åren, säger initiativtagaren Tommy “Potti” Ingemarsson.

Nu kör Svenska Elitserien i e-sport igång för första gången. Serien bygger på en dröm om att e-sporten ska kunna spegla det som Allsvenskan gör för fotbollen och SHL gör för ishockeyn.

Spelet i fråga är Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) och intresset för nysatsningen har krossat förväntningarna.

Initiativtagarna, de gamla CS-legendarerna tillika NiP-kollegorna Emil ”HeatoN” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson, presenterade konceptet i våras. När de sedan räknade hur många som anmält sig landade siffran på 377 lag från 87 olika städer i Sverige.

– Det är helt underbart. Jag är en extrem tävlingsmänniska som alltid sätter jättehöga mål och det här är första gången på länge som något överträffade min målsättning. I stort sett är det här det största som hänt e-sporten de senaste åren, säger Tommy Ingemarsson.

Utökats till totalt nio serier

För bara någon vecka sedan var kvalet färdigspelat och tolv av de anmälda lagen knep de åtråvärda platserna i Elitserien. Under den finns ytterligare en liga i varje region (Nord, Väst, Syd och Öst). Vill man göra en jämförelse med fotbollen kan de beskrivas som superettan.

Tack vare det stora intresset har Elitserien nu även utökats till ytterligare fyra divisioner under namnet “Challenger”. Fortsätter man med jämförelserna till den traditionella sportvärlden utgör de division 1-spel. Från dessa divisioner kan lagen kvala sig uppåt i seriesystemet

Faktum är att mycket av Svenska Elitserien i e-sport vilar på fundament från andra sporter.

– Det ska vara så likt traditionell idrott som möjligt så man enkelt kan förstå. Men det ska också finnas en e-sport-nisch, säger Ingemarsson.

En miljon i prispotten

De tolv lagen i Elitserien kommer att möta varandra två gånger vardera. När säsongen är slut kommer de fyra topplacerade lagen att göra upp i ett finalspel som spelas på Inferno Online i Stockholm den 8 december. Matcherna i Elitserien sänds exklusivt på Sportbladet med start 20 september, från klockan 20.00 till 22.00.

Daniel “Pani” Aicardi är e-sportsmanager på Esportal, vilket är turneringsplattformen för serien. Han ser Elitserien i e-sport som ett skyltfönster av helt nya proportioner.

- Om man lyckas bra ifrån sig är det stora e-sportklubbar som kommer att lägga vantarna på en. Det är precis som i fotbollsvärlden med talangscouter. Det finns verkligen stora möjligheter, säger Daniel Aicardi.

Utöver ära, berömmelse och chansen att bli värvad ligger det en hel del i prispotten.

- Tanken var att ha 750 000 i prispotten första året. Men nu har jag sålt som en galning så det är en prispott på en miljon kronor. Det är by far den största i svensk e-sporthistoria, så det känns jäkligt kul, säger Tommy Ingemarsson.

“Helt unikt i e-sporten”

Detta blir som sagt den första säsongen för den helt nya satsningen. Men det är ingen engångsföreteelse.

Från och med nästa år kommer två säsonger att spelas varje år och lagen i regionsserierna får chans att kvala in i Elitserien.  

Med andra ord kommer många CS-spelare som i nuläget är relativt okända krönas till vinnare med tiden. Men frågar man Tommy Ingemarsson har sporten i sig redan vunnit - för nu har e-sporten fått det forum som gör det möjligt att ta hela communityn till nästa nivå.

– I alla lagidrotter har man ett lag som är kopplat till en stad. Det har skapat ett problem för e-sporten, för varför ska jag hålla på ett lag som jag inte har någon tillhörighet med? Det har bromsat utvecklingen rejält, säger han och fortsätter.

– Sedan ser jag stora möjligheter för ett lag att försörja sig lokalt nu inom idrotten. Kommuner och företag kan gå in och stötta.

Daniel Aicardi är inne på samma spår.

– Aldrig förr har man hejat på Göteborg i CS, men nu blir det så. Lokal backup från fansen är helt unikt i e-sport och det är jävligt kul.

Elitserien i e-sport kommer att spelas tisdag, onsdag, torsdag varje vecka under hösten och matcherna sänds exklusivt på Sportbladet mellan 20.00 och 22.00.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.