”Sverige är en av de mest framgångsrika nationerna i e-sport”

E-SPORT

E-sport-SM:s projektledare: Svensk e-sport i världsklass

Foto: Dreamhack
Fredrik Nyström, projektledare för e-sport-SM.

Varför har SM i e-sport övergett klassiska ”Counter-strike 1.6”? Varför är inte ”League of legends” en av tävlingsgrenarna?

Det är några av de mest omdebatterade frågorna på landets e-sportforum just nu.

Här ger projektledaren Fredrik Nyström svar på tal.

Varför ska folk bry sig om e-sport-SM när det finns mer prestigefyllda internationella tävlingar att följa?

– Sverige är en av de mest framgångsrika nationerna i e-sport. Sverige har sedan tidigt 2000-tal varit en av de mest dominanta nationerna i flera olika spelgrenar. Professionella spelare har turnerat runt jorden och vunnit hundratals medaljer i olika evenemang och ligor. Svensk e-sport håller absolut världsklass och som två av Sveriges största arrangörer av e-sport (Dreamhack och Inferno Online) vill vi självklart se stark återväxt. Vi vill se nya stjärnor födas. Utan starka inhemska tävlingar, ligor och arrangemang blir det svårt. Man tittar som bekant på Elitserien i hockey och allsvensk fotboll trots att det finns NHL och betydligt bättre fotbollsligor.

Varför ersatte ni ”Counter-strike 1.6” med ”Global offensive”?

– ”1.6” är ett fantastiskt spel som under en tid har slumrat till, både i Sverige men även internationellt. Med ”Global offensive” ser vi återigen en glöd hos communityt. Men även en satsning från utvecklarna Valve; de har byggt in funktioner i spelet som är anpassade till e-sporten. ”Global offensive” är inte perfekt men vi tror och hoppas på att det blir en framtida e-sportklassiker, precis som ”1.6”.

Varför är inte ”League of legends” och ”Heroes of Newerth” med i repertoaren?

– Vi hade med ”HoN” i första säsongen och diskuterade länge kring ”League of legends, ”Dota 2” och ”HoN” som tänkbara spel under denna säsong. Men av flera olika anledningar nådde vi inte riktigt fram den här gången. Dörrarna är dock inte helt stängda och det finns en möjlighet att något av spelen dyker upp under SM-flaggan under resans gång.

Hur gör man om man vill se e-sport-SM på plats?

– Att delta i eller titta på e-sport-SM är helt gratis. Undantagen är Dreamhack Winter och Summer där en beöksbiljett till evenemanget krävs, den billigaste kostar 150 kronor. Det är bara att dyka upp på plats, på de flesta stoppen kan man följa matcherna på storbild och träffa både utövare och arrangörer.

Hur kommer sändningarna att fungera? Vad kommer ni att erbjuda i studion?

– Enkelt förklarat blir det ett studioprogram, föreställ dig traditionell sportsändning där de bästa matcherna visas i direktsändning. I studion har vi Sveriges bästa kommentatorer, gäster och vi bjuder på analyser av matcherna. I år avgörs också SM-deltävlingarna under en och samma dag, vi har ett tätare program som kommer att bli både bättre och enklare att följa, även om man tidigare inte har tittat på e-sportsändningar.

Första SM-deltävlingen i e-sport äger rum den 27 oktober, från klockan 10.00. Du kan följa hela deltävlingen i direktsändning på aftonbladet.se.

Peter Ottsjö