Fifa 16

De arrangerar Sveriges största FIFA-turnering

Av: 

Tobias Lundgren

E-SPORT

100 000 kronor i prispotten för nordiska elitspelarna

När EA släppte FIFA17 under hösten innebar det en rejäl boost för spelets esportscen i och med spelläget FUT Champions.
Och i januari kommer den nordiska eliten drabba samman då Sveriges största FIFA-turnering någonsin arrangeras i Partille Arena.
– Visionen är att ha de bästa spelarna på plats och att folk känner att det här är något nytt och spännande, säger arrangören Alexis Piippo till Aftonbladet Esport.

Sverige har länge haft en rad framstående spelare inom FIFA-scenen, där före detta världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje varit den starkast lysande stjärnan. Men spelet har aldrig riktigt fått ett lyft som esport, något som nu kan vara på väg att förändras.

När EA släppte FIFA17 offentliggjorde de nya spelläget FUT Champions och meddelade att företaget nu satsar rejält på att fotbollsspelet ska bli en etablerad esport. Tillväxten startade direkt och i och med EA:s egna helgligor och Fifa Interactive World Cup har prispotten inom FIFA vuxit till över en miljon dollar.

”Fanns en lucka i marknaden”

Alexis Piippo och hans kollegor i företaget tropSe såg tidigt potentialen i FIFA, och nu håller de på för fullt med att planera den största FIFA-turneringen någonsin i Sverige: Nordic Champion, som ska avgöras i Partille Arena med plats för 5000 personer.
– Vi såg att det fanns en lucka i marknaden vi ville fokusera på. Vi började jobba med det i februari och i augusti meddelade EA att de satsar på esport, det var en skön bekräftelse att vi var rätt i tiden, säger han till Aftonbladet Esport.

”Hög kvalitet på spelarna i Norden”

Turneringen kommer bjuda in de 32 bästa spelarna från hela Norden, baserat på deras rank i FUT Champions. På plats kommer FIFA-stjärnorna göra upp om en prispott på 100 000 kronor. Hur prispotten kommer fördelas är ännu inte klart.
– Det är väldigt hög kvalitet på FIFA-spelarna i Norden, vi har några i den absoluta världstoppen. Vi fick 20-25 anmälningar innan vi utannonserade prispotten så vi har ett bra underlag.
 

Målet efter första turneringen, som spelas den 28 januari, är att fortsätta bygga ut den och hålla kval i alla större nordiska städer städer som Oslo, Stockholm och Helsingfors. Finalerna ska sedan spelas i Partille Arena.

Hur har nyheten om turneringen tagits emot i communityn?
– Responsen har varit blandad i och med att vi är helt nya. De är kanske lite restriktiva för de vill se vad satsningen innebär. Vi måste göra ett bra event så de känner att vi är seriösa och vill hjälpa proffsen.

”Det är en tuff utmaning”

Det är ett stort kliv att arrangera en turnering i en arena för 5000 personer, hur tänkte ni inför det?
– Det är en stor risk och våra sponsorer är medvetna om det. Vi garanterar inte att vi har en fullsatt arena men biljettförsäljningen tuggar på rätt bra. Vi räknar med att ha sålt ungefär 1000 biljetter till jul och hoppas att det fortsätter så vi har 2000 på plats. Men vi är fullt medvetna om att det är en tuff utmaning.

Hur skulle ditt drömscenario se ut när turneringen sätter igång?
– Visionen är att vi har de absolut bästa spelarna på plats och fyller den nedre delen av arenan så stämningen är på topp och folk känner att det här är något nytt och spännande.

För att läsa mer om turneringen och arrangörerna, gå till deras officiella sajt här.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fifa 16