Linköpings finalvinst sätter punkt för första säsongen av eSHL

Säsongen är över, bucklan höjd och konsolerna utloggade – första upplagan av eSHL nådde sitt crescendo under föregående helg när Linköping besegrade Malmö i livefinalen och tog hem titeln. Sportbladet knyter ihop säcken genom att blicka tillbaka på denna spännande rookiesäsong inom disciplinen virtuell ishockey, NHL 20.

Från start till mål var Linköping tippade att ta hem titeln i den historiska första upplagan av eSHL. Från start till mål bar de favorittrycket på sina axlar, bemästrade varje hinder som ställdes i deras väg och kunde till sist höja bucklan som välförtjänta mästare.

– Det känns extremt bra att vara de första vinnarna i eSHL, sade lagets målvakt Casper ”ICappeI” Lundgren i Sportbladet-studion i samband med triumfen.

Med titeln medföljde även ett förstapris på 50 000 kronor, från en prispott på totalt 150 000 kronor.

Tolv klubbar med

Tolv SHL-klubbar var representerade under säsongen, där åtta nådde slutspel; Linköping, Malmö, Färjestad, Leksand, Luleå, Växjö, Djurgården och HV71.

Rögle, Örebro, Skellefteå och Oskarshamn var lagen som missade chansen att få spela om titeln denna gång.

I kvartsfinalerna, som spelades online, slog Linköping och Malmö ut HV71 och Djurgården utan att förlora en match, medan Färjestad tog hem bäst av fem-serien med Växjö 3-1 i matcher och Leksand segrade i ett riktigt drama mot Luleå med 3-2 i matcher – detta efter att ha vänt underläge 0-2 i matcher.

Upplösningen av eSHL blev en gastkramande affär där de fyra semifinalisterna alla fanns på plats för att spela live på G Arena, i Inferno Onlines lokaler i Stockholm.

Upplevelsen av ett liveevent höjde pulsen hos såväl åskådare som utövare och Betsson, som var på plats med pulsmätare, kunde bland annat konstatera att en av esportutövarna hade liknande snittpuls under match som en hockeyspelare; 141. Generellt hade spelarna i Linköping lägst snitt- samt maxpuls – möjligen en fingervisning om lagets tidigare erfarenhet av att spela liveevent.

Speciellt spännande blev det när Färjestad och Malmö tog sin semifinalserie till en femte och avgörande match. En match där Redhawks kopplade greppet tidigt och sedan inte släppte taget om finalplatsen. I finalen väntade dock omutbara Linköping, som blev för svåra för Redhawks. Vinnarlaget, som bara förlorade två matcher under hela säsongen (en i grundserien mot Djurgården, en i slutspelet mot Leksand), kunde svepa serien mot Malmö med 3-0 i matcher.

Från start till mål har Lundgren och hans lagkamrater i LHC Esport åtnjutit helhjärtat stöd från Linköpings organisation. Spelarna flögs in för att närvara vid en hemmamatch i Saab Arena där de fick träffa klubbens fans och även deltaga i ett avsnitt av SHL-profilen Christian ”Fimpen” Eklunds serie ”Fimpens Resa”.

– Linköping har verkligen gett oss de bästa förutsättningarna, så det känns grymt kul att vinna för LHC, sade Lundgren.

Under eSHL-säsongens gång anordnade även lag som Malmö, Färjestad, Djurgården, HV71 och Leksand besök i hemmaarenan för sina nya esportprofiler. Besök där spelarna bland annat intervjuades, introducerades på jumbotronen i samband med match och spelade uppvisningsmatcher mot fans i NHL 20.

Överlag har säsongen bjudit på en god portion spänning, kryddat med flera överraskningar och utropstecken. Här är tre saker vi tar med oss när vi summerar den första säsongen av eSHL:

LOKALT OCH INTERNATIONELLT

HV71 och Oskarshamn satsade helhjärtat på lokala profiler med blandade resultat, medan bland annat Färjestad, Skellefteå och Rögle kombinerade spelare från närområdet med spelare från andra delar i Sverige, samt från Finland. Utöver spelare från Sverige, som var i majoritet, och drygt två dussin förstärkningar från Finland deltog även en spelare från Storbritannien samt tre från Norge. Fyra av de fem bästa poängplockarna i eSHL:s grundserie, samt totalt fem av de bästa tio, kom från Finland.

STUDIOSÄNDNINGAR MED FREDRIK OCH ADAM

Under var och en av de elva grundserieomgångarna, samt de två finaldagarna, hade eSHL:s tittare sällskap av Fredrik Andersson och Adam Ericson i Sportbladets eSHL-studio. Andersson, ett före detta Counter-Strike-proffs mer känt under sitt spelnamn ”JAEGARNS”, hanterade den löpande kommenteringen av matcherna medan Ericson, till vardags aspirerande kommentator och NHL-streamer under namnet ”Esdor”, axlade rollen som expert. Tillsammans tillförde Andersson och Ericson det lilla extra under eSHL-sändningarna som under januari och februari genomfördes på måndagar och fredagar. Även samarbetspartnern NHLGamer sände ett par matcher under grundserien i egen regi.

VILKA LAG KAN UTMANA LINKÖPING I FRAMTIDEN?

Då kontraktssituationerna för ligans lag och spelare ser olika ut blir det svårt att spekulera inför framtiden gällande vilka lag som kan utmana regerande mästarna Linköping vid en eventuell säsong två av eSHL. Spelarna i semifinallagen Malmö, Färjestad och Leksand är dock alla talangfulla (samt revanschtörstande) och således starka kort även i framtiden, förutsatt att man får behålla samma eller liknande spelarmaterial. Det blir även intressant att se var HV71 och Oskarshamns hellokala satsningar tar vägen när de nu har en säsong under bältet och sannolikt siktar högre i framtiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln