Svensk ”Lol”-spelare avstängd – på livstid

Anklagas för opassande beteende av Riot Games

”League of legends”
”League of legends”

En svensk ”League of legends”-spelare har stängts av på livstid.

Han anklagas av utvecklaren Riot Games för att ha använt rasistiska tillmälen och för att ha hotat andra spelare med fysiskt våld.

Laget svensken tillhör skulle den kommande helgen ha tävlat i den europeiska kvaltävlingen till League of legends Championship Series i den polska huvudstaden Warszawa. Tidigt igår morse meddelade arrangören och utvecklaren Riot Games att laget förbjudits att delta.

Tre av lagets spelare, två svenskar och en dansk, stängs av efter att Riot Games studerat deras beteenden på deras respektive ”League of legends”-konton. Två av dem, den danske spelaren och en av svenskarna, stängs av på livstid.

Anklagelsen: ”Rekordet för trakasseriet”

Riot Games anklagar den svensk som stängs av på livstid för att ha hotat både andra spelare och Riot Games-personal med fysiskt våld. De uppger att han regelbundet och över lång tid använt rasistiska och antisemitiska tillmälen.

– Ett av hans tidigare konton innehar rekordet för trakasserier på den västeuropeiska servern. Ingen annan spelare är i närheten av denna grad av negativt beteende, skriver Riot.

Riot Games uppger också att de sedan flera år varnat spelaren och stängt av flera av hans tidigare konton. Nu stänger de av honom för all framtid.

Stora problem med uppförandet

Om de tre spelarna – och dess lag – tillåtits delta hade de kunnat kvala sig till en plats i League of legends Championship Series. Det hade inneburit att Riot Games betalat spelarna en månadslön och laget hade fått möjligheten att tävla om prispengar ur en pott på flera miljoner dollar.

Den enorma ”League of legends”-scenen – över 30 miljoner aktiva spelare – har haft stora problem med uppförandekoden sedan spelets lansering, och på senare tid har Riot Games använt hårdare metoder för att bekämpa olämpliga spelarbeteenden. Det är bara ett par dagar sedan två andra proffsspelare stängdes av under ett år.

Aftonbladet har sökt den livstidsavstängde svensken.

Peter Ottsjö

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.