Devilwalk om nya lineupen: Den enda lösningen jag såg

E-SPORT

Fnatic hårdsatsar mot ESL One efter stark Gfinity-turnering

1 av 3 | Foto: Fnatic.

Bara veckor efter segern på E-sport-SM i Jönköping kastade Fnatic om rejält i lineupen.

Inför ESL One i Köln berättar nu Jonathan ”Devilwalk” Lundberg om anledningen bakom spelarbytet - och om sin nya coachroll i laget.

– Vi kom till en punkt då vi försökt väldigt länge med samma spelare, det blev som ett berg på våra axlar, säger han.

READ THE ENGLISH VERSION HERE

Fnatics CS:GO-lag överraskade communityn rejält när de skrällde och vann Dreamhack Winter 2013 i överlägsen stil. Men sedan dess har resultaten inte gått deras väg. Trots segern i E-sport-SM i mitten av juni valde därför laget att göra en stor förändring i laguppställningen.

Ut med profilen Jonathan 'Devilwalk' Lundberg och trotjänaren Andreas ”Schneider” Lindberg, in med Teamglobal-spelarna Olof ”Olofm” Kajbjer och Freddy 'Krimz' Johansson. Det nya laget fick en smakstart i lansammanhang då de tog en hedrande 3/4-plats på Gfinity i London den gångna helgen. Nu blickar de framåt mot jätteturneringen ESL One i Köln, där prissumman är hela 100 000 dollar.

”Annorlunda men väldigt kul”

Till hjälp har de Devilwalk i en ny roll som coach, en uppgift han redan trivs i.

– Det var lite annorlunda men samtidigt väldigt kul, säger han om upplevelsen på Gfinity.

– Jag var nästan mer nervös och taggad under matcherna nu än jag var som spelare. Man saknar att panga, men jag känner mig fortfarande delaktig i laget och det är den känslan jag behöver. För mig har övergången till coach varit smidig. Eftersom jag själv tog beslutet var det enkelt att ställa om, jag visste vad jag gav mig in på.

Vad var det egentligen som hände som krävde en så drastisk förändring i laget?

– Vi kom till en punkt då vi hade försökt väldigt länge med samma spelare. Vi är alla goda vänner men till slut fick vi så mycket problem att det blev som ett berg på axlarna. Den enda lösningen jag såg var att försöka få en nystart för att eliminera problemen vi haft. Jag tyckte inte det räckte med en spelare, så jag bestämde mig för att det behövde bli så här.

Var problemen utanför spelet eller endast in-game?

– Det var mer fokus in-game. Vi hade alltid jäkligt roligt utanför spelet men ibland räcker inte det. Man vill alltid ha en utveckling för att bli bäst i världen och den såg vi inte. Det blev en ond spiral och vi tappade mycket fokus när vi tränade.

Tråkigt att skiljas från Schneider

Som ett led i Fnatics förvandling bestämde sig Devilwalk för att kompisen Schneider inte längre skulle representera laget som spelare. I pressmeddelandet från laget uttrycker Schneider att han gärna skulle ha fortsatt i laget.

– Andreas är en rolig och härlig person som jag spelat med hela livet så det var tråkigt, men samtidigt något jag kände behövdes, säger Devilwalk om den svåra separationen.

Men av allt att döma var beslutet att kasta om i laget det rätta. Laget visar redan stor potential och Devilwalk är nöjd med sina nyförvärv hittills, både i spelet och på sidan av.

– Jag tycker det har blivit en uppsving och jag ser större potential nu än vad vi hade tidigare. På så kort tid har laget redan tagit en placering vi hade svårt att komma till med gamla lineupen. Prestationsmässigt är jag mest förvånad över Krimz som varit den bästa spelaren i laget statistikmässigt. Sedan är de fruktansvärt sköna grabbar också. Personligheterna passar och det här är ett ”long term”-lag som kommer hålla ihop länge och bara bli bättre och bättre.

”Självklart vill vi vinna ESL”

På torsdag väntar som sagt ESL One i Köln, en av årets absolut största turneringar. Fnatic går in i en tuff grupp med Gfinity-mästarna Virtus Pro, amerikanska Ibuypower och ryska Dat Team. Devilwalk menar att laget fortfarande haft så kort tid att förbereda sig så han inte sätter någon press på dem, men hoppas på en ny 3/4-placering.

– Vi vill självklart vinna turneringen, men det är en ny lineup så jag hoppas mest att de ska vara nöjda med placeringen.

Hur fungerar din nya roll på ett lan, vad tar du dig an för uppgifter?

– Jag har lite samma roll jag hade som spelare. Lite fadersfigur eller vad en ska säga. Håller koll på allt så saker fungerar. Sedan hjälper jag Markus "pronax" Wallsten lite med den taktiska biten och avlastar honom genom att säga vad jag tycker och tänker.

”Måste hitta balans i taktiken”

På tal om taktik, efter er seger på Dreamhack Winter har många pratat om att er rushtaktik kanske har genomskådats och att ni därför är förutsägbara. Är det något ni jobbar på att komma ifrån?

– Där måste vi hitta någon sorts balans. Jag förstår att det kanske blir förutsägbart men det är ändå en av styrkorna i laget. Vi måste kunna utnyttja rushtaktik men också hitta något annat vi kan utveckla och bli bättre på så vi kan spela olika spel mot olika motstånd.

Vilka ser ni som favoriter i Köln?

– Jag tror Dignitas och Virtus Pro är största hoten, men det är de 16 bästa lagen i världen som är på plats så det är otroligt tufft. Det senaste halvåret har skillnaden mellan lagen minskat rejält, så alla kan vinna. Varje match kan egentligen gå åt vilket håll som helst.

Senaste nöjesnytt: Följ Nöjesbladet på Twitter

Aftonbladet E-sport är på plats och rapporterar från ESL One i Köln med start den 14 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO