E-sport

Nu träder ”Bischu” fram ur skuggorna

E-SPORT

Bischu: Det skulle ju vara otroligt nice att vinna SM

Jesper ”Bischu” Johansson
Jesper ”Bischu” Johansson

Han slog inte bara Jeffrey ”SjoW” Brusi, John ”Seiplo” Seipel och resten av startfältet.

Under första deltävlingen av SM i e-sport i lördags vann Jesper ”Bischu” Johansson över sin värsta fiende.

Nervositeten.

–  I början var jag så nervös att händerna kunde domna av, säger Jesper Johansson.

Bakom Jonathan ”Jinro” Walsh, Jeffrey ”SjoW” Brusi, Johan ”NaNiwa” Lucchesi och Marcus ”ThorZaIN” Eklöf har Jesper ”Bischu” Johansson, 22, förblivit en doldis. ”Bischu” har tävlat över hela Europa, han har spelat ”Starcraft II” professionellt i över två år och han har samlat på sig skalper. Men det där riktiga genombrottet har uteblivit.

– Jag har varit tillbakahållen av nervositet. I början av min karriär var jag så nervös att händerna kunde domna av. Även när jag har varit den bättre spelaren har jag förlorat. När man blir nervös gör man dumma misstag.

Kan spela slutspel i USA

Vad gör du för fel när du blir nervös?

– Ibland känner man sig väldigt nervös före matcherna. Men det är oftast mitt under matcherna... det bara kommer. Man känner ”jag vinner det här”, exempelvis om man möter en väldigt bra spelare. Då börjar man tänka. När man blir nervös har man svårt för att utföra allt som i vanliga fall sker per automatik, så då måste man börja fokusera på de sakerna och då fallerar ens spel.

Att ”Bischu” vann SM-deltävlingen i lördags tror han beror på att han tävlat så mycket att nervositeten börjat klinga av. Det är ingen tillfällighet att han tidigare i höstas kvalade in till numera ansedda ligan North American Star League – där han fortfarande har en chans att ta sig till slutspelet i Kalifornien i början av december.

Jesper är uppvuxen och bor fortfarande i Sävar, en liten tätort någon dryg mil från Umeå. Han spelade ishockey en bit upp i tonåren, men lockades snart mer av ”Starcraft: Brood war” – spelet som blev en folksport i e-sportfrälsta Sydkorea. När han slutade gymnasiet släpptes ”Starcraft II”. Sedan dess har han spelat professionellt.

”Inget lyxliv”

– Jag klarar mig. Men det är ju inget lyxliv. Då måste man vinna väldigt mycket.

Han drömmer fortfarande om – och har planer på att åka till – Sydkorea för att träna och tävla där. Men på sätt och vis har han redan levt det livet. Nyligen bodde han i ett svenskt progaminghus med bland andra tyska spelaren Dario ”TLO” Wünsch och Jeffrey ”SjoW” Brusi. Tanken var att ta den koreanska träningsfilosofin – där man bor och tränar tillsammans med andra spelare – till Stockholm. Det höll i ett halvår.

– Det var givande att testa, det finns ju nästan inga gaminghus utanför Korea. Men hade vi gjort det idag hade vi gjort det mycket bättre. Vi hade kunnat ha lite bättre disciplin och bättre schemaläggning, ibland tränade vi inte så mycket som vi borde. Vilket ju är anledningen till att man flyttar ihop. Att man ska pusha varandra, träna mer och snacka om spelet.

Efter segern i lördags väntar den stora SM-finalen på Dreamhack Summer i juni nästa år.

– Det skulle ju vara otroligt nice att vinna. De har ju ökat prispotten, den är väl på 150 000 kronor. Det är väldigt mycket.

Peter Ottsjö

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

E-sport