Fler frågor än svar för de svenska topplagen

E-SPORT

Tobias Lundgren om CS:GO-lagen Ninjas in Pyjamas och Fnatics vägskäl

1 av 4 | Foto: Ninjas in Pyjamas.

KÖLN. Årets CS:GO-säsong går mot sitt slut och de svenska topplagen står mitt i ett vägskäl.

När solen imorgon går upp över Köln och ESL One kommer Ninjas in Pyjamas och Fnatic gå till spel med fler frågor än svar i bagaget.

Foto: Tobias Lundgren.

2014 kommer i framtiden betraktas som året då verkligheten, och de andra lagen, kom ikapp de tidiga suveränerna Ninjas in Pyjamas. Även om det rent tekniskt var redan i fjol som motståndarna började hitta brister i ninjornas rustningar är det de senaste månaderna som nivån på CS:GO-eliten nått en punkt där i princip alla kan slå alla och NiP flera gånger sett högst mänskliga ut.

Den mesta kritiken mot NiP, allt snack om att de inte längre har något i toppen att göra, bygger på absolut noll procent fakta. I verkligheten har de fram till Gfinity för två helger sedan varit på medaljplats och oftast i final i alla turneringar de ställt upp i.

Men lanet i London blev ett riktigt lågvattenmärke och femteplatsen var deras sämsta placering i tävlingssammanhang – någonsin. Så hur lugnt spelarna än säger sig sitta i båten kommer de ha svårt att inte sköljas överbord av en storm, uppiskad av fans och communityn i stort, om det resultatet följs upp av ett nytt bottennapp i Köln.

Nu får NiP bästa möjliga start då de ställs mot indiska Wolf, totalt oprövade i stora lansammanhang, så på papperet ska de lugnt kunna räkna in åtminstone en seger under morgondagen.

Men sedan krävs vinst mot antingen Epsilon eller Hellraisers, två lag som inte kommer låta sig avfärdas enkelt. Och i en bäst av 1-turnering kan precis vad som helst hända. Största frågan för Ninjas in Pyjamas: Hur mycket av prestationen på Gfinity berodde på semestern, som både Christopher ”Get_Right” Alesund, Richard ”Xizt” Landström och Adam ”Friberg” Friberg tagit upp som ursäkt för det, för att vara laget i fråga, urusla resultatet? Om det ligger något annat bakom än bara ringrost kan både spelarna och fansen komma att få ett bryskt uppvaknande i morgon.

För Fnatic är den stora frågan hur bra laget egentligen är? Efter att de kastat om totalt i laguppställningen och bytt ut Jonathan ”Devilwalk” Lundberg och Andreas ”Schneider” Lindberg efter segern i E-sport-SM presterade de bättre än på länge i London och lyckades ta en fin 3/4-plats.

För dem är uppgiften i morgon nästan diametralt motsatt den som NiP står inför. Fnatic har ingenting att bevisa här, annat än för dem själva. Med en så ny lineup förväntar sig ingen några stordåd utan de kan spela sitt spel i lugn och ro.

Men de kommer sättas på prov direkt när amerikanska Ibuypower står på andra sidan. Laget som vann senaste säsongen av ESEA och som är hungriga att bevisa för den europeiska publiken att även Nordamerika kan spela Counterstrike.

Om svenskarna kan ta en seger där kan det mycket väl leda till en snöbollseffekt som kan rulla dem väldigt långt i turneringen.

Och hungriga lär även Fnatics nya medlemmar Olof ”Olofm” Kajbjer och Freddy ”Krimz” Johansson vara, när de går in i sin första major med nya laget. Krimz har varit lagets bästa spelare sedan han gick med och det kan mycket väl bli han som leder dem ur gruppen.

Imorgon kväll kommer vi veta vilket skick svensk CS:GO är i för tillfället. Kommer lagen svara positivt på frågorna, eller har landets storhetstid i spelet passerat?

ARTIKELN HANDLAR OM

CS:GO