Newbee klara för final i The International 4

Kinesiska Newbee tar första finalplatsen i The International 4.

Efter ett svagt gruppspel visade de ingen nåd när slutspelet drog igång och är nu garanterade minst 1,4 miljoner dollar i turneringen.

– När du är så nära att bli utslagen och kommer tillbaka visar det vilket bra lag du har, säger kommentatorn James ”2GD” Harding.

Efter The Internationals gruppspel hade Newbee en lång väg framför sig, då de låg på delad niondeplats med 7 vinster och åtta förluster. Men när slutspelet satte igång på fredagen var laget som förbytt. Med segrar mot Titan, Natus Vincere och Invictus Gaming stod det klart att de var ett av de fyra lagen som fick starta på vinnarsidan av turneringen.

Omänskligt pricksäker

Deras första motståndare var landsmännen i Vici Gaming, och i den första matchen hade Newbee bråttom. Efter en knapp kvart kastade VG in handduken, mycket tack vare Jiao “Banana” Wangs Chen och Zhaohui “SanSheng" Wangs Shadow Shaman. Match två öppnade Newbee också starkt, men Vici gjorde matchen till ett blodbad, och mycket tack vare Fys omänskligt pricksäkra Ice Blasts tog de match två. I match tre fick Newbee åter händerna på Shadow Shaman, men nu spelad av Banana, som tillsammans med Chen “Hao” Zhihaos Lifestealer ledde vägen till vinst, 2-1 till Newbee, och Vici Gaming skickas ner till förlorarsidan av turneringen.

Benhårt fokus

I vinnarsemifinalen gick i stället Newbee upp mot nordamerikanska Evil Geniuses, som själva just besegrat kinesiska DK 2-0. Den första matchen såg ut att bli lång, efter att Artour “Arteezy” Babaev fick tag i Naga Siren, ett starkt pick som ofta kan vinna på egen hand när hon väl fått de föremål hon behöver. Lång är också vad matchen blev, men tack vare ett benhårt fokus, inte minst av Zhang “Xiao8” Nings Doom, på att ganka just Arteezy såg Newbee långt ifrån uträknade ut. Samtidigt växte sig Zhang “Mu” Pans Death Prophet allt större, och byggnad efter byggnad föll till Exorcism. Efter långt och hårt motstånd föll EG:s Ancient, 1-0 till Newbee.

Spectre för stark

Den andra matchen började starkt för Newbee, och Evil Geniuses började vackla. På grund av den svaga starten var Haos Spectre snart för stark och därmed stod det 2-0 till Newbee.

Och kommentatorerna var minst sagt imponerade av Newbees spel.

– Det påminner om när Na'Vi haft ryggen mot väggen och gjort fantastiska comebacker, det här var liknande. När du är så nära att bli utslagen och kommer tillbaka visar det hur bra lag du har, säger James ”2GD” Harding.

Evil Geniuses får närmast möta vinnaren av förlorarsidan för att göra upp om turneringens tredjeplats samt vilka som får möta Newbee i kampen om förstaplatsen.

Lower bracket under lördagen

I dag fortsätter The International 4 med lower bracket-matcher mellan Cloud 9 och Na'Vi samt Invictus Gaming och LGD Gaming. Matcherna startar klockan 18 svensk tid och sänds på Twitch eller med svenska kommentatorer på TV6 Play.

OBS, på måndag kan du livechatta med Aftonbladets e-sportredaktion som är på plats i Seattle när finalen avgörs.

Sebastian Larsson

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN