Utvisningar fällde avgörandet mellan Rögle och Örebro

Disciplin har alltid varit en avgörande faktor inom sporten ishockey.

Så även i dess virtuella motsvarighet - något Rögle under måndagskvällen fick uppleva mot Örebro i Sportbladets huvudmatch.

På annat håll i eSHL under omgång åtta fortsatte Luleå underprestera och Linköping tog plats som ny serieledare.

Omgång åtta av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens sex dubbelmöten. Vi börjar, som vanligt, i Sportbladets studio med kvällens huvudmatch: Örebro Hockey mot Rögle BK:

Örebro Hockey – Rögle BK 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)

Rögle BK – Örebro Hockey 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Streckmöte stod på menyn i Sportbladets eSHL-studio med alla nerver, tätt försvarsspel och avgörande prestationer det innebär. Fredrik “JAEGARNS” Andersson och Adam “Esdor” Ericson var i högform och guidade tittaren genom två intensiva bataljer mellan Örebro och Rögle under måndagskvällen.

Rögle hade genomgående svårt att hålla sig från utvisningsbåset vilket redan tidigt i match ett kom att straffa sig. Två gånger om i första perioden tog laget odiscplinerade tvåminutare - och två gånger om rasslade det till i egen målbur - målskyttar Mikkel “Birkedal96” Birkedal och Tuomo “TuomoP83” Pakarinen. Resultatet stod sig till den tredje perioden där Rögle kunde reducera till 2-1 efter åtta minuters spel. Trots reduceringsmålet kom aldrig RBK riktigt nära och ÖHK kunde, tack vare ett lustigt försäkringsmål från Christoffer “Buffzky” Mentzer, vinna med 3-1.

Den som trodde att Örebro skulle ta med sig momentum in till match två fick dock fel. Laget tog visserligen ledningen med 1-0 - återigen via effektivt powerplayspel - med en sekund kvar att spela av första perioden, men efter det kom laget att leverera en avvaktande och försiktig insats. Något Rögle inte var sena att utnyttja. Cornelius “JezusKriztus” Högberg noterade ett mål i andra perioden och spelade sedan fram Henning Ole “Lapskaus13” Drange till avgörande 2-1 i tredje perioden.

Delad pott för de båda lagen innebär en oviss framtid och framförallt: en fortsatt kamp kring slutspelsstrecket.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Mikkel “Birkedal96” Birkedal, ÖHK
2. Cornelius “JezusKriztus” Högberg, RBK
3. Tuomo “TuomoP83” Pakarinen, ÖHK

Malmö Redhawks - Färjestad BK 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Färjestad BK - Malmö Redhawks 2-7 (0-1, 1-3, 1-3)

Titelkonkurrenterna Malmö och Färjestad drabbade samman under måndagen och bjöd på två fartfyllda och målrika matcher. Lite extra fokus låg på Malmös anfallskedja och Färjestads backpar, som alla fem utanför eSHL representerar HAVU Gaming - de finska mästarna som faktiskt senare idag tar sig an Linköping HC i finalen av europamästerskapet ECL 10. Den interna kampen vanns under måndagen av Malmös forwardstrio som tillsammans hade stor del i att klubben kunde plocka fyra av fyra poäng mot FBK.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Tuukka “FlyerKungen” Kuha, MIF
2. Johan “Lehmannens” Lehmann, MIF
3. Risto “Dominointi” Järvi, MIF

IK Oskarshamn - Djurgården Hockey 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Djurgården Hockey - IK Oskarshamn 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

En skärpning av spelet har efterfrågats i dryga tre veckor av IK Oskarshamns fans och det fick de äntligen se under måndagskvällen. Med nyförvärven Anders “Fancystick99” Fredriksson och Daniel “halvdan89” Lindgren som nytt backpar klev försvaret upp ett antal pinnhål. Slutligen blev det visserligen 2-1 till DIF i båda matcherna, men det ska sägas att IKO stod för en massiv förbättring och närmar sig sina första poäng.

Tre stjärnor i dubbelmötet:
1. Valeri “Valluxet” Reihel, DIF
2. Pontus “ReapzQ69” Svensson, IKO
3. Anders “Fancystick99” Fredriksson, IKO

***

Linköping HC - Skellefteå AIK 8-0 (4-0, 2-0, 2-0)
Skellefteå AIK - Linköping HC 1-7 (0-0, 0-3, 1-1)
Två vinster stod inplanerade i schemat för Linköping HC under måndagskvällen och schemat följdes till punkt och pricka. De två vinsterna, samt Färjestads förluster, hjälpte LHC återigen ta klivet upp i serieledning. Hetast på isen var LHC-forwarden Erik “I_Eki_I” Tammenpää (7+6) som nyligen återvänt från en internationell 1v1-turnering i Florida med en silvermedalj. LHC-målvakten Casper “ICappeI” Lundgren inkasserade sin nionde nolla för säsongen och är därmed fortsatt överlägsen i eSHL i den statistiska kategorin.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Erik “I_Eki_I” Tammenpää, LHC
2. Paul “PleeMaker” Arontie, LHC
3. Joonas “Patzlaf” Paatiala, LHC

Leksands IF - HV71 6-3 (3-1, 0-2, 3-0)

HV71 - Leksands IF 2-3 ÖT (2-2, 0-0, 0-0, 0-1)

Dubbelmötet mellan Leksands IF och HV71 förde samman två lag kända för sin strukturerade hockey. Speciellt LIF har hittills varit ett av de starkaste defensiva lagen i eSHL. Intressant då att matcherna under måndagskvällen, och då speciellt den ena, blev rena rama målkalasen. Leksand kontrollerade större delen av båda matcherna och kunde tack vare odisciplinerat spel (tio utvisningsminuter) från HV71 vinna första matchen komfortabelt. I match två hängde HV71 med betydligt bättre; mycket tack vare ett utmärkt försvar som minimerade målchanserna för LIF. Trots det gick segern till Dalarna även denna gång.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Calle “Smutto” Hjul, LIF
2. William “Mumsi-” Lindblad, LIF
3. Johan “Isindar” Jonsson, LIF

Växjö Lakers HC - Luleå Hockey 7-2 (1-1, 3-0, 3-1)

Luleå Hockey - Växjö Lakers HC 1-2 ÖT (0-0, 0-0, 1-1, 0-1)

Luleå har inte alls levt upp till förväntningarna den här säsongen och stundtals sett riktigt skakiga ut. Mot Växjö inkasserade laget sina sjätte och sjunde förluster för säsongen - en på ordinarie tid och en på övertid. Lakers hade många gånger lekstuga och spelade sig retsamt enkelt ur Luleås försök till högt presspel. Övertidsmålet i match två var dessutom en delikatess av rang då Andreas “Affelj” Ljungberg backhandsköt pucken från egen zon och fick den att landa på bladet hos en framstörtande Sebastian “eBasstian” Nagel som kunde stöta in avgörande 2-1.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Sebastian “eBasstian” Nagel, VLH
2. Andreas “Affelj” Ljungberg, VLH
3. Fredrik “kattenj” Jansson, VLH

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN