”Klassas som en Grand Slam inom FIFA”

E-SPORT

Ivan Lapanje siktar mot seger under ESWC

Ivan Lapanje försvarar Sveriges färger i Frankrike under ESWC. Bild: FIFA17 / Ivan Lapanjes Facebook

Han är före detta världsmästare och trefaldig svensk mästare i FIFA, men har aldrig lyckats ta hem den åtråvärda titeln under årliga turneringen Electronic Sports World Cup i Paris.
I helgen åker Ivan ”BorasLegend” Lapanje återigen till den franska huvudstaden - och den här gången tänker han komma hem med en pokal.
– Jag har kommit till semifinal båda gångerna jag varit i Paris och att kunna ta sig hela vägen där hade såklart betytt väldigt mycket, säger han till Aftonbladet Esport.

På den svenska FIFA-scenen har det mesta de senaste åren handlat om Ivan ”BorasLegend” Lapanje. Han blev ett fenomen efter att ha tagit hem världsmästerskapen i Las Vegas 2013 och har tre titlar som svensk mästare mellan 2010 och 2014. Under 2016 tog han dessutom en bronsmedalj i FIFA Interactive World Cup efter att ha blivit utslagen i semifinalen av blivande världsmästaren Mohamad "Bacha" Al-Bacha.

”Det är alltid hög prestige”

Men nu blickar Lapanje framåt mot Electronic Sports World Cup, eller ESWC, som går av stapeln i Paris under helgen. Turneringen är en av de allra största på FIFA-scenen och sedan tidigare har svensken en tredjeplats som bästa placering, något han nu siktar på att förbättra.
– ESWC är alltid hög prestige och klassas som en grand slam inom Fifa. Den väger väldigt tungt i ens CV, säger Lapanje dagen innan turneringen drar igång.

PSG-spelare bland motståndarna i Paris

Bland motståndarna märks bland andra danska Agge Rosenmeier och Lucas ”Daxe” Cuillerier som nyligen blev signade av Paris Saint-Germain men Lapanje vill inte fokusera på vilka han kommer att möta utan tänker i stället på sin egna prestation.
– Line-upen i ESWC är stjärnspäckad med en stor andel Xbox-specialister. Jag gillar inte att fokusera på enskilt motstånd utan försöker lägga fokus på mitt eget spel. Nu har jag väldigt få Xbox-timmar på FIFA 17, då huvudfokus har legat på FUT champions på PS4. Men jag satsar på att ta mig förbi gruppen och därefter hoppas jag på det bästa.

Du som varit med i spelet så länge, hur känner du att du utvecklas som spelare nuförtiden?
– Jag känner att jag utvecklas varje år. Jag jobbar mycket på defensiva och taktiska detaljer. Något som jag ständigt utvecklar är den mentala och fysiska biten.

Flera av spelarna du eventuellt kommer möta i helgen är signade av riktiga fotbollsklubbar, vad tänker du som fotbollsfan om den trenden i esporten?
– Det är ett kvitto på att FIFA tas på allvar. Det är även ett klokt sätt av klubbarna att nå ut till en framförallt yngre publik. Jag gillar det!

”EA har börjat satsa på esport”

Efter att tidigare fått kritik för att spelen riktat sig mest mot casualspelare har EA med FIFA 17 satsat mer på tävlingsdelen i spelserien, något som proffsen självklart uppskattar.
– FIFA-serien har tagit många steg framåt med 17. EA har framförallt börjat satsa på esport vilket är väldigt kul. Det innebär också att de kommer patcha spelet mer för att få det så balanserat som möjligt. Rent spelmässigt är nya frostbite (grafikmotorn, reds. anm.) en stor nyhet som ger en mer autentisk känsla i spelet. Det finns fler sätt att försvara och anfalla på vilket ger en högre variation.

Kommer fansen fortfarande bara få se Real Madrid mot Real Madrid?
– Nej, nästan all competitive Fifa har övergått till Ultimate Team vilket är roligt.

Hur ser tävlingsscenen ut för de svenska spelarna nu?

– Det har varit lite dåligt med svenska tävlingar under senaste året men det tror jag definitivt är påväg att ändras. Redan nu vet jag att en rekordstor tävling planeras på svensk mark. Dessutom är Fifa även tillbaka på DreamHack vilket är väldigt kul. Men i övrigt finns det gott om internationella tävlingar där vi mäter våra krafter.

Vill ta hem pokalen till Sverige

Men innan de svenska turneringarna drar igång ska Lapanje visa att svensk FIFA är i världsklass. Med start på lördag ska han göra allt för att ta hem en fransk pokal till hemmaplan.

– Jag har kommit till semifinal båda gångerna jag varit i Paris och att kunna ta sig hela vägen där hade såklart betytt väldigt mycket

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa 16