"Fifa14turre" - en garanterat Ronaldofri Fifa14-turnering

Arrangören Axel Holmstedt om fjärde upplagan av två mot två-turneringen

I början av maj intar Sveriges Fifa14-elit Stenungsund då tävlingen "Fifa14turre" hålls för fjärde året i rad.

Och arrangören Axel Holmstedt ser fram emot ett evenemang som växer så det knakar.

– Första året var vi 64 personer. I år räknar vi med 160, säger han.

Turneringar i EA:s omåttligt populära spelserie "Fifa" växer inte på träd. Men de som finns växer desto bättre. När Axel Holmstedt och kompisen Tobias Mikaelsson, det före detta Aston Villa-proffset, för tre år sedan bestämde sig för att starta en Fifa-turnering var målsättningen blygsam.

– Vi hade alltid sagt att det vore grymt med en stor Fifa-turnering så vi hyrde lokal och satte upp ett Facebook-evenemang. Det året blev vi 64 personer, vilket var väldigt många. Året efter var vi 120...

”Helt annat spel två mot två”

Sedan har "Fifaturre" bara vuxit för var år som gått. Från 120 till 140 och i år räknar de med 160 spelare i 80 lag, eftersom turneringen är något så ovanligt som en två mot två-affär.

– Det blir ett helt annat spel att köra två mot två. Taktiken och allt ändras och det blir en nivå svårare. Klarar de bästa att spela ihop med någon annan?

Att turneringen spelas i lag är inte heller den enda skillnaden mot standardturneringar i Fifa. Spelarna får inte heller välja egna lag och alla femstjärniga lag är bortplockade.

– När alla väljer Real Madrid blir spelet tråkigt. Här kan du sluta med ett lag som har tre och en halv stjärnor och ändå vinna allt. Då blir det mer killarna bakom kontrollerna som får visa vad de går för.

”Många ligger på om turren”

Och turneringen lockar till sig de stora namnen inom spelet. Från att bara bestått av lokala förmågor vallfärdar nu spelare som Ivan ”Boraslegend” Lapanje, Emanuel "Xit" Svanung, Quan ”Pannkaka” Pham och Lukas ”Lukasinho” Gummesson till Stenungsund för att göra upp om prispengarna och äran.

– Många som jag inte känner kontaktar mig och ligger på om "turren". Jag bor i USA på vintrarna men känner ändå att jag måste hålla igång det här. I år hyr vi konferenssalarna på Stenhusbaden Yacht Club där det kommer vara igång fyra projektorer och två tv-apparater samtidigt. Det kommer bli ett tight schema men det brukar flyta på bra.

”Kommer hagla in anmälningar”

Turneringen startar med en livelottning några veckor innan. Där får spelarna veta vilka lag de kommer spela. I nuläget kommer lottningen hållas de närmsta veckorna, så fort alla platser fylls.

– Ungefär hälften av platserna är fyllda, men det kommer hagla in nu. Det är alltid folk som anmäler sig i sista stund.

Så om du vill göra upp med Sveriges Fifa-elit i början av maj, skynda att anmäla dig fjärde upplagan av "Fifaturren".

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN