Här är allt du behöver veta inför e-sport-SM!

Aftonbladet direktsänder alla deltävlingar – gratis!

Upp till kamp ”Super street fighter IV: Arcade edition” är ett av fyra spel i e-sport-SM.
E-SPORT

I oktober inleddes svenska mästerskapen i e-sport. Du kan se samtliga deltävlingar i direktsändning på aftonbladet.se.

Här är allt du behöver veta om årets SM-uppgörelse.

Var och när sker deltävlingarna och den stora finalen?

I regel avgörs en deltävling sista lördagen i varje månad (med undantag för december) ända fram till den stora finalen på festivalen Dreamhack Summer på Elmia i Jönköping den 15–17 juni 2013.

Okej, men exakt var och när sker deltävlingarna?

Här är den kompletta listan över alla återstående deltävlingar:

SM-TÄVLING 5

Stad: Malmö. Datum: Lördag 23 mars. Tid: 10.00–23.00. Plats: Konserthuset. Konserthuset i Malmö ligger på Föreningsgatan 35.

SM-TÄVLING 6

Stad: Göteborg. Datum: Lördag 20 april. Tid: 10.00–23.00. Plats: Utannonseras snart.

SM-TÄVLING 7

Stad: Norrköping. Datum: Lördag 25 maj. Tid: 10.00 - 23.00. Plats: Inferno Online. Inferno Online i Norrköping ligger på Prästgatan 48. Hemsida: www.infernoonline.com.

SM-TÄVLING 8 & SM-FINAL

Stad: Jönköping. Datum: 15–17 Juni. Tid: 10.00–23.00. Plats: Elmia, Dreamhack Summer 2013. Elmia ligger på Elmiavägen 11.

Vilka är årets tävlingsspel?

De är fyra till antalet: ”Counter-strike: Global offensive”, ”Super street fighter IV: Arcade edition”, ”Fifa 13” och – förstås – ”Starcraft II”.

Hur spelas de?

Både ”Super street fighter IV: Arcade edition” och ”Fifa 13” spelas en mot en på Xbox 360. För båda spelen gäller också samma summa prispengar: vinnaren i respektive spel får 50 000 kronor.

I ”Starcraft II” spelar man en mot en på PC, SM-vinnaren får 150 000 kronor.

I ”Counter-strike: Global offensive”, också det på PC, spelar man i lag, fem mot fem. 200 000 kronor väntar för det lag som tar hem det svenska mästerskapet.

Jag vill se allt på plats, hur gör jag?

Alla deltävlingar – utom de som sker på Dreamhack Winter och Dreamhack Winter – är inte bara öppna för allmänheten, de är dessutom gratis! Det finns dessutom en rätt god chans att få en pratstund med både arrangörer och utövare om man ber snällt. När det gäller Dreamhack Winter och Dreamhack Summer måste man lösa en evenemangsbiljett, de kostar från 150 kronor.

Jag vill se allt framför datorn, hur gör jag?

Det är väldigt enkelt. Du surfar hit, till aftonbladet.se/spela. Vi kommer att sända direktsända alla delfinaler och den stora finalen på Dreamhack Summer i juni nästa år. Dessutom kommer vi att lägga upp vods efter deltävlingarna för den som inte har möjlighet att följa tävlingarna live.

Kommer det att kosta något?

Nej.

Kan jag se tävlingarna i min mobil, eller surfplatta?

Ja.

Jag vill vara med och tävla, hur gör jag?

I ”Fifa 13” och ”Super street fighter: Arcade edition” gäller öppen registrering. Detta innebär att man förregistrerar sig online via esportsm.se. Dreamhack och Inferno Online lägger upp dessa tävlingar ungefär en månad före själva arrangemanget. I ”Counter-strike” och ”Starcraft II” arrangeras onlinekval; det är större tryck och fler antal spelare i de grenarna. De bästa lagen från varje kval i ”Counter-strike” samt åtta ”Starcraft II”-spelare kvalificerar sig via onlinekval till själva deltävlingen.

Får etablerade spelare som Thorzain och Skatan Milla förtur?

Nej, alla måste kvala på samma villkor.

Aftonbladet kommer alltså att direktsända alla tävlingar. Men vad händer i studion mellan matcherna?

Mycket. Dreamhack och Inferno Online har satt ihop ett dreamteam med meriterade programledaren Martin Edsman och casters i form av Marcel ”Maven” Mattsson och Tom ”EndarsS” Bramler. En återkommande gäst i studion är legendariske e-sportspelaren Emil ”Heaton” Christensen som ska kommentera Valve nysatsning på ”Counter-strike” – SM-spelet ”Global offensive”. En annan expertkommentator är Madeleine ”MaddeLisk” Leander, Sveriges främsta kvinnliga ”Starcraft II”-spelare.

Mycket mer än så är givetvis planerat – men vi tänker minsann inte avslöja allt på en gång.

Vad betyder det att Aftonbladet väljer att satsa så här stort på e-sport?

Förhoppningsvis starten på en underbar vänskap. Men vi överlåter frågan åt Fredrik Nyström, projektledare för e-sport-SM:

– Det är naturligtvis mycket kul att Sveriges största webbplats och tidning väljer att satsa på e-sport och blir mediapartner för hela säsongen. Att kunna lyfta fram morgondagens stjärnor i det här rampljuset var en huvudanledningarna till varför vi startade e-sport-SM.

Peter Ottsjö