Här är jättebråket som skakar e-sportvärlden

Efter nedläggningen: Skötts allt annat än exemplariskt

1 av 5
Lim "BoxeR" Yo Hwan.
E-SPORT

Efter interna bråk och stora avhopp: nu kommer ett av Sydkoreas mest berömda e-sportlag – SlayerS – att läggas ned.

– Laget har skötts allt annat än exemplariskt, säger Tomas ”greykarn” Hermansson, grundare av e-sportsidan Rakaka.se.

När det här skrivs är tråden på Team Liquid – ett av världens största ”Starcraft”-communityn – 122 sidor lång. Fansen kallar det en tung dag för e-sporten. Laget SlayerS finns snart inte längre.

Redan häromdagen meddelade lagets förgrundsfigur Lim Yo Hwan – mer känd som ”BoxeR” – att han skulle lämna den klan han själv skapat för två år sedan, för att anta en roll som chefstränare i konkurrerande SK Telecom.

Den gamle ”Brood war”-spelaren Lim "BoxeR" Yo Hwan är en av Koreas mest kända män. Han har kallats både nationell sportikon och ”Starcrafts Michael Jordan”, en proffsspelare med livvakter och skrikande fans i hasorna. Ett av hans smeknamn är ”Kejsaren”.

Inledde förhållande med aktris

Historien om SlayerS säger också något om hur e-sporten i Korea är en naturlig del av landets kändiskultur. Lim Yo Hwan inledde ett förhållande med en av landets stora aktriser, den åtta år äldre Kim ”Jessica” Ka Yeon, något som fick den nationella pressen att kalla dem Koreas "Demi Moore och Ashton Kutcher".

Kanske än mer häpnadsväckande: Ka Yeon gav – åtminstone tillfälligt – upp sin karriär som skådespelare för att bli SlayerS nya manager och delägare. En roll hon haft fram till nu, och en roll som ständigt ifrågasatts.

Skälen till SlayerS kommer att gå i graven? Det beror på vem du frågar.

Ka Yeon själv anger slitsamma konflikter med den koreanska e-sportfederationen. När den grundades valde SlayerS att stå utanför samarbetet vilket bland annat ledde till att flera av deras spelare bojkottades inför vissa tävlingar.

Anklagas för diskriminering

Men en av de mest erfarna spelarna i SlayerS-stallet, Joon Sik ”Alicia” Yang, riktar i en intervju med EFSI World skarp kritik mot sin manager, Kim ”Jessica” Ka Yeon. Han menar att hon misskött relationen med spelare och fans.

– Ett av skälen till att jag lämnar laget är ”Jessicas” mindre passande sätt att hantera fansen och laget. Hennes maniska fokus på GSTL (Global Starcraft II Team League) och hennes diskriminering av icke-GSTL-spelare, som jag själv.

Spelsajten Gamespot uppger att stridigheterna inom SlayerS delvis handlat om uppslitande kontraktsbråk. Ett av stallets mest kända namn, Mun ”MMA” Seong Won, kallar dem ”slavkontrakt” och enligt Gamespot ska SlayerS-spelarna inte ha haft någon lön överhuvudtaget.

Tomas ”greykarn” Hermansson, grundare av svenska e-sportsidan Rakaka.se, säger till Aftonbladet att han inte är förvånad över att SlayerS kommer att splittras.

– Det var inte helt oväntat, inte minst med tanke på att grundaren ”BoxeR” tog en coachroll i SKT1. Det har varit en turbulent tid i laget, speciellt mellan lagets manager Jessica och olika spelare. I vissa fall hamnade även Jessica i direkta konflikter med fans och communityn på olika forum.

Vad betyder det här för e-sporten?

– Det är tråkigt varje gång ett stort lag lägger ner, men i det här fallet kanske det är bra med tanke på att laget har skötts allt annat än exemplariskt. Jag tror att alla spelare går en bättre framtid till mötes. Det mest spännande med uppbrottet är att tre av spelarna, Kim ”Puzzle” Sang Jun, Choi ”CoCa” Jong Hwan, och Hwang ”Min” Doh Hyung har börjat spela ”League of legends” professionellt, vilket är väldigt talande för koreansk e-sport just nu. ”League of legends” har passerat både ”Starcraft: Brood war” och ”Starcraft II” och blivit det överlägset mest populära pc-spelet i Korea på internetcaféer.

Vilka tror du är de främsta skälen till lagets upplösning?

– De flesta hävdar att det är en rad konflikter som lett till uppbrottet, men i själva verket tror jag tappet av lagets sponsorer Intel och Razer var den avgörande faktorn. Laget startades som ett Intel-projekt från början och denna sponsor har varit otroligt viktig för uppbyggnaden av SlayerS.

Managern ”Jessica” får hård kritik av spelaren ”Alicia”. Tycker du att han har rätt i det han säger?

– I det specifika fallet vet jag inte, men ”Jessica” var och är en kontroversiell manager och hamnar av någon anledning alltid i trubbel med sina spelare och dessutom med fansen.