”Stek” är bäst i Sverige på Fifa

”Roligare än riktig fotboll”

Foto: E-sport-SM
Filip ”Stek” Persson
E-SPORT

Han talar skånska. Han har spelat i Malmö FF. Han är Sveriges bästa fotbollsspelare.

Han heter inte Zlatan Ibrahimovic.

Filip Persson från Ystad har ett vanligt och ett ovanligt liv.

Å ena sidan en nittonåring som står i kassan på en hamburgerrestaurang. Å andra sidan en som drömmer om att åka till Las Vegas och bli miljonär.

Han är vänsterback i ett division fem-lag. Han är också svensk mästare i fotbollsspelet ”Fifa” – och tänker försvara sin titel under årets SM.

Någonstans här hittar man sanningen om e-sportvärlden. Jo, där finns de professionella spelarna med sponsorernas logotyper tatuerade över hela kroppen, de som stänger in sig i Sydkoreas främsta gaminghus och bara kommer ut till stortävlingarnas utsålda arenor. Men där finns också alla de andra. Tonåringarna som följer varje direktsänd stream på sin överklockade dator och hoppas att de en dag hittar en publik, en finansiär och en förmåga.

När Filip tar tåget till Stockholm för att tävla i ”Fifa” färdas han mellan verkligheten och drömmen, resan får han än så länge betala på egen hand. Sverige svischar förbi utanför kupén och det händer att han blir nervös, man hinner tänka. Kanske funderar han också på framtiden. Jobbet som idrottslärare på sin gamla gymnasieskola är bara tillfälligt, liksom extraknäcket på hamburgerrestaurangen. Han vill studera, men har inte bestämt sig för vad han vill bli. Och att vara svensk mästare i ”Fifa” är inget man kan leva på, men i den internationella toppen kan man bli miljonär över en turnering. Den kommande tävlingen i Las Vegas, han har fortfarande en chans att kvalificera sig till den, delar ut 140 000 dollar till vinnaren.

– SM var min absolut största framgång i ”Fifa”, men jag har varit och tävlat i USA en gång tidigare. Jag kom på 128:e plats men att bara vara där var ju otroligt.

”Rätt bra på det här”

Vad är det du saknar som de bästa spelarna har?

– Det handlar mycket om försvarsspelet. De släpper inte in så många mål som vi andra gör. De är stabilare i sitt spel. När de bästa spelar final ser man att det blir 1–0 eller att matchen slutar 0–0 och måste avgöras på straffar. Det är som att möta en mur.

Vad lärde du dig i USA?

– Jag lärde mig lite olika tekniker. Men hade nytta av det. Både jag och Ivan (Lapanje) som var i SM-final hade varit i USA och märkte att vi hade nytta av den erfarenheten.

Hur lär man sig på en sådan resa? Genom att tala med andra spelare eller att studera hur de spelar?

– Man pratar, men det är väl mest att man får spela mot dem, det är ju det bästa.

Och det kan inte jämföras med att möta en slumpmässig spelare på nätet?

– Nej, det är en helt annan sak.

Hur gör du för att träna när du är hemma?

– Då spelar jag på hemsidor om pengar. Då möter man samma människor som på stora tävlingar. Jag har insett att det är tricket för att bli bäst. Det har jag snart gjort i ett år nu.

När upptäckte du att du var bättre än de flesta på ”Fifa”?

– Det var nog med ”Fifa 12”, när jag såg e-sport-SM och att man kunde åka upp och tävla i Stockholm, och vann en deltävling där. Då kände jag att jag kanske är rätt bra på det här. Sedan har man spelat om pengar, gått plus, kvalat in till USA och vunnit SM.

Som pojklagsspelare spelade du i Malmö FF. Du spelar vänsterback i division fem med Öja FF sedan ett par år. Är du den moderna sortens back som deltar mycket i anfallspelet?

– Ja, det kan man absolut säga.

Vad lär du dig i verklig fotboll som du kan använda i ”Fifa 13”?

– En av mina främre egenskaper är att jag kan läsa spelet. Det har man absolut nytta av, att man kan tänka fotboll och ligga steget före motståndarna. Det är väldigt nyttigt.

”Folk kommer fram på stan”

Vad är roligast, verklig fotboll eller Fifa 13?

– Nu är det nästan ”Fifa” tycker jag. I och med att det har gått så bra.

Tror du att du kommer att kunna försörja dig på ”Fifa”?

– Det vet man inte. Om jag fortsätter spela så har jag många år kvar för att bli bättre och bättre. De som vinner VM i ”Fifa” är runt 25.

Vad tycker du om ”Fifa 13” jämfört med ”Fifa 12”?

– Jag tycker det är bättre. De har förbättrat mycket, gjort spelarna smartare,  ändrat löpsystemet och lite sånt så jag gillar det väldigt mycket. Det är mer realistiskt.

Är du känd i Ystad nu?

– Ja, man får ju höra det ganska mycket från människor i ens egen ålder, alla spelar det ju. Om man är på något uteställe så kommer folk fram.

Vad säger de då?

– De frågar om de får möta mig på ”Fifa”. Om de kan lägga till mig online.

Går du med på det då?

– Ja, men det är alltid kul.

Och sedan spöar du dem med 10–0.

– Ja, precis. Då blir de sura, haha.

Hur mycket tid lägger du på ”Fifa” per vecka?

– Det är väldigt varierande, ibland spelar jag tre, fyra timmar om dagen, ibland inte alls. Det beror lite på hur det går också. Om det går bra spelar man mycket och går det dåligt tar man det lugnt och spelar nästa dag istället. Det är svårt att säga.

Det handlar en del om hur man är mentalt förberedd.

– Ja, men precis. Har jag jobbat hela dagen så orkar jag ibland inte, jag vet att jag kommer att spela dåligt. Eller så väljer jag att bara möta dåliga spelare.

Har du tappat en 4-0-ledning någon gång?

– Nej, det tror jag inte. Däremot har jag tagit igen ett 3–0-underläge. Jag brukar vara rätt så bra i slutet av matcherna.

Se där, ännu en sak han har gemensamt med Zlatan Ibrahimovic och hela svenska landslaget.

FAKTA

Det här är ”Stek”

Namn: Filip ”Stek” Persson. Ålder: 19. Bor: Ystad. Familj: Mamma, pappa, två bröder. Yrke: Idrottslärare på gymnasium. Står i kassan på en hamburgerrestaurang. Aktuell: Svensk mästare i ”Fifa” som satsar på att vinna i år igen. Kommer inte att vara med i första deltävlingen i e-sport-SM, utan kvalar vid ett senare tillfälle.

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM