– Vore vansinne att inte inkludera Street fighter

E-SPORT

”League of legends” är inte ett av årets SM-spel.

Det är däremot ”Super street fighter IV: Arcade edition”.

Spelas redaktör Alfred Holmgren förklarar varför det är ett bra beslut.

Alfred Holmgren.

Varför är ”Super street fighter IV: Arcade edition” det ultimata tävlingsspelet?

– Det är det inte. Och det är precis det som gör det så fantastiskt. Det krävs en väldigt speciell spelsmak för att man ska kunna falla för ”Street fighter”. Just ”Street fighter IV” är kanske inte världens mest svårbemästrade beat ’em up, men det behåller seriens ryckiga, stötiga tempo och aversion mot att belöna spelare som bara vill hamra på knapparna. Växte man upp med ”Street fighter II” och ”Alpha” vill man inte ha det på något annat sätt.

Vad betyder det att SM i e-sport väljer ett fightingspel framför jättar som ”League of legends” och ”Heroes of Newerth”?

– Att SM i e-sport har väldigt god smak. Som konsolspelare gör det mig oerhört glad att det finns plats för en klassisk japansk serie jämte ”Starcraft”, ”Fifa” och ”CS”. Även om jag tycker att det är skitkul med både fps och rts är det skönt att ”Street fighter” finns med som en färgstark oas i SM-cirkusen. Det vore verkligen vansinne att inte omfamna en så viktig – och publikfriande – del av e-sportscenen.

Du bor i Tokyo, fightingspelens mecka. Hur närvarande är e-sporten där?

– Utöver själva turneringarna finns det hela tidningar som bara handlar om arkadkulturen. Och bara det faktum att det finns en arkadkultur till att börja med känns ju – tyvärr – extremt exotiskt. Att kila ner på stan och dra några ronder ”Super street fighter IV” eller ”Persona 4 arena” mot helt fantastiska spelare är lika mycket vardag som det är att gå och köpa mjölk i Sverige. Möjligtvis lite sämre för egot.

Vem är din favoritspelare?

– Egentligen tycker jag att det är mer spännande med färgstarka profiler än rent tekniskt skickliga spelare. Ricky Ortiz är en jävligt rolig typ som lyckats höja taket med sin flamboyanta framtoning. Sedan gillar man ju Gootecks och Mike Ross för att de är så charmiga och har gjort ett så bra jobb med ”Cross counter” och ”Excellent adventures”. Fast det är kanske lite off topic.

Vilken match ska man kolla på om man vill förstå storheten med ”Street fighter”?

– Alla som gillar fightingspel – och de flesta som inte gör det – har sett det klassiska klippet där Daigo krossar Justin Wong i ”Street fighter III: 3rd strike”. Så därför tipsar jag hellre om den här lilla juvelen.

Peter Ottsjö