Håll ögonen på...

”Starcraft II”
E-SPORT

”Starcraft II”-spelaren Jack ”Whimpen” Holmkvist, 17, som tävlar i SM i e-sport idag.

Hur länge har du spelat ”Starcraft II”?

– Jag började några månader efter spelets premiär. Då spelade jag väldigt casual, inte särskilt seriöst. Jag hade spelat en del ”Warcraft III” innan.

När kände du för att börja tävlingsspela?

– Det måste ha varit i somras. Det blev väldigt intressant när man började följa GSL (Global Starcraft League) och alla stora turneringar.

Vad gör dig till en bra ”Starcraft”-spelare?

– Jag försöker lära mig nya builds. Och jag förstår ofta vilka fel jag gör och hur jag ska göra för att undvika dem igen. Och jag är rätt bra på att läsa spelet.

Vilka är dina svagheter?

– Just nu är jag lite passiv, folk kallar mig ”spoon toss”, precis som de kallar ”Thorzain” för ”spoon terran”. Jag tror inte jag är på ”Thorzains” nivå direkt, men jag arbetar för att bli mer aggressiv i min spelstil.

Hur ofta tränar du?

– I och med att jag håller på och studerar och har rätt mycket ansvar i skolan tränar jag max tre timmar om dagen.

Så det blir runt 20 timmar i veckan?

– Ja, minst. Jag spelar mycket på helgerna.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen på lördag?

– Jag har sett att det är mycket protossmotstånd och jag kommer försöka arbeta på mina builds där. Och rent generellt arbeta på mitt spel. Försöka komma på lite builds som inte alltid är så förutsägbara.

Vilka spelare ser du upp till?

– De flesta som spelar protoss har väl White-Ra och MC som sina favoriter, de är ju de riktigt stora namnen. Men Parting är en stor favorit för mig.

Hur bedömer du dina chanser på lördag?

– Jag ser det mest som träning. Man får se hur man står sig, vilken nivå jag ligger på. Jag är förmodligen inte på samma nivå som de spelare som kommer att vara där. Men jag ska göra mitt bästa.

FAKTA

Namn: Jack ”Whimpen” Holmkvist. Ålder: 17. Bor: Malmö. Familj: Mamma, pappa och två systrar. Yrke: Studerar på gymnasiet. ”Starcraft”-ras: Protoss. Twitter: whimpen. Aktuell: En av åtta ”Starcraft II”-tävlande som gör upp i första deltävlingen i svenska mästerskapet i e-sport den 27 oktober.

Språkskolan

När Jack talar om ”spoon terran” talar han om termen ”spooning”. För att låna definitionen av Liquipedia: ”att förstöra för en motståndare genom att vara medvetet långsam, som om man dödade någon med en sked. Den här termen går hand i hand med ’Thorzains’ smeknamn: ’The Spoon Terran’”.

Klicka här för att lära dig fler ”Starcraft II”-termer.

Peter Ottsjö