SjoW: Jag funderar på att sluta med Starcraft

Svenska proffset har tröttnat

Foto: E-sport-SM
Jeffrey ”SjoW” Brusi
E-SPORT

Redan i svenska mästerskapets första deltävling spelar en av ”Starcraft”-scenens största stjärnor.

Och du bör kanske passa på att kolla in det.

– Jag funderar på att sluta, säger Jeffrey ”SjoW” Brusi till Aftonbladet.

Förra året vann Jeffrey Brusi europamästerskapet i ”Starcraft II”. Han tog hem The Gathering i Norge och koreanska IeSF 2011 World Championship. Han tillhör alltjämt de svenska spelare som spelat hem mest prispengar; faktum är att han står sig ganska väl även på en motsvarande internationell lista.

Men för Brusi betyder inte ”Starcraft II” lika mycket som det gjorde för två år sedan. Han tycker fortfarande om dramatiken under en tävlingsmatch, spänningen i en turnering. Men han har tröttnat på spelet. I en stor intervju med Aftonbladet förklarar han att han funderar på att sluta, berättar om tiden i Korea och undviker helst att kommentera varför han lämnade Team Dignitas för nya laget Eclypsia.

Drar in stora pengar

Förbereder du dig på samma sätt inför en deltävling i SM som inför större turneringar?

– Ja, det är väl som vanligt. Jag spelar ladder mest. Och en del skräddarsydda matcher beroende på vilka jag möter, vilka toppspelare som är där. De jag vet har kvalat in är John ”Seiplo” Seipel och Jesper ”Bischu” Johansson och de spelar protoss och jag kommer nog att fokusera på ett sånt scenario.

Du lämnade nyligen Team Dignitas och anslöt dig till Eclypsia. Hur resonerade du?

– Jag letade väl efter det som gav flest fördelar.

Vad var det du fastnade för hos dem?

– De kunde väl erbjuda ungefär samma som Dignitas och det var jag nöjd med.

Men varför byta om överenskommelsen var i stort sett samma?

– Jag vet att ”Starcraft” är mer ett självständigt spel än ett lagspel. Vilket lag du är i spelar inte så stor roll. Jag tog bara den med bäst deal.

Du är en av de svenskar som dragit in mest prispengar på ”Starcraft II”. Vad ligger bakom den framgången?

– Mycket engagemang. I början spelade jag väldigt mycket, men nu mot slutet har jag tappat motivation, så jag spelar inte lika mycket nu. Det ser man på resultaten.

Vad beror det på?

– Jag har väl tröttnat lite på spelet.

Känner du att du lärt dig allt du kan?

– Jag kan alltid lära mig mer. Det går alltid. Det är ett så komplext spel, det går aldrig att spela ett perfekt game. Det finns alltid något att jobba på. Men just nu känner jag att jag har mer att jobba på än jag hade när jag var i form. Jag är inte riktigt i form nu.

Har den dåliga formen att göra med att du tappat motivationen?

– Delvis det... jag har inte haft någon motivation på ett år. Det var länge sedan. Det går upp och ner. Ibland känner man för att försöka bli bättre men ibland orkar man inte.

”Koreanerna spelar 12 timmar om dagen”

Jag läste en intervju med dig i Smålands Folkblad i juni förra året. Då sa du att du hoppades att du skulle hålla på i fem år till och att man måste träna minst åtta timmar om dagen. Men kort efter det måste du ha känt dig trött på det då?

– Det var väl då, lite innan dess, det började. Om man inte satsar hundra procent på ”Starcraft” – för mig är det ingen idé. Det är inte värt att köra halvdant. Jag funderar faktiskt på att sluta nu.

Du funderar på att sluta?

– Ja. Jag hade tankar på det tidigare men det gick trots allt bra. Så jag fortsatte. Jag hade inget annat att göra. Men just nu har jag tankar på att sluta.

Vad tänker du att du skulle göra istället?

– Det vet jag inte. Jag har inte riktigt funderat mer. Jag kommer att hålla på till jag vet. Om jag skulle göra något nu skulle det väl vara att jobba på ett vanligt jobb.

Du skulle gå till arbetsförmedlingen och söka jobb?

– Nej, det går nog alltid att fixa jobb. Man får kolla med lite kontakter.

Du var i Korea och spelade. Hur var det?

– Ja, jag var där i en månad och spelade en turnering och bodde i ett proffshus. Att få uppleva det hade alltid varit ett mål i min karriär. Och det fick jag gjort iallafall.

Hur hade du det under den tiden?

– Det var kul.

Var det som du hade föreställt dig?

– Ja, lite faktiskt. Det fanns inga sängar. Man fick sova på golvet med sju personer i samma rum. Det var lite jobbigt. Men man vande sig.

Man sover i ett rum och spelar i ett annat?

– Ja, exakt. Och så var det ett schema där man spelade från tolv till sju. Och sedan hade man fritid, men de flesta fortsatte att spela. Där spelar de ju tolv timmar om dagen.

För mig låter det inte som en definition av ett drömliv. Att bo under de förutsättningarna och att spelet, som man ju började med för att man älskar det, tar upp hela ens tillvaro.

– Det är ju en livsstil. Många har nästan inget socialt liv. Det livet man har delar man med de andra man spelar med. Det är som för ett fotbollslag.

Vad har du fått offra för det livet du valt?

– Lite det sociala. Men det går att ta igen. Jag ångrar inget. Jag har fått resa överallt och träffa nya människor och gjort allvar av min barndomsdröm.

”E-sport-SM är väldigt bra”

Ja, du började spela redan för tio år sedan.

– Ja, med ”Warcraft III”. Men när ”Starcraft II” släpptes bestämde jag mig för att satsa på det. Jag fick aldrig uppleva det jag ville tidigare för då hade jag skolan.

Har du fått några skador med tanke på att du lagt ner så mycket tid på det här?

– Nej, inget speciellt men... jag har fått sämre syn. Min syn blir sämre hela tiden. Den började försämras innan jag började med ”Starcraft”. Men det är inget jag tänker på.

Men du har tvingats byta glas i glasögonen några gånger?

– Ja, en gång. Fast jag funderar på att ta en laserbehandling. Men man kan inte ta laser förrän synen har stabiliserat sig. Så att den är på samma nivå hela tiden.

Och för att göra det måste du undvika att sitta framför en datorskärm så ofta?

– Ja, jag antar att det är datorn, ingen i min familj hade så här dålig syn i så tidig ålder.

Hur noga är du med rutiner? Du har sagt att du ägnar dig åt både motions- och styrketräning.

– Det hjälper ju. Om man tränar styrketräning en timme om dagen fem dagar i veckan så kommer man att orka mer och vara mer fokuserad under träningen.

Hur är det i Korea? Är det upp till var och en?

– Hälften av de jag bodde med styrketränade. Men det är valfritt.

Har det varit enkelt att leva på ”Starcraft”? Eller har du varit orolig över att inte kunna betala räkningarna?

– I början var det svårt. Jag tillhörde inget lag och jag var ny på scenen. Men när det började gå bra, då behövde jag inte tänka på det mer. Är man bland de bästa är det lugnt.

Men det måste vara svårt för dem som ligger under det absoluta toppskiktet. Att välja mellan att lägga all tid på ”Starcraft” för att ha en chans att tjäna pengar eller sysselsätta sig med något annat.

– Ja, jag vet att det är många svenskar som ligger precis under toppnivå, för dem är det väldigt svårt. De funderar över om de ska sluta eller fortsätta och ta den risken.

Vad betyder ett svenskt mästerskap i e-sport?

– SM är väldigt bra. Det är den enda svenska turneringen. Jag hoppas att det blir stort för e-sporten växer hela tiden, speciellt i Sverige där vi har så många bra spelare.

Samtidigt som den här intervjun genomfördes meddelade Brusis lag Eclypsia i ett pressmeddelande på sin hemsida att han stängs av under en månad. Läs mer om det här.

FAKTA

Namn: Jeffrey ”SjoW” Brusi. Ålder: 25. Bor: Stockholm. Familj: Mamma, pappa och en syster. Yrke: Professionell ”Starcraft”-spelare. ”Starcraft”-ras: Terran. Twitter: ECsjow. Aktuell: Tävlar i första deltävlingen av svenska mästerskapen i e-sport den 27 oktober.

Peter Ottsjö