Lukasinho till final i E-sportSM– men sågar FIFA 13

1 av 3 | Foto: HELENA KRISTIANSSON
Lukas "Lukasinho" Gummesson var nöjd med finalplåten, men inte med spelet.
E-SPORT

Lukas "Lukasinho" Gummesson tänker vinna årets svenska mästerskap i "Fifa 13".

Inte för att han gillar själva spelet.

– Det är värdelöst, hälsar han.

I somras förlorade Gummesson, 18, mot Ivan Lapanje i semifinalen i SM-slutspelet av "Fifa 12". Men fjolårets upplaga av världens bäst säljande fotbollsspel gillade han åtminstone.

– "Fifa 12" var mycket mindre buggigt, det var mer stabilt och det var mycket större skillnad på vem som var bra och vem som var dålig. Det var mer skicklighet i "Fifa 12". Och om EA vill locka till sig en större e-sportpublik borde man exempelvis kunna kolla repriser av matcher.

"Fifa 13" har hyllats – i Aftonbladet fick det fem plus – just för att det vågar vara mer chansartat, för att tillfälligheter spelar lite större roll, precis som i verklig fotboll.

Men kanske har Gummesson en poäng.

Självmål

I finalmatchen i första deltävlingen av SM på Inferno Online i Stockholm avgjorde "Lukasinho" efter ett snöpligt självmål av Real Madrids Sergio Ramos, just den sortens slumpmässiga händelser Gummesson inte ansåg plågade "Fifa 12".

Inte för att det spelade någon större roll. Finalfighten i SM-deltävlingen avgjordes i bäst av tre matcher och "Lukasinho", med sitt tålmodiga spel och svårforcerade försvar, vann enkelt med 2-0 och 2-1 mot Bawan "Bawii" Gafuri.

– Jag spelar in mina matcher så att jag ser vilka misstag jag gör. Jag analyserar dem precis som vilken "Starcraft"-spelare som helst. Jag upptäckte att jag tidigare täckte ytor på ett felaktigt sätt. Nu känner jag mig som åtminstone den bästa försvarsspelaren i Sverige.

Nästa sommar hoppas Lukas Gummesson ta revansch och bli svensk mästare i "Fifa".

Och därefter?

– Jag vill bli världens bästa fotbollsspelare.

FAKTA

Namn: Lukas "Lukasinho" Gummesson. Ålder: 18. Bor: Stockholm. Familj: Mamma, pappa, en bror. Yrke: Studerar på psykologgymnasium. Twitter: FIFALukasinho. Aktuell: Är klar för finalslutspel i svenska mästerskapet i e-sport.

ARTIKELN HANDLAR OM