– Kan bokstavligen förstöra karriären

Proffsen kritiska efter kommentatorernas hån

1 av 2
Smithzz försvaras av kollegorna efter nya hånen. Foto: ESL
E-SPORT

Gamers2-spelaren Edouard ”Smithzz” Dubourdeaux har haft ett tungt år och har fått se sin statistik rasa de senaste månaderna, vilket lett till en rad hån på forum och i Twitch-chatten under matcherna.

Men efter att kommentatorerna under Northern Arena hånat honom fick SK-ledaren Gabriel ”Fallen” Toledo nog och röt ifrån på Twitter.
”Är det bara jag som tycker det är extremt respektlöst att casters skämtar om spelares förmågor under turneringar?”, skriver han.

De senaste månaderna har CS:GO-proffset Edouard ”Smithzz” Dubourdeaux varit måltavla för en flodvåg av hån från communityn efter en rad svaga prestationer. Från januari har hans rating gått från 1.20 till under 0.90 och fransmannen har i takt med att statistiken rasat blivit en meme på forum som Reddit och HLTV, där han ofta benämns som ”Whifzz” på grund av sina många missade skott.

”Det är extremt respektlöst”

Under Northern Arena-finalen mellan Optic Gaming och Gamers2 blev han återigen utsatt för grova hån efter att ha stått för en rad grova missar i avgörande rundan på Dust2, men det som fick störst reaktioner var att castarna själva hoppade med på tåget när de utbrast "yo les noobs”, en fras som blivit en meme efter att Smithzz slagit ifrån sig kritiken på franska sajten Vakarm.net.
Efter matchen var SK Gaming-ledaren Gabriel ”Fallen” Toledo en av de som reagerade kraftigt på uttalandet.
”Är det bara jag som tycker det är extremt respektlöst att casters skämtar om spelares förmågor under turneringar? Den här killen har uppnått galet mycket i CS, men visst, vi kan fortsätta ha kul genom att kasta skit på folk. Rövhål”, skriver han på Twitter och får medhåll av Faze-spelaren Håvard ”Rain” Nygaard:
”Jag förstår inte hur en caster kan kalla någon för noob när de knappt vet hur man spelar”, skriver norrmannen.

”Borde ignorera vad media säger”

”Jag såg det live, sättet han sa det på var ganska galet, även om han kanske inte menade det”, säger EnVyUs-spelaren Vincent ”Happy” Schopenhauer.

”Utan kunskap och erfarenhet är det allt de kan säga för att vara intressanta. Mycket fokus på det dåliga, lite fokus på det bra”, skriver Virtus.Pro-stjärnan Wiktor ”Taz” Wojtas.
Men spelarna får mothugg av Joona ”Natu” Leppänen, tidigare proffs som numer sitter på analysdesken, som menar att det är en del av spelet.
”Borde inte spelarna bara ignorera vad media säger? Deras jobb är att peka på problem och skapa rubriker. Om du inte kan skaka av dig det är det bara att inte använda sociala medier eller läsa nyheter. Det är samma sak i traditionell sport”, skriver Natu.

”Hur många skämt kan det finnas?”

Fallen och Taz menar dock att all negativ kritik kan förstöra en spelares karriär.
”Det är inte så lätt att skaka av sig. Kan du tänka dig hur det är att vara i Smithzz skor just nu”, svarar Fallen.
”I sport fokuserar de inte på dåliga spelare, utan på de bra för att skapa hype. Om en spelare har en svacka så kan de berätta om det, men hur många skämt kan det finnas? Det är bara tråkigt när det kommer om och om igen”, skriver Taz.
”Tråkigt och farligt, det kan bokstavligen förstöra någons karriär”, skriver Fallen.

Gamers2 slutade tvåa i turneringen efter att ha fallit mot Optic i finalen. Efter stödet skrev Smithzz kortfattat på sin Twitter:
”Tack för era ord, allihopa. Det betyder mycket för mig”.

ARTIKELN HANDLAR OM