Fnatic vidare efter rysare på Blizzcon

Ställs mot mästarlaget MVP Black

Quackniix och Fnatic skrällde under Blizzcon. Bilden till höger är från segern på DreamHack. Foto: Per Landin / Sebastian Ekman, Dreamhack
E-SPORT

ANAHEIM Svenska Fnatic fick hårt motstånd när andra gruppspelet grupp B skulle avgöras i Heroes of the Storm Fall Global Championship på Blizzcon, Anaheim Kalifornien. Svenskarna lyckades dock mot alla odds vända 0-1-underläge till 2-1 och är nu klara för semifinal.

– Som att leva i en drömvärld, det är svårt att greppa, säger Fnatics shotcaller Dob "Quackniix" Engström till Aftonbladet Esport.

Tidig lördagsmorgon svensk tid lyckades Fnatic överraska i Blizzcons Heroes of the Storm-turnering genom att slå ut det rutinerade kinesiska laget ZeroPanda och därmed avancera till semifinal. Under ledning av Dob "Quackniix" Engström lyckades svenskarna vända ett till synes stundande nederlag till seger efter tre tighta matcher.

Förlorade egna picken

Matchens första karta inleddes på Braxis Holdout - Fnatics förstahandsval. De första tio minuterna kom att domineras av svensklaget som levererade säkra snipes på flera kinesiska spelare. ZeroPanda växte dock in i matchen och i takt med lagets level överskred 10 fick Fnatics stunbaserade komposition svårt att uträtta något.

– Vi körde lite av en cheese, berättar Quackniix för Aftonbladet Esport.
– I scrims är den taktiken hur stark som helst och vi har krossat med den. Sen kommer problemet att spela på scen. Det är mycket nervositet och vi vågar inte alltid spela på rätt sätt.

Släppte lös Breez

På andra kartan lyckades Fnatic få till en stark uppsättning för teamfights medan ZeroPanda valde en komposition med global kartnärvaro. Resultatet blev att Fnatic fick diktera villkoren och effektivt trycka sönder bot- och midlane med aggressiva attacker. Tredje kartan på Cursed Hollow blev en rysare där man - trots två förlorade Keeps - efter bra beslut lyckades ta ZeroPandas boss. Det forcerade kineserna att forcerade beslut. Framförallt storspelade Fnatics tank Pontus "Breez" Sjögren som hjälten E.T.C i samtliga tre matcher.

– Breez carryade oss ganska hårt. I lategame-fighterna tog han sjukt bra beslut. Han har många bra idéer, men tvekar mycket, så jag sa åt honom att bara köra.

Publiken lyfte laget

Att Fnatic är en solklar favorit på årets Blizzcon har tydligt hörts från besökarna. Med alla amerikanska lag utslagna är det många som uppskattar lagets scendrivna energi. Minsta spel kunde locka fram jubel för svenskarna.

– Det är sjukt härligt, men jag gillar när de inte bara gör det för oss utan hela e-sporten i sig. Jublar folk mot oss påverkas vi inte, men när de jublar för oss känns det hur stort som helst. Vi är ett momentumbaserat lag och är vi hypade går det mycket bättre.

Semi mot mästarlaget

Nu väntar semifinal om några timmar mot sydkoreanska supermaskinen MVP Black. MVP Black har hittills vunnit samtliga av sina matcher i turneringen och ofta på effektivt manéer med matcher som inte varat mer än sju minuter. Quackniix är dock positiv.

– Det känns helt otroligt. Även om vi förlorar 3-0 är vi hur nöjda som helst att nu vara top 4 i världen. Men de är inte oslagbara och förhoppningsvis kan vi bjuda på en bra show.

2017 kan bli ännu bättre

Oavsett hur det går för Fnatic är Quackniix nöjd. Nästa år utvecklar spelutvecklaren Blizzard sin Heroes-liga, bland annat genom att erbjuda spelarlöner till åtta lag i varje region.

– Lönerna går inte att jämföra med League of Legends eller Counter-Strike, men nu kan man livnära sig på det. Förhoppningsvis får det folk att ta det mer seriöst. Vi vill i alla fall till Blizzcon igen.

Per Landin