Blue Wind: ”Det ger en fördel att ha kollat tidigare kval”

League of Legends-laget Blue Wind satsar på SM - och sedan världen

1 av 7
Skärmdump från tredje delfinalen i SM mellan 3rdtimesthecharm och Holy Poppy.
E-SPORT

SM i League of Legends har fått antalet svenska LoL-lag att explodera.

Ett av lagen som satts ihop för att kvala till mästerskapen är Blue Wind, som i helgen siktar rakt mot finalen.

– Konkurrensen är hård i det här kvalet, men jag tror vi kommer klara oss fint, säger lagets midspelare Jones ”Crimzonslayer” Abusagr.

Den svenska League of Legends-scenen är högst begränsad när det gäller lag som kan hävda sig i toppen. Enda laget som varit nära att slå sig in i världseliten var numer splittrade Team Property.

Men tack vare E-sport-SM dyker det upp nya lag hela tiden. Spelare som vill tävla på högsta nivå i Sverige bildar unioner med ett mål: Att kunna titulera sig svenska mästare i juni. Ett av lagen som formats i detta syfte är Blue Wind. I helgen tar de första steget mot SM-finalen.

– Vi träffades via spelet då laget skapades dagen innan första kvalet. Vi är inte något speciellt gäng utan några som satte ihop ett lag för att kvala till SM, säger Jones ”Crimzonslayer” Abusagr.

”En dröm att bli proffs”

Skillnaden mellan att inte vara något "speciellt gäng" och att bli en kraft att räkna med kan vara hårfin. I Blue Winds fall kan det stå och falla med ett lyckat kval.

– Om vi lyckas i SM kanske det blir så att vi fortsätter och satsar mot LCS som första svenska lag. SM är bra för man har något mer att kämpa för än LCS eller OGN, vilket gör det roligare att spela. Det är en dröm att bli LoL-proffs, säger han.

Kan SM vara en bra stege för att få upp nivån i Sverige och få fler lag som kan hävda sig internationellt tror du?

– Ja, det skulle man kunna säga. SM gör att man får fler möjligheter.

Som fotbolls- och innebandyspelare ser han direkta paralleller till hur ett lag ska lyckas i League of Legends.

– Man kan säga att det är likadant som andra lagsporter. Det går aldrig att vinna själv utan man måste stå som ett lag och uppnå saker som ett lag.

”Lagspel kommer ta en till toppen”

Ja, de flesta pekar på taktiken som nyckeln att lyckas i e-sport. Känns det viktigare med individuell skicklighet eller samspel för er?

– Vi känner att det inte går att uppnå toppen genom att bara köra individuellt, men såklart krävs det mycket individuell "skill" innan man ska börja med ett lag. Man måste kunna veta vad man gör i sin roll. Nu känns det bra på individuella skills till en början, men som sagt så är det lagspel som kommer ta en till toppen.

Hur bra koll har ni på helgens motstånd?

– Visst har vi kollat på tidigare SM-kval, vilket ger en fördel på hur en spelar och hur en kan göra för att förbättra ens spelstil. Konkurrensen är hård detta kvala men jag tror att vi kommer klara oss fint.

Vad kommer ni göra om ni vinner i helgen?

– Så klart blir vi lyckliga. Sedan kommer vi troligen ta det lugnt tills en månad innan Dreamhack då vi börjar träna ordentligt.

ARTIKELN HANDLAR OM