SM-debutanten Jesse ”Crowbar” Mustonen: Både skrämmande och spännande

1 av 2
Starcraft 2.
E-SPORT

Han vann det senaste onlinekvalet och är redan vidare till semifinal i Skellefteå.

Nu ställs Starcraft 2-doldisen Jesse ”Crowbar” Mustonen mot betydligt namnkunnigare motstånd i SM.

– Det är skrämmande, men samtidigt väldigt spännande, säger han.

E-sport-SM har blivit en parad av återkommande spelare. Joacim ”Runa” Persson, Jesper ”Bischu” Johansson och Stefan ”Morrow” Andersson är några av namnen som tittarna fått stifta bekantskap med under ett antal deltävlingar. I helgen gör de återigen upp om en SM-finalplats - den här gången i Skellefteå. Men en doldis vill gärna förstöra festen.

”Försöker att inte låta nerver påverka”

Zergspelaren Jesse ”Crowbar” Mustonen, en 19-åring från Stockholm, är relativt ny på e-sportscenen. Han började spela strategispel först när Starcraft 2 släpptes 2010 och har aldrig tagit sig förbi onlinekvalen till SM tidigare. Nu är han redo att ta sig an profilerna.

– Det är skrämmande, men samtidigt väldigt spännande. Jag försöker att inte låta nerverna påverka utan ser vinsten framför mig och tänker att jag ska vinna varje match, säger han om att möta sina mer rutinerade motståndare.

Mustonen har sedan januari hört till laget No Dice Gamings academylag där han är kapten.

– De är ett nytt team med mycket resurser, så SM är en chans för mig att visa framfötterna så de ger mig mer support och prioriterar mig som spelare. Det kommer öka chanserna att jag kan spela på heltid.

Är det målet, att bli proffs?

– Ja, det är verkligen något jag satsar på, jag vill inget hellre. Nu jobbar jag som tech support, har jobbat sju timmar, spelat sex timmar och sovit sju, sedan repetera. Har försökt lägga ner så många timmar som möjligt, men skulle jag få chansen att spela på heltid dumpar jag jobbet och tar den.

”Behöver bara vinna över två stycken”

Hur ser du på dina chanser i helgen?

– De är ganska bra i och med att jag vann hela kvalet och är direkt i semifinal som jag förstått det. Då behöver jag bara vinna över två personer, sedan är jag vidare.

Vad tänker du om motståndet, någon speciell du fruktar?

– Än då länge är jag inte riktigt rädd för någon. De flesta har jag mött på laddern och både vunnit och förlorat, så det är ganska jämnt.

Vilka är dina styrkor i spelet och vad kan du förbättra?

– Jag är en spelare som inte analyserar så mycket utan mest kör på att grinda, tar chanser och risker. Många coinflip-situationer. Antingen får man rätt eller fel. Så är det väldigt mycket mot protoss och zerg. Mot terran är det inte så mycket tänk. Det är bara att kolla mech eller bio och tuta och köra. Mina mechanics är i par med de flesta proffsen, men ibland tar jag väldigt dumma beslut. Det är framförallt där jag måste bli bättre.

Som förebilder nämner han Hwang "KangHo" Kang Ho och Lim "NesTea" Jae Duk från Incredible Gaming.

– De är riktiga grinders också.

”Gav mig motivation att bli bättre”

Nu har Mustonen åkt från Stockholm till Skellefteå, nätta 80 mil, för att kvala till SM. Turneringen ser han lite som ett startskott för den framtida karriären.

– Jag ville inte missa chansen trots att det var en så lång resa. Turneringsmässigt är SM första vinsten jag satsar på. Sedan vill jag tävla på Dreamhack och uppnå något sorts resultat där. Jag spelade under Dreamhack Summer 2012, men då åkte jag ut direkt. Jag hade precis kommit in på Master-laddern och testade bara på, men det gav mig motivation att bli bättre.

FAKTA

Här är helgens startfält i Starcraft 2

Joacim ”Runa” Persson

Stefan ”Morrow” Andersson

Jesper ”Bischu” Johansson

Jesse ”Crowbar” Mustonen

Kristoffer ”Gillon” Svensson

Jonathan ”Thejoniz” Lundberg

Startfältet kan komma att ändras.

ARTIKELN HANDLAR OM