Legendaren avslutar långa proffskarriären

Lee ”Jaedong” Jae Dong. Foto: DreamHack
E-SPORT

En av esportens allra första superstjärnor har lagt karriären på hyllan.
Efter elva år och ett flertal världsmästartitlar har Starcraft-legendaren Lee ”Jaedong” Jae Dong nu meddelat att han är färdig som spelare.
”Snälla glöm mig inte och tack till alla som skickat snälla meddelanden”, skriver han på Twitter efter beskedet.

Få spelare har gjort sådant avtryck inom sitt spel som Lee ”Jaedong” Jae Dong. Sydkoreanen slog sig in på Starcraft BroodWar-scenen 2005 och förtjänade genom att vinna allt som då gick att vinna smeknamnet ”The Tyrant” för sin dominanta spelstil.

En av de som tjänat mest

Efter bytet till Starcraft 2 lyckades Jaedong inte fortsätta sin dominans och det blev inga större titlar i spelet. Men med ett flertal andraplatser i WCS America och på DreamHack-turneringar var zerg-spelaren fortfarande en kraft att räkna med i spelet. Största framgången kom då han tog en andraplats i WCS-finalerna 2013. Jaedong var, innan esporten slog igenom rejält och prispotterna ökade, länge den spelare som dragit in allra mest som proffs. Totalt ska ha ha spelat in över 600 000 dollar i prispengar, enligt sajten Esport Earnings.

Hyllades av hela communityn

Men nu är resan över. Natten till onsdagen svensk tid meddelade stjärnan att han pensionerar sig från professionell esport.
”Jag avslutar nu min långa karriär som proffsspelare”, skriver Jaedong på sin Twitter.
Beskedet följdes av hyllningar från hela communityn, som förmodligen aldrig kommer glömma en av de första superstjärnorna i esporten.

FAKTA

Jaedongs största bedrifter

1:a WCG Korea 2008
1:a WCG Korea 2010
1:a World Cyber Games 2009
1:a World esports championships 2014
2:a WCS Global Finals 2013