Felix ”Veraz” Ekman: ”Det ger mig en fördel att spela Gen”

1 av 2
E-SPORT

Han pluggar på Rymdgymnasiet i Kiruna och siktar mot stjärnorna.

I helgen ska Felix ”Veraz” Ekman ta första steget och kvala till SM-finalen i Street Fighter IV Arcade Edition – med ett ”hemligt” vapen.

– Det ger mig en fördel att spela Gen, han är en udda karaktär, säger Ekman.

Karriären som Street Fighter-spelare började för Felix ”Veraz” Ekman som för så många andra: På Negative Edge i Göteborg.

– Jag kollar på Dreamhack-sändningarna varje år. För några år sedan snackade de om Street Fighter i streamen. Så jag kollade upp spelet och det såg intressant ut. Personerna jag såg i sändningen kom från Negative Edge, så jag tog tåget dit och började spela. Där var de mer seriösa och tävlade.

”Vann snabbt över de flesta”

Då var Ekman blott 14 år gammal och spelade mot dubbelt så gamla och mångdubbelt så rutinerade spelare. Bland andra Negative Edge-grundarna Richard ”Loui” Hansson och Kristoffer ”O.lint” Karlsson.

– Men det kändes inte som någon barriär, alla snackade med alla så det var ingen stor grej. Folk sa att jag var duktig och jag vann ganska snabbt över de flesta. Alla pushade mig att träna. Det var bara några veckor efter att jag kommit till Göteborg.

Sedan dess har han deltagit på Dreamhack ett par gånger och även tävlat i SM två gånger tidigare, men utan större framgångar. Något Ekman tänker ändra på i SM-kvalet nu.

– Självklart vill jag bli bäst, det är ett delmål att vinna SM-kvalet. Finalen skulle bli svår att ta när Simon ”Popi” Gutierrez är med, men målet är att bli så bra att jag kan åka runt i världen och tävla.

Startfältet i Skellefteå ser på förhand ut som ett av de enklare under SM-deltävlingarna, då de bästa spelarna från Stockholm och Göteborg antingen redan kvalat eller väljer att stanna hemma. Men han tror trots det att några spelare kan utmana honom om segern. En stor nackdel är att han inte haft något internet på Rymdgymnasiet i Kiruna där han läser första året på gymnasiet.

– Jag kan spela grunderna riktigt bra och kan komma långt på det. Men jag är inte i toppform eftersom jag inte spelat så mycket.

”Minst spelade karaktären i spelet”

Då kan det istället hjälpa med hemliga vapnet: Karaktären Gen.

– Det är den minst spelade karaktären i spelet, väldigt olik de andra. Jag skulle säga att det ger mig en fördel. Det finns inte så många Gens i Sverige.

– Men jag vet inte hur formen är, så jag får spela mycket när jag kommer till Skellefteå, säger han innan det är dags att hoppa på tåget från Kiruna.

ARTIKELN HANDLAR OM