”Jag vet hur farligt det kan vara”

Sverige ska stoppa ett självsäkert Holland med tålamod: ”De kroknar efter en timme”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET
FOTBOLL

DOETINCHEM. Full pott efter gruppspelet och publiken i ryggen – Holland mår bra inför kvartsfinalen.

Kanske för bra?

– Jag vet hur mycket självförtroende det kan ge, men jag vet hur farligt det kan vara också, säger Lotta Schelin.

Sveriges förlust mot Italien i den avslutande gruppspelsmatchen bäddade för mötet med obesegrade hemmanationen Nederländerna.

Enligt vissa är det något av en mardrömsmotståndare.

– Jag väldigt imponerad av dem, de har gjort det jättebra och vi kommer behöva se upp. Det är nog de som sett starkast ut i turneringen hittills skulle jag säga, säger anfallaren Fridolina Rolfö.

De holländska laget är fruktat för sin starka offensiv och snabbhet, men har faktiskt kroknat under matchernas gång.

I Blågult kan man dessutom luta sig tillbaka mot de sena avgörandena i OS där det blev två straffsegrar – något som Lilie Persson tror att Sverige kan utnyttja.

”De brukar krokna efter 60 minuter”

– Det gäller att vi har tålamod. I 60:e minuten brukar de krokna och de brukar inte göra speciella byten, det känns som att de förlitar sig på de de här spelarna som de har från start. Vi har ett bra självförtroende och förlitar oss på vår fysik. Ju längre matchen lider innebär en fördel för Sverige, säger den assisterande förbundskaptenen.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / AFTONBLADET

Lotta Schelin är inne på samma spår när hon tänker tillbaka på lagets defensiva OS – och en leende Lisa Dahlkvist vid straffpunkten.

– I slutändan vet vi att vi inte är rädda för det scenariot. Och sen så är vi inte heller rädda för att ta spelet åt det hållet om det skulle krävas, jag tror att man känner en trygghet.

”Svinbra att vi inte tar något för givet”

Anfallsstjärnan tycker att det är skönt att gruppspelet är över – det är nu det brukar hända grejer i det svenska laget.

– Det är farligt när man tänker att det är i kvartsfinalen det börjar, så det har vi inte gjort. Men det är nu det tar fart och börjar på allvar. De har vunnit tre matcher och jag vet hur mycket självförtroende det kan ge, men jag vet hur farligt det kan vara också. Att vi är här och nu och inte tar något för givet tror jag är svinbra, säger Schelin.

Hon tror att hennes anfallskollega Stina Blackstenius kommer att ställa till problem för de nederländska något långsamma försvarare.

– Jag vill tro att det finns många de kan ha respekt för. Men det är klart det finns en spets i hennes spel, det är klart de ska vara rädda för henne. I slutändan hoppas jag att vi kan prestera ihop och har anfall där många blir farliga.