”En speciell känsla att komma hit”

1 av 5
FOTBOLL

GÖTEBORG. Landslaget är ute efter att återupprepa succén från EM 2013.

Därför väljer man att ladda upp på samma ställe som inför Pia Sundhages första turnering.

– Det är en speciell känsla att komma hit, säger Kosovare Asllani.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Pia Sundhage förbereder sig för sin sista uppgift med landslaget.

Pia Sundhage, som tog över landslaget hösten 2012, gjorde sitt första mästerskapet som förbundskapten 2013 i Göteborg. Turneringen slutade med succé, Sverige blev trea.

Sundhage hoppas få avsluta sin sejour i landslaget med succé. För att få bästa möjliga uppladdning har förbundet valt att lägga sista lägret i Göteborg - på samma hotell och träningsplaner som inför EM 2013.

”Får en bra känsla av att vara här”

– Det känns bra. Vi tränar på samma träningsplaner som vi gjorde 2013, samma hotell. Det är en speciell känsla att komma hit. Man får en bra känsla av att vara här, säger Kosovare Asllani.

– Man börjar känna i truppen att EM närmar sig.

Nyligen passerade Asllani 100 landskamper i blågult. En annan rutinerad spelare - som var med då som nu - är Caroline Seger.

Hon trivs utmärkt med att vara igång.

– Fantastiskt roligt att vara här. Bra träningsmiljö och det är ett ställe där vi kan koppla av, vara avsides från centrum och alla andra människor, säger hon.

”Annars är det mycket möten, haha”

Vad gör ni på ett sådant här läger?

– Det är mycket träningar, och möten. Och möten igen. Det är det vi gör här. Det blir lagaktiviteter också, annars är det mycket möten, haha.

Hur viktiga är de här dagarna?

– Vi har de här dagarna, sen en vecka till. Det är viktigt för oss att lära känna varandra, både på och utanför planen, så vi kan svetsa ihop truppen så bra det bara går.

”Blir inte som i Brasilien”

I OS i Brasilien i fjol såg vi ett defensivt orienterat svenskt landslag. I EM i Nederländerna till sommaren blir det annorlunda.

– Det blir som vi har visat mot USA och Skottland inför EM - det blir full fart. Det är ju egentligen den fotbollen vi är vana vid. Det blir inte som i Brasilien.

Det är Pia Sundhages sista resa som förbundskapten. Hon tog över 2012 och efter EM lämnar hon över jobbet till Peter Gerhardsson.

Seger har inte tagit något beslut om hur framtiden i landslaget ser ut för henne. Hon avvaktar och känner efter.

– Det är så svårt att säga. Du kan ha en känsla innan turneringen och en helt annan efteråt. Skulle det gå bra har man en känsla, går det sämre har man en annan känsla. Det är svårt att veta nu. Det kommer nya ledare också, det är man också sugen på att se vad de har att erbjuda. Jag tar en dag i taget, njuter av situationen och den fotbollen jag spelar.