”Det är den ständiga frågan”

FOTBOLL

FALKENBERG. Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.

De bildade anfallspar med Lotta Schelin mot Mexiko – men vem startar i EM?

– Det är den ständiga frågan, svarar Schelin.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705
Får Stina Blackstenius spela med Schelin på topp.

Pia Sundhage har under förlägret i Göteborg slagit fast att Lotta Schelin är självklar i startelvan. Frågan har varit vem som ska starta bredvid FC Rosengård-anfallaren?

Alternativen är många.

Många alternativ

Mot Mexiko i EM-genrepet spelade Fridolina Rolfö med Schelin i första halvlek. Sedan fick Schelin sällskap av Kosovare Asllani – som startade som ytter – i en kvart innan hon avslutade med att spela tillsammans med Stina Blackstenius.

– Jag gillade allt jag såg stundtals. Nu testade vi bara Kosovare Asllani i 15 minuter och hon var väldigt trött. Men hon är en framspelare, med instick och finurlighet som är jättespännande tillsammans med Lotta. Med Fridolina Rolfö får man det stora, starka och hon tar sig till skott, säger förbundskapten Pia Sundhage.

– Stina Blackstenius ska egentligen bara ta med sig motståndare och boll ner och jag tycker att hon gör det. Har man spelat mot Lotta Schelin och vi trycker in en sån som Stina får motståndarna det jobbigt. De löpduellerna tar mycket energi.

Lotta Schelin är van vid att få frågan.

– Det är den ständiga frågan. Pia pratar om att kunna variera utifrån motståndare och matchbild, hur man känner sig för dagen och så vidare.

Vill prova sig fram

Det är både positivt och negativt att Pia Sundhage vill variera, enligt Schelin.

– Både ja och nej. Det är inte svårt i den mån eftersom jag har spelat med alla i stort sett, mer än en gång. Sedan tycker jag att vi som lag har så pass bra stabilitet för att det ska funka ändå. Många gånger har vi jobbat hårt för att formera ihop ett par, det är skönt det också.

– Men herregud, jag har rutin nog för att anpassa mig.