Supertalangen som klev ut och försvann

Spelaren England drömt om och City investerat miljarder för att få fram

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Han var spelaren England drömt om och Manchester City hade investerat miljarder för att få fram.

Sedan tog Jadon Sancho sin tränare Pep Guardiola i handen och klev ut genom fönstret och försvann.

När Uefa 2011 satte stopp för de fria investeringarna i den moderna fotbollens elitlag valde engelska Manchester City en tydlig kursändring. Istället för att bara värva färdiga världsspelare för hundratals miljoner kronor skulle klubben vrida sina investeringar och istället satsa sina tillsynes outtömliga gulfmiljarder på att producera egna talanger.

I december 2014 fick världen se resultatet. Då invigdes Citys nya träningsanläggning med bland annat 16,5 fotbollsplaner (med fem olika typer av underlag så att lagen kan anpassa förberedelserna efter motståndararenans förutsättningar), bostäder med fyrstjärnig hotellstandard och en träningsarena med plats för 7000 åskådare. Allt till en kostnad av över två miljarder kronor.

– Jag har aldrig sett något liknande, sa försvararen Pablo Zabaleta.

”Spelare med exceptionell talang”

Nu saknades bara talangerna och det hade de gjort en längre tid. Den senaste egna produkten att etablera sig i Manchester Citys a-lag är fortfarande Micah Richards. En spelare som lyftes upp för tolv år sedan och i dag spelar för Aston Villa.

Men när Manchester Citys ordförande Khaldoon al-Mubarak i maj i år gjorde ett av sina få offentliga uttalanden kring Citys verksamhet gjorde han det med en nyfunnen entusiasm i rösten.

– Det som gör kommande säsong så speciell är att vi har tre-fyra spelare som vi verkligen tror har en god chans att etablera sig i förstalaget. De är Jadon Sancho, Phil Foden och Brahim Diaz – spelare med exceptionell talang.

Det var inte heller bara Manchester City som jublade över den nyheten.

Premier League-klubbarna har länge diskuterat den oroväckande utvecklingen att färre och färre engelska spelare får chansen i de största inhemska klubbarna. Återväxten har mer eller mindre avstannat inte bara i Manchester City och flera åtgärdsprogram har införts för att underlätta för de engelska talangerna att slå sig fram i den internationella konkurrensen. Men resultatet av dem alla har varit skralt.

Än i dag kan det till exempel noteras att David Beckham fortfarande är en av slående få engelsmän som lämnat hemlandet och etablerat sig i en av världens mest framgångsrika klubbar. Det engelska landslaget faller samtidigt i mästerskap efter mästerskap med ett skriande behov av matchvinnare på den absolut högsta nivån.

Därför har förhoppningarna varit stora på Manchester Citys satsning i allmänhet och kanske framförallt Jadon Sancho i synnerhet. För det är 17-åringen som har varit den riktiga juvelen i engelsk talangutveckling de senaste åren. Det har ingen som tittat kunnat missa.

”Är sensationellt för så ung kille”

I mars 2015 flyttade den då 14-årige fotbollstalangen från Watford till Manchester City för en övergångssumma på upp emot 5,2 miljoner kronor, en månad senare blev han utsedd till turneringens bäste spelare när City vann en stor ungdomscup för 15-åringar efter finalseger mot FC Barcelona och ytterligare en månad efter det ledde Sancho klubben till seger i prestigefyllda Elite Nyon Cup efter att själv ha stått för två assist i finalen.

Hösten 2015 inledde yttern med att prisas som bäst av alla vid en ny ungdomscup, denna gång i österrikiska Salzburg, och i oktober samma år utsågs Sancho till hela Premier Leagues främste spelare under 16 år – trots att City då hade förlorat två av sina tre matcher i den interna PL-turneringen.

Insatserna imponerade så mycket på Citys ledning att Sancho som 15-åring också fick chansen i klubbens U18-lag. Fyra minuter in i debuten mot Newcastle hade yttern redan gjort två mål.

– För en ung kille som spelar sin första U18-match är det sensationellt. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med honom, sa Citys akademitränare Jason Wilcox efter matchen.

Foto: PONTUS ORRE

Redan under förra säsongen fick den då fortfarande blott 16-årige yttern också chansen att börja träna med Citys a-lag.

– Jag kommer ihåg att jag var med några vänner när jag fick ett sms. Jag öppnade det och då stod det att jag hade blivit utvald att träna med a-laget. Jag ringde min pappa, min mamma, alla... Sedan när dagen kom och jag såg Pep (Guardiola, tränaren) kunde jag inte sluta le. Jag var väldigt nervös när jag klev ut på träningsplanen men jag försökte bara minnas vad min pappa hade sagt. ”Ingen press”. Så jag försökte hålla låg profil och även om jag visste att Sterling stod bredvid mig så höll jag bara huvudet lågt, sa Sancho till Manchester Citys egen tv-kanal i januari i år och fortsatte:

– Men sen kom Pep över, skakade min hand och gav mig en kram. Han sa att han hade sett vad jag kunde göra och ville att jag skulle utveckla några saker. Men han sa också att han inte brydde sig om jag förlorade bollen 1000 gånger. Han visste vad jag kunde göra och sa att fotboll handlar om utveckling så när jag kom en mot en skulle jag alltid försöka göra min gubbe.

Det är också där Jadon Sanchos stora styrka finns.

– När jag får bollen tänker jag alltid att jag ska lura min motspelare. Jag håller i bollen, löper bredvid honom, retar honom och bara väntar på att han ska sträcka ut sitt ben. Då vet jag när jag ska gå eller inte och sedan vet jag också om motspelaren gillar att pressa eller falla tillbaka vilket ger mig en fördel resten av matchen.

När Jadon Sancho i maj i år reste till U17-EM hade han med sina 15 mål på 19 starter för Citys U18-lag och ytterligare fem mål för U21-laget redan bländat de brittiska talangscouterna. Under mästerskapet i Kroatien skulle engelsmannen även övertyga de internationella.

”Kom inte till någon träning”

Turneringen slutade visserligen med finalförlust efter straffar mot Spanien men Sancho utsågs till hela EM:s bäste spelare efter att ha levererat fem mål och lika många assist för England på vägen fram till finalen. Ett pris som tidigare tilldelats spelare som Wayne Rooney, Toni Kroos och Cesc Fabregas.

När Sancho kom hem väntade också en rejäl belöning i form av ett nytt och lukrativt a-lagskontrakt med Manchester City.

– Vi gav honom ett enormt kontrakt och vi tog i hand på allt. Han skulle bli bäst betald av alla våra talanger, säger Pep Guardiola.

Sedan försvann Sancho.

När Citys stjärnor samlades inför avresan till försäsongsturnén i USA i slutet av juli i år saknades Jadon Sancho. Inte långt tidigare hade 17-åringen meddelat klubbledningen att han inte längre ville skriva på det nya avtalet och när laget väl återvände till England igen hade talangen redan slutat dyka upp på träningarna.

– Han kom inte till någon träning under de sista två eller tre veckorna. Han var beordrad att komma men dök aldrig upp. Vi försökte verkligen. Vi träffade hans pappa och hans agent men om spelaren säger ”nej, nej, nej, nej, nej”, vad kan du göra, frågar sig Pep Guardiola.

Anledningen till Sanchos träningsstrejk ska enligt brittisk press ha varit att klubbledningen vägrade att skriva in en garanti om speltid i a-laget i 17-åringens nya kontrakt.

– Jag kan inte ens garantera de bästa spelarna som Sergio Agüero att de ska få spela alla matcher, försvarar sig Guardiola.

Det räckte inte för Jadon Sancho och för den som studerar Manchester Citys historik och nutid är det kanske lätt att förstå.

Foto: PAUL ELLIS / AFP
Manchester Citys trupp har kostat 6,75 miljarder kronor att köpa ihop.

Under sommaren var City återigen den klubb i Europa som spenderade mest pengar (2,3 miljarder kronor) på nya spelare och lagets trupp är i dag, trots ledningens utvecklingsstrategi, den dyraste i hela fotbollsvärlden (med 6,75 miljarder i transferkonstnad). Den här säsongen skulle Sancho ha konkurrerat med Gabriel Jesus, Sergio Agüero, David Silva, Leroy Sané, Kevin De Bruyne, Raheem Sterling samt nyförvärvet Bernardo Silva om de offensiva positionerna i startelvan och med tanke på Citys svaga historia när det kommer till att ge egna akademitalanger chansen bedömde 17-åringen därför möjligheten till regelbundet a-lagsspel de kommande åren som försvinnande liten.

När vägen till Etihad Stadium kändes för lång valde Jadon Sancho istället en för engelska spelare nästan unik riktning framåt. Han lämnade de lukrativa avtalen i Premier League för en klubb med en helt annan typ av attraktionskraft.

”Bästa kontrakt vi hade”

Övergången från Manchester City till Borussia Dortmund väckte – i konkurrens med alla rykten om Alexis Sanchez, Philippe Coutinho och Thomas Lemar – ingen större uppmärksamhet i brittisk press på transferfönstrets sista dag men den tyska klubben visade omedelbart hur mycket de tror på Sancho. För det var med Ousmane Dembélés gamla tröjnummer sju som 17-åringen poserade när nyheten presenterades på klubbens hemsida. Dembélé som kort före sålts till FC Barcelona för över en miljard kronor.

Att Sancho flyttade utomlands innebar att City bara hade rätt till den automatisk utbildningsersättningen på 1,9 miljoner kronor men Borussia Dortmund var så angelägen om att den brittiska klubben inte skulle förhala affären att de kom överens om att betala 68 miljoner kronor för 17-åringen bara för att vara säkra på att få in honom innan transferfönstret stängde. Därmed vann de också kampen om talangen i konkurrens med bland annat Arsenal, Manchester United, Tottenham, Bayern München och RB Leipzig.

– Det var många lag som ville ha honom eftersom han är en stor spelare. Det var också därför vi erbjöd honom det bästa kontraktet vi överhuvudtaget hade möjlighet att göra. Men han bestämde sig för att lämna och vi kan inte stoppa honom. Det är en stor besvikelse eftersom han varit här så länge och vi har verkligen försökt bygga honom till en spelare som inom ett eller två år kan spela ytter här. Men han kanske trodde att han skulle få mer speltid i Dortmund och jag kan förstå det, säger Guardiola.

Det är det fler som kan göra.

Jadon Sancho med sin nya matchtröja.

Tv-pengarna har förvandlat Premier League till världens mest köpstarka liga med resultatet att ett topplag som Manchester City alltid kan väga varje ny akademitalangs kapacitet mot en färdig världsspelare från någon av planetens andra nationer. Hade du själv i en utsatt tränarposition satsat på 17-årige Phil Foden från akademin eller värvat 23-årige Bernardo Silva från Champions League-semifinalisten Monaco? Skulle du chansa med 18-årige Brahim Diaz eller bädda för tyske a-landslagsmannen Leroy Sané? Skulle du lyfta fram 17-årige Jadon Sancho eller välkomna 29-årige VM-finalisten Sergio Agüero tillbaka in i startelvan?

Borussia Dortmund har aldrig haft det valet och har därför tvingats hitta en annan väg till toppen.

Den tyska klubben har under de senaste åren upptäckt, utvecklat och slussat vidare spelare som Robert Lewandowski, Mats Hummels, Henrich Mchitarjan, Ilkay Gundogan och nämnde Ousmane Dembélé. De har i dag en trupp med attraktiva världsspelare som Pierre-Emerick Aubameyang blandat med supertalanger som 21-årige Mahmoud Dahoud, 21-årige Julian Weigl, 18-årige Christian Pulisic och 17-årige Alexander Isak. Spelare som på ett eller annat sätt alla redan förväntas spela viktiga roller för a-laget.

De är spelare som inte är fostrade i klubben sedan barnsben men identifierats under ett tidigt skede i sina karriärer. En framgångsrik taktik som gör en person i Dortmunds organisation kanske till och med ännu viktigare än tränaren, sportchefen och ordföranden.

Kallas för ”Superögat”

Chefsscouten Sven Mislintat kallas i Tyskland för ”Superögat” och har de senaste åren byggt upp sådan status i Borussia Dortmund att det i början av sommaren var tränaren Thomas Tuchel, och inte Mislintat, som tvingades gå sedan de två rykt ihop. Därför blev det också tvärstopp för mäktiga Bayern München när de senare under sommaren försökte värva Mislintat.

Dortmund vägrade förhandla trots att de tidigare släppt världsspelare som Robert Lewandowski, Mats Hummels och Mario Götze till rivalen. De förklarade enkelt enkelt att chefsscouten inte var till salu. Till något pris.

Då hade superögat också redan zoomat in på en ny blänkande ring. Löften från den tyska klubbledningen om en omedelbar a-lagsplats och goda chanser till en tidig debut övertygade sedan skatten Jadon Sancho att tacka ja till erbjudandet.

Foto: Martin Meissner / AP TT NYHETSBYRÅN
Borussia Dortmund tränar.

Han hade kunnat välja pengarna och den snåriga vägen framåt via otaliga utlåningar som mängder av andra engelska talanger de senaste åren gjort men han valde istället något Premier League-jättarna inte kan erbjuda. Han valde speltid, han valde förtroende och han valde Borussia Dortmund.

Lyckas Jadon Sancho kommer han plöja upp en ny väg framåt för engelska fotbollstalanger. En gata mot världsfotbollens topp via utlandet som i så fall skulle väcka nya och kanske ännu svårare frågor för Premier Leagues jättar.

Det har hetat att de inte kan utveckla talanger, det har pekats på att tränarna varit för dåligt utbildade och det har påståtts att reservserierna varit för svaga men vad innebär det om Manchester City nu lyckats åtgärda alla de problemen men ändå inte kan pressa in sin juvel i a-laget?

Förslag: Stäng akademin

José Mourinho föreslog redan i januari 2015, när han då tränade Chelsea, en kontroversiell väg framåt.

– Om du inte får fram ungdomar genom akademin så är det bäst att stänga akademin. Om ungdomarna, eller arbetet vi gör, inte är bra nog och du inte får fram nya spelare: stäng dörrarna och använd pengarna till att köpa spelare. Du måste bevisa att akademin fungerar och är värd pengarna, sa Mourinho.

Då var det Chelsea som satt på en trio juveler och portugisen föreslog den kontroversiella åtgärden i det fall han under de kommande åren skulle misslyckas med att slussa in någon av Lewis Baker, Izzy Brown eller Dominic Solanke i laget. I dag är de två förstnämnda återigen utlånade från klubben och Solanke såld till Liverpool. Men Chelseas akademi står ändå kvar.

José Mourinhos förslag är samtidigt kanske ännu mer aktuellt i dag. För vad vi lärt oss sedan våren 2015 är att ingen längre kan påstå att det är spelarnas talang som är problemet. De får ändå inte chansen.

Kevin De Bruyne tvingades lämna Chelsea för speltid i Bundesliga innan han sommaren 2015 – som en City-värvning för över en halv miljard kronor – fick chansen i Premier League, Paul Pogba fick ta vägen via Juventus innan han sommaren 2016 återvände till Manchester United som historiens dyraste fotbollsspelare och Mohamed Salah behövde slå sig ur Chelseas frysbox för värmen i Roma innan han sommaren 2017 blev Liverpools dyraste nyförvärv genom tiderna.

Framtiden får utvisa vad Jadon Sancho kommer kosta den dag han eventuellt återvänder till brittisk fotboll men klart är att han redan varit en mycket kostsam affär för Manchester City. Kanske inte ekonomiskt men väl i anseende och prestige.

Talangen som gick ut genom transferfönstret och försvann.

Källor: Manchester Evening News, BBC, Mancity.com, The Guardian, Telegraph, Daily Mail, Watford Observer, bvb.de.

ARTIKELN HANDLAR OM