Ghoddos: ”Inte lika glada som de hade blivit om jag spelat för Sverige”

avPelle Strandman

Publicerad:
Foto: GETTY
Saman Ghoddos.

NORRKÖPING. Kanske hetast i ett Östersund som ska erövra Europa.

Nu väntar VM-kvalsamling för Saman Ghoddos – i det iranska landslaget.

– Jag ska inte säga att folk är besvikna, men inte lika glada som de hade blivit om jag spelat för Sverige, säger 23-åringen till Sportbladet.

Han går mot slutet av sitt livs sommar, rent fotbollsmässigt.

Bara sedan juli har Saman Ghoddos hunnit sänka både Galatasaray och Paok och hemma i allsvenskan kryddat med mål av högsta internationella snitt – fråga bara Hammarby.

Men trots att den 23-årige anfallarens värde har stigit till rekordnivå för Östersunds FK blir han av allt att döma klubben trogen under höstens historiska deltagande i Europa League.

– Jag trivs ju jättebra i Östersund och fortsätter gärna det här äventyret i Europa. Sen om det kommer ett bud och både jag och ÖFK blir nöjda så vet man ju inte. Men jag tror inte att det händer nu.

Är det viktigt för dig att det blir en bra deal för klubben när du lämnar?

– Ja, det är klart. Sen vet jag att om det inte är en bra deal så kommer inte Kindberg (Daniel, ordförande) att gå med på det. När han går med på det så kommer det vara en bra deal, och då kommer det vara en bra deal för mig också.

”Vem vill inte spela ute i Europa?”

Det talas om en prislapp på mer än 20 miljoner kronor och så sent som på söndagen kunde Sportbladet rapportera om att en kroatisk klubb dragit sig ur en affär med Östersund på grund av att spelarens värde har ökat i samband med avancemanget till Europa League.

Själv påstår Ghoddos att den sortens information når honom på samma sätt som för alla andra. Via massmedier.

– Jag har faktiskt inte så mycket koll. Det är bara sånt man läser om och sånt som folk säger till mig.

Vart Ghoddos än hamnar är det viktigt för honom att det blir i en klubb som har en specifik sak gemensamt med Östersund.

– Det är Europa som står på spel. Vem vill inte spela ute i Europa? Spelar laget inte ute i Europa och inte kan övertala mig genom det så får de övertala mig genom något annat.

Klubblagsambitionerna tydliga, alltså.

Gällande landslagsspel är det dock en annan världsdel Saman Ghoddos nu har vänt sig till.

Funderat i ett helt år

I veckan klargjorde han på Instagram att han satsar mot spel i VM nästa år – med Iran.

Ett beslut som inte har varit helt lätt.

– Det har varit ett helt år där jag har tänkt och vägt de positiva mot de negativa delarna. Jag har snackat mycket med familjen och vi kom fram till att jag ska representera Iran. Det är något jag alltid har velat göra och kommer göra av hela mitt hjärta.

Saman tillägger:

– Sen är jag självklart stolt svensk också. Efter Iran är Sverige laget jag hejar på mest.

Så sent som i vintras tog han plats i Janne Anderssons trupp till januariturnén.

Sedan dess har det dock inte varit någon kontakt med landslagsledningen – och Ghoddos antyder att en plats i förbundskaptenens senaste VM-kvaltrupp hade kunnat få honom att ändra sig.

– Då hade jag fått tänka på det igen. Men nu hade jag bara ett alternativ och jag är jättenöjd med det jag valde. Nu representerar jag Iran till hundra procent.

”Tycker att jag borde väntat”

Hur tycker du att du gjorde ifrån dig under januariturnén?

– Jag tycker att jag gjorde det bra. Fast jag inte alls var i form konditionsmässigt. Sen hade man sina tankar på hur man skulle göra och det slutade med att jag kom fram till att Iran är det bästa för mig.

Känner du att du borde ha fått chansen för Sverige tidigare?

– Det är lite svårt att säga, men jag har visat mina kvalitéer hela tiden tycker jag. Men nu när jag har varit bättre mot bättre lag så har det blivit lättare för mig. Jag har alltid visat mina kvalitéer. Detta året och förra året. Men jag kanske inte är spelartypen de söker och då måste jag respektera det.

Har du fått några reaktioner här hemma på att du valde bort Sverige?

– Ja, det är klart. Jag ska inte säga att folk är besvikna, men inte lika glada som de hade blivit om jag spelat för Sverige. Men de är ändå jätteglada för min skull och de vill mitt bästa. Alla mina vänner är glada men de tycker kanske att jag borde ha väntat på min chans och inte ha så bråttom. Men det här är mitt beslut.

”Ska bli den bästa spelaren”

Debuten? Den kan komma redan på torsdag borta mot Sydkorea.

Efter 2–0-vinsten mot Norrköping reser nu Saman Ghoddos till sin första landslagssamling med Iran.

– Om jag får spela har jag ingen aning om, men det är något man alltid siktar på. Jag är bara glad över att få vara med.

Går allt som planerat tillbringas nästa sommar i Ryssland.

– Ja, Iran är ju klara för VM. Sen är det upp till mig att först ta en plats i truppen och sen startelvan.

Vad tror du om dina chanser?

– Det vet jag inte än. Iran är ett riktigt bra landslag som har väldigt bra spelare. Det blir som jag alltid har gjort. Jag kommer kämpa för att vara med i startelvan och kriga där. Och till slut ska jag kriga om att bli den bästa spelaren där också.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM