”Blev chockad – slår emot dig som döden”

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Kyriakos Stamatopoulos var den AIK-spelare som erbjöds mutor inför den inställda matchen mot IFK Göteborg i våras.
Foto: BILDBYRÅN
Kyriakos Stamatopoulos var den AIK-spelare som erbjöds mutor inför den inställda matchen mot IFK Göteborg i våras.

En AIK-spelare utsattes för ett mutförsök inför mötet med IFK Göteborg tidigare i år.

Nu träder målvakten Kyriakos Stamatopoulos fram och berättar att han var den som tillfrågades.

– När du konfronteras med sådana här saker blir du chockad. Då slår det emot dig hårt. Som med döden, säger han till Expressen.

Det var den 18 maj tidigare i år som det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK fick skjutas fram.

En så kallad matchfixare hade då erbjudit en AIK-spelare en stor summa pengar för att se till att AIK skulle förlora matchen.

Senare samma kväll fick Sportbladet uppgifter om att en tidigare AIK-spelare var delaktig i försöket att muta spelaren.

”En AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg”, stod att läsa i ett uttalande på svenska fotbollförbundets hemsida då.

”Som med döden”

Och nu träder målvakten Kyriakos Stamatopoulos fram och berättar att det var han som blev utsatt i en intervju med Expressen.

Enligt uppgifter erbjöds 38-åringen två miljoner kronor av den förre lagkamraten.

– Självklart blev jag chockad. När du konfronteras med sådana här saker så blir du chockad. Framför allt när du inte förväntar dig det, då slår det emot dig hårt. Som med döden. Det är en sådan chock. Man vet inte vad man ska säga, du blir helt blank, blir nervös och vet inte vad du ska göra. Du blir rädd. Alla känslor på en och samma gång, säger Stamatopoulos.

Inga dödshot

Den 38-årige målvakten säger att han har varit rädd, men att det inte förekommit några dödshot från den tidigare lagkamraten och matchfixaren.

– Jag kommer inte gå in på detaljer för det är en pågående process. Men när det handlar om så mycket pengar, vi pratar om mycket pengar här, så kan det förändra människor. Klart att det blir problematiskt. Effekten av det blir att varje misstag granskas. I en fotbollsmatch begår du många misstag under 90 minuter och underliga saker händer. Sånt är vanligt inom fotbollen och det händer i varje match. Men att din första tanke nu när något misstag begås kan vara att "han måste ha fått betalt för att missa" eller "den här matchen är riggad" är en skam.

”Är att visa noll respekt”

Samtidigt känner AIK-målvakten en stor besvikelse mot IFK Göteborgs sportchef Mats Gren sedan denne i ett tidigt skede avslöjat (ett uttalande han senare tog tillbaka) att det var Stamatopoulos som blev utsatt för mutförsöket.

– Ja, han gjorde ju det och han har fortfarande inte bett om ursäkt för det. Att kasta ut mitt namn där ute utan att veta till 100 procent – så gör man inte. Även om det är rätt eller fel namn, så är det inte rätt. Han har inte ringt eller pratat med mig. Det är att visa noll respekt.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Blåvitts sportchef Mats Gren (t.h.).
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.