Nathalie Björn: ”Vill bli kapten i Blågult”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Nathalie Björn konkurrerar med Jessica Samuelsson om en plats som högerback i landslaget.
Foto: BILDBYRÅN
Nathalie Björn konkurrerar med Jessica Samuelsson om en plats som högerback i landslaget.

ROVINJ. Hon ledde F19-laget till EM-guld 2015 – och ses som en av de mest lovande backarna i Sverige.

För Nathalie Björn är målet tydligt.

– Jag vill bli en av de bästa i framtiden. Det är en dröm att vara kapten för det svenska landslaget, säger 20-åringen.

Nathalie Björn kom från AIK till allsvenska toppklubben Eskilstuna United för två år sedan och utvecklas hela tiden.

20-åringen ses som den kanske mest lovande backen i Sverige och var redan för två år sedan med och ledde F19-laget till EM-guld som lagkapten.

Foto: Bildbyrån
Nathalie Björn efter guldet 2015

Året innan dess satt hon i en tv-intervju med damallsvenskan.se och berättade att målet om tre år var att vara lagkapten i ett topplag i Sverige.

Nu har tre år gått.

– Sa jag tre år..? Haha, gud jag har inte lyckats överhuvudtaget. Jag får spela i en toppklubb i alla fall, sen avvaktar jag med lagkaptensdelen, haha.

”Han är största supportern”

Björn kommer från Uppsala och det är även där hennes allra största supportrar finns – familjen.

– Morfar bor i Uppsala men har säsongskort och kommer nästan på varje hemmamatch i Eskilstuna. Han är den största supportern, kommer alltid och stöttar. Även mamma och pappa kommer när de kan och stöttar, ger feedback och hela den biten, säger hon.

När Björn var yngre satsade hon både på innebandy och fotboll men valet föll på fotboll – något hon inte ångrar i dag.

– Innebandy tyckte jag var jättekul, men kanske inget jag kan livnära mig i livet så det blev fotboll. Jag är jätteglad över det, jag har fått mycket erfarenhet och växt som människa och jag vet att man kan leva på fotboll i det här livet.

Kan du det redan nu?
– Ja, det funkar men det ska bli bättre!

”Dröm att vara kapten”

Nathalie Björn ser sig själv som en naturlig ledare som ser alla i en grupp och som kommunicerar mycket på planen, och efter att ha varit kapten i ungdomslandslagen har hon siktet inställt på bindeln även i A-landslaget i framtiden.

– Nästa år, haha! Nej, men man kan alltid hoppas, det är en dröm att vara kapten för det svenska landslaget, säger Björn.

I landslaget, som just nu laddar inför VM-kvalet borta mot Kroatien på tisdag, har hon kanske tuffast möjliga utgångsläge av alla utespelare. I Peter Gerhardssons nya bygge konkurrerar två spelare om varje plats – och Nathalie Björn är uttagen som högerback där hon konkurrerar med Jessica Samuelsson.

Fysiska och skickliga Samuelsson är kanske den svenska spelare som är allra svårast att rubba på.
– Vi får en väldigt tydlig bild av konkurrensnivån vilket är skönt. Att få konkurrera med henne eller träna med och mot henne kommer att utveckla mig som spelare. Jag tycker att hon är en av de bästa ytterbackarna vi har i världen nu, så det är verkligen en möjlighet för mig att lära mig av henne, säger Björn.

Publicerad: