Släppt – nu är han klar för comeback

Offret kritisk: Vill bara rädda sitt varumärke

Foto: TT
FOTBOLL

Antoine Conté, en gång en av fransk fotbolls mest lovande spelare, flyr landet för att försöka rädda karriären i Israel.

Samtidigt talar 19-årige Liam Jean – som den 8 december misshandlades svårt av fotbollsprofilen – ut om händelsen.

– Han ber om ursäkt offentligt men har aldrig sagt något till mig, säger Jean.

19-årige Liam Jean berättar för lokalradiokanalen France Bleu Champagne-Ardenne, en intervju med återges av L’Express, hur han den 8 december förra året är ute och åker inlines med några vänner när han hör höga skrik. När han närmar sig ser han en man misshandla en kvinna.

Liam bestämmer sig för att ingripa, men mannen tar då fram ett baseballträ och slår 19-åringen två gånger. En gång över benen och en gång i huvudet varpå Liam faller till marken.

När han tittar upp står mannen över honom och skriker åt honom att försvinna. 19-åringen tar sig 50 till 100 meter ner för gatan innan hans ben inte bär honom längre. Då har hans vänner hunnit ikapp och ringt efter ambulans.

”Mitt liv har också förändrats”

Nästa dag, den 9 december, beskrivs händelsen i tidningar över hela Frankrike. Detta då mannen som misshandlat Liam och heter Antoine Conté och är en berömd fotbollsspelare. Kvinnan Liam räddade var Contés fru.

Antoine Conté debuterade för storklubben Paris Saint-Germain mot Toulouse den 29 januari 2013, när svenske Zlatan Ibrahimovic fortfarande spelade för klubben, och har landslagsmeriter från U17- upp till U21-landslaget. Efter övergången till Reims 2014 har mittbacken spelat över 60 matcher i högstaligan Ligue 1 och andradivisionen Ligue 2.

– Det går inte en dag utan att jag funderar på vad som egentligen hände med mig den dagen. Dagen som förändrade livet för den unga killen. I dag är jag lättad över att höra att han kan tala igen och glad att se att han kommer kunna återgå till ett normalt liv. Jag har inte lyckats kontakta honom för att uttrycka min ånger av juridiska skäl. Mitt team har försökt men inte fått något svar, säger Conte i ett uttalande som L’Equipe tagit del av och fortsätter:

– Mitt liv har också förändrats. Jag har inte träffat min fru och min son sedan den dagen. Jag har inte heller kunnat utöva min profession. Jag skulle göra allt för att göra den dagen ogjord och vill uttrycka min innerliga ursäkt till den unga mannen som jag hoppas kommer vilja träffa mig så att jag kan be honom om ursäkt personligen. Jag upprepar: Jag är ledsen och ber er om förlåtelse.

”Tvungen att åka långt bort”

Conté erkände brott, häktades av franska polis och stängdes av från spel av sin dåvarande klubb Stade de Reims. Efter att 23-åringen försatts på fri fot i väntan på rättegången valde han den 31 januari att skriva kontrakt med israeliska Beitar Jerusalem där han nu hoppas på en andra chans både som fotbollsspelare och människa.

– I dag har jag varit tvungen att åka långt bort för att kunna göra mitt jobb igen i ett lag som gett mig en andra chans. Jag ber alla jag svikit om tid så att jag ska kunna kompensera er, att ni förlåter mig och låter mig visa att jag inte är den man ni nu tror. Jag är en människa, som likt alla andra, gör misstag.

Liam Jean hoppas också kunna återgå till sitt gamla liv i veckan när 19-åringen ska försöka återuppta sina studier. Ynglingen skrevs ut från sjukhuset den 15 december men lever fortfarande med sviterna efter misshandeln.

– Jag har fortfarande inte full känsel i mina fingrar, har begränsad rörlighet och drömmer fortfarande om honom. Eller kanske inte just om honom men drömmar om det som hände. Jag har också återkommande huvudvärk.

Antoine Contés ursäkter ger inte heller 19-åringen mycket för.

– Han ber om ursäkt offentligt men har aldrig sagt något till mig. Jag har inte fått något meddelande. Han ber om ursäkt till media för att skydda sitt varumärke men det är allt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Reims

Ligue 1