Bohman: Finns inget valpigt över honom

FOTBOLL

ABU DHABI.

Per Bohmans fem punkter efter Sverige-Slovakien (6–0).

1. Olyckskorparna hann börja kraxa...

Matchbilden var helt fel. Speltiden för knapp. Nej, Alexander Isaks debut mot Elfenbenskusten var så intetsägande att den inte gick att värdera på ett seriöst vis.

Ändå hann man få höra en del surmagade kommentarer från olika mörka vrår. Tyvärr också av den skadeglada typen: ”Var det inte mer än så med Isak?”

2. Isak är resistent, vaccinerad och immun mot prestationsångest

Jo, det är naturligtvis mer än så.

Alexander Isak har än så länge hanterat varenda utmaning som han ställts inför i karriären på samma karaktäristiska vis: med ett förrädiskt lugn, en lönnmördares kyla och en luthersk arbetsdisciplin.

Nu är Isak – som verkar resistent, vaccinerad och immun mot prestationsångest – Sveriges yngste målskytt genom tiderna.

Primärt är det hans – för åldern – överjordiska spelsinne, samt i lika delar förfinade som effektiva bolltouch som gjort Europas scouter och storklubbar galna av åtrå under 2016.

Först på tredjeplats av superegenskaper kommer...

3. Det finns inget valpigt över Alexander Isak

... hans nästan underskattade förmåga att reptilsnabbt och ljuvligt Filippo Inzaghi-opportunistiskt hugga direkt när tillfälle ges.

Till skillnad från Zlatans mer Sturm und Drang-präglade tonår är – inga jämförelser mellan de båda i övrigt (det måste betonas) – mönstereleven Isak redan som 17-åring inriktad på att vara så klinisk som möjligt i straffområdet. Det finns inget valpigt över honom, eller någon fåfäng vilja till i värsta fall meningslöst showande.

Målet?

Blixtsnabb förstatouch följt av ett – i steget – lågt avslut förbi den slovakiske målvakten Martin Dúbravka.

4. De har stärkt sina aktier under lägret...

  • Viktor Claesson

Utmärkte sig mer mot Elfenbenskusten, men det berodde mest på att övriga svenskar i den matchen var så beskedliga i offensiven. Viktor Claesson, aldrig i passningsskugga och alltid kreativ, är den spelare som verkligen stärkt sina aktier under januariturnén.

  • Oscar Lewicki

Allmänt bespottad de senaste året, Lewicki. Var inte briljant mot slovakerna. Bidrar dock med nödvändig stadga och har äntligen återfått ett visst självförtroende i passningsspelet. Glädjande.

Bolltrygge Linus Wahlqvist är en tredje spelare som otvivelaktigt tagit steg framåt under januariturnén. Just mot Slovakien var mittbacken dessvärre en aning nonchalant i försvarsspelet.

5... och den här duon klev fram mot ett (supersvagt) Slovakien

  • David Moberg Karlsson

Han är opålitlig på ett bra sätt. David Moberg Karlsson kan tappa boll tre gånger på raken utan bli bekymrad. Det gör att han hela tiden vågar göra sin grej – vilket också ledde till att han hade en fot med i matchens tre första mål.

  • Sebastian Andersson

Centertankens storform verkar inte avta under 2017. Seriöse Sebastian Andersson har höjt nivån under hela lägret med sin fina arbetsmoral och dessutom presterat stabilt under matcherna. Två påpassliga mål mot Slovakien.