”Utan tian hade ni inte vunnit”

FOTBOLL

Färöarnas kaxiga hälsning

Foto: Zlatan Ibrahimovic.

Hela Färöarnas befolkning får plats på Friends Arena.

Trots det hoppas förbundskaptenen Lars Olsen på seger i VM-kvalet – en triumf 52-åringen anser kanske till och med borde ha kommit redan i hemmamötet.

– Då såg det riktigt bra ut. Men sen har ni en tia som kan ändra på saker och ting och det gör han i den matchen, säger Olsen.

Foto: Färöarnas förbundskapten Lars Olsen.

Inför måndagens träning höll Sveriges förbundskapten Erik Hamrén en föreläsning för ungdomarna i publiken på Friends Arena. Hamrén berättade bland annat om vikten av rätt kost och svårigheten i ett VM-kval. Där tryckte förbundskaptenen på det faktum att Sverige har drygt 300 000 licensierade fotbollsspelare över 15 år. Tyskland har fyra miljoner.

Nu ska Sverige möta Färöarna i samma VM-kvalgrupp. Ett land vars hela befolkning på knappt 50 000 hade fått plats inne i Friends Arena – och samtliga hade fått sittplats.

– Det är helt rätt, och det är inget snack om att Sverige är stora favoriter men i fotboll kan allt ske. Vi kan se på 1992 men det har också varit andra sensationer i fotboll. Vi är optimistiska. På Färöarna störde vi verkligen Sverige men ni hade en tia och han avgjorde matchen. Utan honom tror jag inte Sverige hade vunnit, säger Färöarnas förbundskapten Lars Olsen som vann EM i Sverige med sitt Danmark 1992.

”Vi kunde vunnit”

Bortamötet på Färöarna vann Sverige med 2-1 efter att laget legat under. Först i den 65:e minuten kvitterade Alexander Kacaniklic och tio minuter senare avgjorde Sveriges ”tia” Zlatan Ibrahimovic.

– Vi kunde ha vunnit den matchen. Som matchen var där vi fick 1-0 och Sverige hade stora problem. Då såg det riktigt bra ut. Men sen har ni en tia som kan ändra på saker och ting och det gör han i den matchen, säger Olsen.

Hur bra är Sverige utan Zlatan?

– Det är ett homogent lag, löpstarkt, som arbetar stenhårt. Duktiga med bollen. Men som jag ser det bidrar Zlatan med det överraskande i det svenska spelet och är därför en viktig bricka.

Hamrén fick en fråga

Nu siktar Olsen ändå på en seger med sin lilla önation. Förbundskaptenen kanske också kan inspirera med sina goda minnen från framgångarna på svensk mark i EM 1992 då den i dag 52-årige tränaren var lagkapten.

– Det är goda minnen. Då kan man säga att vi också var nederlagstippade. Det var en sensation att Danmark blev europamästare. Jag har haft sensationer i Sverige förut så varför inte i morgon?

Ord som kanske inte skrämmer Erik Hamrén efter hans föreläsning om licensierade spelare. Men hur tog ungdomarna på plats då emot den svenska förbundskaptenen ord? Jo, efter sitt föredrag frågade Hamrén om någon hade några frågor. Det fanns en.

En liten flicka räckte upp handen och frågade med gäll röst:

– Är Zlatan med på träningen?

Fotnot: Sverige-Färöarna sänds i TV4 tisdag 19.15.

ARTIKELN HANDLAR OM