AIK:s oundvikliga Europa-smäll i kväll

avKristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Totalt landar vi väl någonstans på sju miljoner. Det är halva Syrianskas lönekostnad, helt galet"

AIK kommer att vilja undvika en ny 0–4-smäll mot Napoli.

En smäll som AIK däremot garanterat får är den polisnota som kommer att kosta klubben över en miljon kronor.

– Det är helt vansinnigt, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg.

I höstas tog länspolismästaren Mats Löfving bort den 75-procentiga rabatt som funnits på polisinsatser för Stockholmklubbarna och det har tidigare kritiserats hårt av klubbarna och supportrarna.

AIK har tidigare överklagat varje räkning från polis men kostnadsför beloppen kontinuerligt. Så om klubben i framtiden blir tvunget att betala räkningarna finns pengarna.

AIK:s ordförande Johan Strömberg är inte nöjd med den nya, skyhöga polisnotan.

– Det är helt vansinnigt. Att presentera en nota utan underlag, utan beräkningar och utan att förklara hur man kommit fram till beloppet. Och så säger man en miljon. Totalt landar vi väl någonstans på 7 miljoner. Det är halva Syrianskas lönekostnad, helt galet. Vi bestrider ju alla fakturor och det är världens kraftsamling mot de här notorna. Och Björn Eriksson, regeringens samordnare (för att motverka idrottsrelaterat våld) är på vår sida, säger Strömberg.

Swedish house mafia spelar

I kväll spelar även musikgruppen Swedish house mafia i Solna, på Friends Arena.

– Det blir extra märkligt när 35 000 ska till Friends för Swedish house mafia, medan bara 27 000 ska till Råsunda. Det bidrar till polisinsatsen. De jobbar i området. Mer än hälften av besökarna (i Solna) ska till Friends. Jag slår vad om att arrangören för det inte har en nota på en miljon, säger Strömberg. 

Är notan en smolk i bägaren inför i kväll?

– Äsch inte nu, vi har känt till den. I kväll har man inte den i tankarna. I kväll har man bara glada tankar i och med att det är så många som ska till matchen. Lite sorgligt också i och med att det är sista matchen på Råsunda. Och man hoppas att vi vinner.

"Derbynivå på det"

Från polishåll erbjuder man en förklaring till den höga räkningen, och öppnar för att notan inte nödvändigtvis går över en miljon kronor.

– Det är en hot- och riskbedömning, och det är derbynivå på det. Det är absolut max vad vi kan ta ut. Sen gör vi en avräkning efteråt, så det kommer säkert bli billigare för AIK, säger Roger Jansson, tillförordnad biträdande enhetschef på polisens tillståndsenhet, till expressen.

Stort intresse för måstematchen

Intresset för den sista matchen på Råsunda är stort. Vid lunchtid i dag hade 26 605 personer köpt biljett till matchen, med biljetter till AIK-klacken helt slutsålda.

AIK måste undvika att förlora mot Napoli för att hoppet om avancemang från gruppen ska leva.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM